Nastavenia tlače:

Cuketový osúch so syrom a salámou

Čas na prípravu15 min.

Cuketový osúch so syrom a salámou

 600 g cuketa alebo iná tekvica
 300 g hrubá múka
 300 g eidam
 300 g šunkový salám, diétny salám alebo iná údenina
 75 ml slnečnicového oleja
 3 ks vajcia
 3 strúčiky cesnaku
 1 ks cibuľa
 ½ kypriaci prášok do pečiva
 čierne korenie
 majoránka
 vegeta
 soľ
1

Cuketový osúch so syrom a salámou je ďalším letným receptom, ktorý môžme pripraviť nielen z cukiny, ale aj z tekvice alebo patizónu. Tento osúch alebo slaný koláč je výborný teplý aj studený.
Pokrm má charakteristickú vôňu a chuť použitých surovín.

Postup :
2

600 g cukety alebo inej tekvice nastrúhame na hrubšom strúhadle, posolíme a necháme 5 minút postáť. Staršie plody ošúpeme, mladé strúhame vcelku aj so šupkou.

Do nastrúhanej tekvice pridáme 300 g preosiatej hrubej múky, 3 žĺtky z čerstvých vajec, 1/2 balíčku kypriaceho prášku do pečiva, 300 g nastrúhaného eidamu, 300 g šunkovej salámy, diétnej salámy alebo inej údeniny, nakrájanej na rezančeky. Ďalej pridáme 75 ml oleja, 1 menšiu cibuľku nakrájanú na kocky, 3 strúčiky prelisovaného cesnaku, ochutíme mletým čiernym korením, majoránkou a štipkou vegety. Zmes premiešame.

Z vaječných bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka primiešame do zmesi. Zmes rovnomerne vylejeme na vymastený, hrubou múkou vysypaný plech, rozhorúčime rúru a osúch upečieme pri teplote 200°C na asi 30 minút do zlata.