Nastavenia tlače:

Fazuľové a fazuľkové recepty a variácie

Fazuľové a fazuľkové recepty a variácie

Zopár informácií o fazuli
1

Fazuľa obsahuje okolo 25 % bielkovín. Z vitamínov najmä vitamíny skupiny B a z minerálnych solí prevláda draslík, ďalej horčík, meď, železo, zinok, kyselina listová a fosfor. Fazuľa má veľa bielkovín bez tuku, aj veľa vlákniny (okolo 7%), ktorá priaznivo ovplyvňuje črevné pohyby.

Fazuľu namočíme vo vode deň pred prípravou, varíme ju pomaly a soľ pridávame len pred dovarením. Pri varení sa odporúča pridávať do vody, v ktorej sa varí fazuľa rôzne koreniny: bobkový list, nové korenie, klinčeky, čili paprička a iné, v závislosti od toho, k čomu chceme fazuľu použiť. Ak chceme, aby sa fazuľa uvarila rýchlejšie, pridáme k nej pri varení trochu kyslej kapusty. Kyselina mliečna obsiahnutá v kapuste urýchli nabobtnanie fazule a tým aj jej skoršie uvarenie a zároveň sa zlepší jej chuť. Pridanie rozkrájaného neošúpaného zemiaku pri varení zmäkčuje šupku na fazuli. Ak chceme fazuľu zachovať peknú a v celku, čo je napríklad dôležité pre jej použitie v šalátoch, nikdy ju pri varení nemiešajme. Rovnomerné uvarenie fazule zabezpečíme tak, že v polovici varenia prelejeme fazuľu do iného hrnca, čím sa dosiahne jej prevrstvenie.
Nikdy nepridávame na urýchlenie varenia fazule sódu-bicarbónu, ako to nachádzame niekedy v starých kuchárskych knihách, dokonale sa tým ničia cenné vitamíny skupiny B.

Podľa najnovších gastronomických poznatkov, viažucich sa k problematike fazule, odporúča sa nevariť ju vo vode, v ktorej sa namáčala, tak ako nám to prízvukovali naše babičky a väčšina receptov v starších kuchárskych knihách. Pri namáčaní a varení fazule sa do vody vyluhujú okrem možno zopár cenných látok aj tie „najstrašnejšie“, ktoré spôsobujú nepríjemné nadúvanie, čo sa možno podieľa na zníženej frekvencii zaraďovania fazule na jedálny lístok. A to si fazuľa pre svoju gastronomickú hodnotu nezaslúži.

Možno trochu komplikovaný, ale zato veľmi účinný recept na elimináciu týchto neželaných následkov uvádza MUDr. Bukovský, propagátor vegetariánstva, vo svojej knihe Recepty na fajn časy. Odporúča nielen fazuľu, ale aj iné strukoviny zaliať vodou, 3 minúty povariť a na 1 hodinu odstaviť. Potom sa voda zleje a znovu sa zaleje čistou vlažnou vodou a nechá sa odstáť cez noc v chladničke. Pred varením opäť vodu zlejeme, pridáme čistú a fazuľu uvaríme. Skúste to, nepochybne sa zbavíte nežiadúcich následkov a oceníte túto trochu komplikovanejšiu prípravu.

Fazuľové šaláty
2

Indiánsky fazuľový šalát :
Fazuľu (200 g) uvaríme, pridáme pokrájané a uvarené fazuľové struky (200 g). Z 2 lyžíc octu, 20 g slnečnicového oleja, z 1 lyžičky horčice, 40 g cibule, 1 strúčik cesnaku, 5 kvapiek korenia tabasco, 1 PL posekanej petržlenovej vňate a podľa chuti aj pridaním tymianu a bazalky pripravíme nálev a zalejeme ním uvarenú odcedenú fazuľu. Podľa potreby dosolíme a dokoreníme mletým čiernym korením. Pre prípravu možno použiť aj sterilizované fazuľové struky. V letnom období možno šalát spestriť rajčiakmi a uhorkami.

Fazuľový šalát zo syrom a klobásou:
Uvaríme 80 g veľkej bielej fazule. Tesne pred dovarením pridáme 1/2 stredne veľkého póru pokrájaného na krúžky, posolíme, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Potom scedíme, pridáme na štvorčeky pokrájaný syr (100 g), 1 klobásu a 1 ošúpanú uhorku pokrájanú na kolieska, 1 čerstvú papriku, cibuľu, zmiešame s majonézou alebo s jogurtom, kečupom, či postrúhaným chrenom. Dokoreníme bylinkami (bazalka, saturejka, oregano) a dosolíme. Na 1 hodinu uložíme do chladničky.

Fazuľový šalát so zeleninou, jablkom a syrom :
Uvaríme 200 g fazule. Osobitne uvaríme zeleninu (200 g zemiakov, 70 g mrkvy, 100 g zeleru). Uvarenú zeleninu pokrájame na rovnaké kocky a taktiež na rovnaké kocky pokrájame jablká, syr ementál alebo eidam a sladkokyslé uhorky. 50 g cibule nakrájame na drobno, na 20 g slnečnicového oleja do sklovita krátko podusíme, pridáme 3 lyžice najlepšie vínového octu, 1 lyžicu paradajkového pretlaku, mleté čierne korenie, soľ a urobíme hustejšiu omáčku, ktorú zmiešame s pripravenými surovinami.

Fazuľový šalát so zemiakmi 1 :
Uvaríme 200 g fazule. Zemiaky (400 g) uvaríme v šupke, olúpeme a pokrájame na kúsky vo veľkosti uvarenej fazule. Omastíme olivovým olejom alebo rozpraženou slaninou, okoreníme mletým čiernym korením. Polejeme octovou, mierne osladenou a osolenou vodou.

Fazuľový šalát zo zemiakmi 2 :
Podobne uvaríme fazuľu a zemiaky, primiešame nadrobno posekanú cibuľu (50g), na malé kocky pokrájané uhorky (100g). V kyslej smotane (2dc) rozmiešame majonézu (1dc), podľa chuti pridáme soľ, ocot, cukor alebo umelé sladidlo, nalejeme na pripravenú fazuľu so zemiakmi a cibuľou, dobre premiešame, necháme odležať v chladničke a podávame.

Fazuľový šalát s gaštanmi :
Fazuľu (200 g) uvaríme do mäkka a posekáme nadrobno. Uvarené gaštany (200g) olúpeme a posekáme na väčšie kúsky. Fazuľu a gaštany zmiešame s 2 posekanými stopkami zeleru, pokrájanými broskyňami (200 g), 2 PL posekanej petržlenovej vňate a 2 PL ovsených vločiek opražených nasucho na teflónovej panvici. Všetko zalejeme nálevom z 200 g jogurtu, šťavy z 1 citróna, 1 roztlačeného strúčika cesnaku, 4 nakrájaných mladých cibuliek, mletého čierneho korenia, štipky mletej sladkej papriky a soli. Túto zmes dôkladne rozšľaháme, pridáme k pripravenej zelenine, opatrne zamiešame a podávame ako samostatnú pochúťku.

Fazuľový šalát s tuniakom :
Uvaríme 250 g veľkej hnedej fazule, šalát (najlepšie ľadový) rozoberieme na listy (najkrajšie odložíme na ozdobenie) a pokrájame na rezance. Pridáme pokrájanú červenú papriku (kápiu), jednu cibuľu, soľ, mleté čierne korenie a jemne všetko premiešame spolu s olejom z tuniakovej konzervy. K zelenine pridáme kúsky tuniaka a na osminky pokrájané varené vajcia. Podávame na listoch ľadového šalátu.

Fazuľový šalát so šunkou a syrom :
Uvaríme 200 g veľkej bielej fazule. Šunku (100 g) a plátkový syr (1 balenie) nakrájame na štvorce 1,5 x1,5 cm. Do porcelánovej šalátovej misky dáme 1 dc bieleho vína, mleté biele korenie a soľ. Pridáme fazuľu so šunkou a syrom, opatrne premiešame a dáme 1 – 2 lyžice olivového oleja, pridáme šťavu z ½ citróna, bylinky (oregano, bazalka) a po vychladení v chladničke podávame. Obmenou šalátu môže byť pridanie majonézy, kyslej smotany s horčicou. Vhodnou prísadou je aj pokrájaná petržlenová alebo cibuľová vňať a labužníci ocenia aj pridanie hrste jadier polámaných vlašských orechov.

Fazuľový šalát s jarnou púpavou :
Fazuľu (250 g) uvaríme, zmiešame zo 4 lyžicami za studena lisovaného oleja, s citrónovou šťavou a nadrobno pokrájanou mladou cibuľkou. Ochutíme soľou, čiernym mletým korením, mletou červenou paprikou a necháme asi hodinu stáť. Nakoniec vmiešame hrsť čerstvých pokrájaných púpavových listov.

Fazuľový šalát s červenou repou :
Červenú repu (250) varíme vo vode 30 minút. Zalejeme studenou vodou, necháme vychladnúť a pokrájame na drobné kocky. Olúpeme 1 menšiu šalátovú uhorku, po dĺžke ju prekrojíme, zbavíme jadierok a taktiež ju pokrájame na drobné kocky a podobne rozkrájame aj 1 zelenú papriku. Cibuľu olúpeme, rozpolíme a nakrájame na úzke pásky. Uvarenú bielu fazuľu (250 g) alebo fazuľu z konzervy necháme na cedidle odkvapkať. Do misy dáme 3 PL lahodného octu, 5 PL olivového oleja, 1 ČL dijonskej horčice, soľ a korenie. Zmes šľaháme metličkou na šľahanie dovtedy, kým nevznikne krémovitá marináda. Na záver do nej pretlačíme 2 strúčiky cesnaku. Pripravené prísady vložíme do misy, dobre premiešame, dosolíme, uložíme na 30 minút do chladničky a podávame s chrumkavou bagetou.

Fazuľový šalát s hydinovým mäsom :
Uvaríme 250 g bielej fazule a zmiešame s 250 g pečeného alebo uduseného hydinového mäsa, pokrájaného na hrubšie rezance, s ošúpanými paradajkami(150 g), pokrájanými na kúsky a 1 pokrájanou zelenou paprikou. Zalejeme nálevom z majonézy (2 PL), ktorú sme vopred osolili, ochutili cukrom, citrónovou šťavou, mletým čiernym korením a zriedili 1 malým bielym jogurtom.

Fazuľový šalát s hovädzím mäsom :
Uvaríme 150 g veľkej bielej fazule. Uvarené hovädzie mäso (400 g) nakrájame na rezance rovnako ako aj 150 g jabĺk a 1 šalátovú uhorku (100 g). Väčšiu cibuľu (120 g) prekrojíme napoly a nakrájame na ½ cm prúžky. Do smotany (cca 100 g) zamiešame 1 PL octu, lyžičku horčice, 2 PL olivového oleja, štipku cukru, mleté čierne korenie a soľ. Pridáme uvarenú fazuľu, 2 PL posekanej pažítky, opatrne premiešame a uložíme do do chladničky na 1 hodinu. Podávame s čiernym chlebom.

Fazuľový šalát s mäsom a feferónkou :
Uvaríme 150 g veľkej bielej fazule. Chudé pečené bravčové mäso (250 g), sterilizované uhorky (100 g ), uvarenú karotku (100 g) pokrájame na malé kocky, cibuľu (90 g) pokrájame nadrobno. Z 1 guľatej feferónky odstránime zrnká a tiež ju pokrájame nadrobno. Olej rozmiešame s 1 PL worchestra, šťavou s 1 citróna, pridáme feferónku a cibuľu, ochutíme štipkou cukru, osolíme a nalejeme na zmes mäsa, fazule, uhoriek a karotky a všetko spolu premiešame. Nakoniec posypeme petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno.

Fazuľový šalát s kyslou rybou :
Veľké biele fazule (/200 g) uvaríme a scedíme. Ešte teplé premiešame s nadrobno nakrájanou cibuľou. Potom pridáme na menšie kúsky nakrájanú sterilizovanú červenú kápiu (2 ks) a taktiež nakrájané kyslé ryby (250 g). Šalát dosolíme, dokyslíme citrónovou šťavou, pridáme mleté čierne korenie a dochutíme bylinkami. Nakoniec pokvapkáme olejom a uložíme na 1 hodinu do chladničky. Podávame obložený vajcami uvarenými na tvrdo. Obmenou pri tomto šaláte je pridanie majonézy alebo kyslej smotany zmiešanej s jogurtom a 1 PL horčice.

Fazuľový šalát s paradajkami :
Umyté paradajky pokrájame na hrubšie plátky a pokladieme na 4 plytké taniere. 2 červené a 2 žlté papriky očistíme, pokrájame na menšie kúsky a položíme na paradajky. Fazuľu z konzervy (425 ml) opláchneme na cedidle pod vodou a necháme odkvapkať. Na marinádu si pripravíme nadrobno pokrájaný zväzoček mladej cibuľky, 1 PL čerstvej bazaky a 1 PL oregana, 5 PL jemného octu (najlepšie vínového), 5 PL olivového oleja, 300 g mozzarelly alebo iného kvalitnejšieho mäkkého syra, 100 g čiernych olív, 100 g šunky nakrájanej na malé kocky, soľ, mleté čierne korenie a štipku cukru. Všetky ingrediencie zmiešame, dôkladne vyšľaháme metličkou a dochutíme. Zmes postupne rovnomerne pokladieme na paradajky s paprikami na tanieroch a podávame s čerstvým chlebom.

Fazuľový šalát Vierka s kukuricou :
Uvaríme tmavú fazuľu (200 g), pričom v polovici varenia pridáme čajovú lyžičku Vegety. Po uvarení scedíme a pridáme k fazuli približne rovnaké váhové množstvo sterilizovanej kukurice a jeden na krúžky nakrájaný pór do priemeru 2 cm. Pór väčšieho priemeru je nutné pred nakrájaním pozdĺžne prekrojiť. Potom pridáme podľa chuti „štiplavinky“(čili papričky, tabasco, cayenské korenie alebo čerstvú, nadrobno nakrájanú feferónku), roztlačený cesnak a vmiešame niekoľko lyžíc majonézy prifarbenej kečupom, dosolíme a nakoniec posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Fazuľový šalát s cestovinou, šunkou a šampiňónmi :
Uvaríme 200 g tmavej fazule a 250 g cestovín (najlepšie mušle strednej veľkosti). Šampiňóny (250 g) pokrájame nie príliš nadrobno a udusíme na cibuli, ktorú sme predtým popražili na 2 PL masla. Šunku alebo inú kvalitnejšiu údeninu pokrájame na kocky veľkosti 1 cm. Uvedené suroviny vložíme do misy v ktorej budeme šalát podávať, okoreníme mletým bielym korením, osolíme a zalejeme nálevom z kyslej smotany (200 g) rozriedenej 1 malým bielym jogurtom. Na 1 hodinu uložíme do chladničky a pri podávaní posypeme nakrájaným petržlenom, alebo v sezóne nakrájanou zelenou cibuľkou.

Fazuľový šalát s kyslou kapustou :
Uvaríme 300 g väčšej fazule. Kyslú kapustu (200 g) premyjeme, nadrobno pokrájame, dáme do misy spolu s posekanou väčšou cibuľou a s uvarenou domácou klobásou pokrájanou na kolieska. Nakoniec pridáme uvarenú fazuľu, malú konzervu sterilizovaného hrášku aj s nálevom, 2 lyžice obyčajnej horčice, 1 malú fľašku majonézy, opatrne premiešame, dokoreníme mletým čiernym korením, prípadne aj štipkou čili papričky a dosolíme. Necháme asi hodinu v chladničke odležať a podávame buď samostatne, s chlebom, pečivom, alebo ako prílohu.

Fazuľový šalát na gruzínsky spôsob – lobio :
Veľkú tmavú fazuľu (400 g) uvaríme do mäkka, očistenú cibuľu (150 g) pokrájame nadrobno a za stáleho miešania speníme na oleji, pridáme uvarenú scedenú fazuľu a chvíľu spolu popražíme. Preložíme do porcelánovej misy, zalejeme 4 PL estragónového octu a pridáme k zmesi soľ, čerstvo mleté čierne korenie, štipku roztlčenej škorice, 2 roztlčené klinčeky, 1 ČL posekaného kôpru, 2 roztlačené strúčiky cesnaku, 2 kopcovité PL posekaných vlašských orechov, ošúpané a pokrájané paradajky (250 g), 100g nadrobenej bryndze, 1 PL nadrobno nakrájanej petržlenovej vňate. Opatrne zamiešame a uložíme na 1 hodinu do chladničky. Podávame ozdobené osminkami vajec a vetvičkami kôpru.

Fazuľové polievky
3

Fazuľová polievka od Malých Františkánov :
Fazuľu (200 g) uvaríme a vložíme do pripraveného gulášového základu z opraženej cibuľky, hladkej múky, mletej červenej papriky, rasce, mletého čierneho korenia a majoránky. Dolejeme potrebné množstvo vody na polievku, povaríme a na konci varenia pridáme uvarené halušky, pripravené z hrubej múky, vajca, soli, vody a na hrubšie kúsky pokrájanú domácu klobásku.

Fazuľová polievka so zeleninou:
Fazuľu (200 g) uvaríme. Koreňovú zeleninu pokrájame na kocky, popražíme na masti, pridáme postrúhanú cibuľu, rozotrený cesnak a múku. Popražíme, zalejeme vodou a pridáme k uvarenej fazuli, spolu dovaríme, posolíme a pridáme čierne korenie, majoránku. Variáciou tejto polievky je pridanie mlieka a octu, ale bez ochutenia majoránkou.

Sedliacka fazuľová polievka :
Uvaríme drobnejšiu bielu fazuľu (200 g), na tuku z vyškvarenej slaniny (100 g) pripravíme zápražku, ktorú zalejeme mliekom rozriedeným s vodou. Do hotovej polievky pridáme soľ, kyslú smotanu a ocot. Aby sa smotana nezrazila, musíme polievku po pridaní octu dobre miešať.

Balkánska fazuľová polievka :
Fazuľu (250 g) dáme variť, pridáme bobkový list, celé čierne korenie a paradajlový pretlak. K polomäkkej fazuli pridáme pokrájaný bôčik (250 g), opražený s posekanou cibuľou a rozotreným cesnakom a všetko spolu uvaríme do mäkka. Z oleja a múky pripravíme zápražku, pridáme do polievky spolu s majoránom a chvíľu ešte povaríme. Do tanierov pridáme lyžicu smotany.

Fazuľová polievka s krúpami a zeleninou :
Namočenú fazuľu dáme variť spolu s krúpami (100 g), ktoré môžu byť aj rozdrvené (č. 4, 5). O chvíľu, podľa mäknutia krúpov, pridáme pokrájanú koreňovú zeleninu (150 g) a dovaríme domäkka. Vodu dolievame podľa potreby. Nakoniec pridáme do polievky za stáleho miešania rozšľahané vajce a posekanú petržlenovú vňať.

Fazuľová polievka s hlávkovou kapustou :
Fazuľu (200 g) dáme variť, neskôr pridáme pokrájanú hlávkovú kapustu (150 g), pridáme malé množstvá mrkvy, petržlenu, zemiakov a trochu osolíme. Z tuku, múky a papriky pripravíme zápražku, ktorú zavaríme do polievky. Hotovú ochutíme posekanou petržlenovou vňaťou.

Fazuľová polievka so šampiňónmi :
Z masla (1 PL) a múky (1 PL) urobíme zápražku, postupne ju zalejeme 1 litrom vývaru z kostí alebo zeleniny, osolíme , dobre vymiešame a povaríme 15 minút. Potom pridáme šálku uvarených fazúľ, ½ šálky širokých rezancov a 5 šampiňónov pokrájaných na štvrtky a udusených na 1 PL masla. Na tanieri posypeme pokrájanou petržlenovou vňaťou.

Fazuľová polievka s kyslou kapustou :
Fazuľu (250 g) dáme variť Osobitne uvaríme pokrájanú kyslú kapustu (200 g) so sušenými hubami. Pred koncom varenia pridáme k fazuli drobnejšie pokrájané zemiaky (200 g), osolíme a dovaríme ich s fazuľou. Pridáme zápražku s mletou červenou paprikou a s rascou. Nakoniec pridáme uvarenú kyslú kapustu a ešte chvíľu spolu povaríme. Podľa chuti okoreníme majoránkou, cesnakom.

Fazuľová polievka so sušenými slivkami :
Najskôr dáme variť fazuľu (250 g), potom pridáme na kocky pokrájané zemiaky (250 g) a spoločne dovaríme. Z tuku, drobno nakrájanej cibule a múky urobíme zápražku, vlejeme ju do polievky a chvíľu povaríme. Chvíľu pred koncom varenia pridáme do polievky sušené slivky (150 g), ktoré sme pred použitím namočili na 15 minút do studenej vody. Kyslú smotanu (2 dl) pridáme do polievky až po zastavení varu.

Kyslá fazuľová polievka s haluškami :
Fazuľu (250 g) uvaríme celkom do mäkka. Uvarenú scedíme a pretrieme alebo zmixujeme. Z tuku a múky urobíme zápražku, rozriedime ju vodou z fazule a chvíľu povaríme. Potom postupne pridávame rozmixovanú fazuľu a dôkladne ju rozmiešame do hladka. Z masla (40 g), krupice (50 g), 1 vajca a soli vymiešame cestíčko, ktoré pomocou lopárika nožom, alebo z hrnčeka lyžičkou nahádžeme do vriacej polievky. Nakoniec dochutíme mletým čiernym korením, s rozotreným cesnakom a trochou octu alebo citrónovej šťavy.

Fazuľová polievka s rajčiakmi :
Fazuľu (150 g) uvaríme takmer do mäkka a vtedy pridáme na drobnejšie kocky nakrájané 2 väčšie zemiaky, 5 olúpaných pokrájaných rajčiakov a spoločne dovaríme. Zatiaľ pripravíme z tuku (1 PL), hladkej múky (1 PL) a strednej pokrájanej cibule svetlú zápražku, zalejeme vodou z pripravovanej polievky, povaríme a pridáme naspäť k polievke. Ešte krátko povaríme a osolíme. Nakoniec pridáme pokrájanú petržlenovú vňať.

Krémová fazuľová polievka :
200 g malej bielej fazule uvaríme do mäkka . Uvarenú fazuľu zmixujeme a vrátime do vody v ktorej sa varila. Ak spolu s fazuľou varíme aj 1 strednú, na kocky nakrájanú mrkvu, získame peknú ružovú polievku. Z múky pripravíme svetlú zápražku, dáme do polievky a dobre povaríme. Nakoniec do hotovej polievky prilejeme 2 dc mlieka, 10 g čerstvého masla, okoreníme ju mletým bielym korením, muškátovým orieškom, prípadne aj mierne ochutíme cukrom. Peknú žltú krémovú polievku vytvoríme tak, že do pridávaného mlieka rozhabarkujeme 1-2 žĺtka alebo trochu kurkumy.

Račišdorfská fazuľová polievka :
Uvaríme 250 g tmavej fazule. Fazuľu vyberieme z vody v ktorej sa varila a vložíme do nej najmenej 500 g údených rebierok, celú ošúpanú cibuľu, 1 hlávku obieleného cesnaku a necháme variť na miernom ohni. Dve mrkvy, jeden petržlen, kúsok zeleru a dva – tri zemiaky rozkrájame na kocky, popražíme na lyžici bravčovej masti, zasypeme 2 lyžicami hladkej múky a jednou lyžicou sladkej alebo pološtipľavej mletej papriky, chvíľu popražíme a pridáme do polievky pred dovarením mäsa. V zeleninovej sezóne môžeme pokrájať do polievky aj 2 – 3 papriky a paradajky. Z mäkkých rebierok pooberáme mäso, pokrájame ho a vložíme naspäť do polievky. Z rezancového cesta nakrájame široké rezance (môžu byť aj cestoviny), uvaríme ich a vložíme do polievky. Nakoniec pridáme biele víno, mleté čierne korenie a podľa potreby dosolíme. Ako uvádza autor knihy Z kuchyne starého Prešporka Peter Ševčovič, odkiaľ je tento recept, varecha by mala v polievke stáť, alebo iba veľmi pomaly padať!

Talianska fazuľová polievka :
V 2 litroch vody uvaríme 150 g veľkých bielych fazúľ. Slaninu (60 g) nakrájame na malé kocky, rozškvaríme, škvarky vyberieme a na vypraženom tuku urobíme zápražku z hladkej múky, ktorú zavaríme do vody s fazuľami. Pridáme na kocky nakrájané uvarené údené mäso (250 g) osobitne uvarené, na menšie kúsky nalámané špagety (40 g), škvarky z rozškvarenej slaniny a nakoniec ochutíme cesnakom rozotreným so soľou.

Talianska fazuľová polievka s kelom :
Z namočenej fazule zlejeme vodu a dáme do hrnca spolu s rozkrájanou veľkou cibuľou, zalejeme 2 litrami teplej vody, osolíme a uvedieme do varu. Varíme asi pol hodiny. Medzi tým pomelieme alebo zmixujeme 1 mrkvu, 1 paštrnák, 1 menší zeler a pridáme k zmesi 1 roztlačený strúčik cesnaku a vložíme do variacej sa polievky, do ktorej sme zároveň pridali aj na tenké pásiky nakrájané bravčové podhrdlie alebo obyčajnú surovú slaninu (200 g). Všetko varíme 10 minút, spočiatku na miernom ohreve, potom ohrev zvýšime. Zatiaľ očistíme 1 malý kel, rozkrojíme ho na polovicu, odstránime tvrdé lístky a hlúb, vložíme ho do polievky, jemne osolíme a varíme ďaľších 10 minút. Polievku podávame s hriankou potretou cesnakom, ktorú nakrájame na kocky.

Toskánska fazuľová polievka - ribollita :
200 g bielej fazule namočíme cez noc, pred varením ju scedíme a necháme odkvapkať. Vo veľkom hrnci pri strednej teplote zohrejeme olej, pridáme 1 nakrájanú veľkú cibuľu, 2 nakrájané mrkvy, 2 zelerové stonky, 1 pór a približne 10 minút dusíme. Odoberieme 4 polievkové lyžice udusenej zeleniny a odložíme nabok. Do hrnca pridáme namočenú fazuľu, prilejeme 1 ½ litra zeleninového alebo mäsového vývaru, 1 feferónku a vetvičku rozmarínu. Hrniec prikryjeme a fazuľu varíme do mäkka asi 1 a pol hodiny. 6 lyžíc oleja (najlepšie olivového) zmiešame s 2 strúčikmi roztlačeného cesnaku, s tymianom a troškou čierneho korenia. Asi polovicu polievky rozmixujeme. Získané pyré a odloženú zeleninu znovu dáme do hrnca. Chvíľu povaríme a podľa želania hustoty polievky prilejeme ešte trochu vývaru. Do polievky zamiešame polovicu ochuteného oleja, osolíme ju a okoreníme podľa chuti. V panvici rozpustíme 2 lyžice masla a opražíme na nej z oboch strán do zlata 10 plátkov sendviča alebo bieleho chleba. Posypeme ich parmezánom alebo iným strúhaným syrom, pokvapkáme zvyšným ochuteným olejom a podávame k uvarenej polievke, ktorá je po každom ohriatí lepšia a lepšia, preto aj jej názov ribollita – znovu ohrievaná!

Kubánska fazuľová polievka :
Na 2 lyžiciach masla osmahneme na plátky rozkrájanú veľkú cibuľu, 4 roztlačené strúčky cesnaku a 2 - 3 hrste zmrazených zŕn kukurice. Potom pridáme na kocky pokrájané 2 veľké zemiaky a trochu neskôr väčšiu šálku drobnejšie nakrájanej cukiny a jednu čili papričku. Zalejeme 1,5 litrom silnejšieho mäsového vývaru, osolíme, pridáme 2 rozkrájané olúpané paradajky, 1 menšiu konzervu paradajkového pretlaku, 3 bobkové listy, pol lyžičky mletého koriandru, mleté čierne korenie, tymian, petržlenovú vňať a nakoniec 150 g uvarenej bielej fazule. Na porciu v tanieri položíme plátok citrónu (najlepšie zelenej limety).

Fazuľové hlavné jedlá
4

Serdehelská (Dolnostredská) fazuľová kaša :
Drobnejšiu bielu fazuľu (500 g) dáme variť do 2,5 –3 litrov vody. Po rozvarení fazule pridáme ryžu (250 g), posolíme a necháme ju spolu s fazuľou za stáleho miešania taktiež dobre rozvariť. Keď je zmes veľmi hustá a hrozilo by jej pripálenie, prilejeme horúcu vodu. Na konci varenia zahustíme hrubou krupicou do stavu hustejšej konzistencie pri stálom miešaní ako pri varení „fučky“. Hotovú kašu vyklopíme do primeranej misky, necháme vychladnúť a uložíme ju prikrytú do chladničky. Túto kašu je najlepšie postupne konzumovať prihrievanú, teda odrezávať z misky „faláty“ kaše, ktoré opražíme na vraj „nezdravej“ bravčovej masti a podávame ju s rozpraženou slaninou a cibuľkou. Hodí sa aj ako príloha k dusenému mäsu na šťave, najmä k hovädziemu, samozrejme vždy po nevyhnutnom opečení na masti. Pre menšiu rodinu je výhodné variť kašu z polovice uvedených surovín, alebo časť hotového produktu uložiť hneď po vychladnutí do mrazničky „na horšie časy“.

Mexický guláš :
Hovädzie mäso (500 g) necháme opražiť na gulášovom základe (tuk, 200 g pokrájanej cibule, mletá červená paprika), potom podlejeme vodou a za občasného premiešania varíme do zmäknutia mäsa. Medzitým si pripravíme 150 g predtým uvarenej veľkej, najlepšie tmavej fazule, 100 g šunky pokrájanej na menšie kocky, 150 g na malé štvorčeky pokrájanej zelenej, červenej a žltej papriky a 1 dl červeného vína. Všetko pridáme k uvarenému mäsu, necháme chvíľu povariť a dochutíme feferónkami alebo cayenským korením, prípadne Tabascom.

Hovädzie s fazuľou a mrkvou :
Hovädzie mäso ako na guláš (500 g), pokrájame na kúsky a za stáleho miešania popražíme na rozohriatom tuku. Pridáme mrkvu (250 g), pokrájanú na kolieska a cibuľu pokrájanú nadrobno a za stáleho miešania dusíme ďalej. Potom poprášime paprikou, podlejeme horúcou vodou , pridáme rascu, čierne korenie, kocku bujónu a dodusíme do mäkka. Pred dovarením pridáme pripravenú uvarenú veľkú fazuľu (250 g), bylinky (najmä bazalku) a škrobovú múčku, rozmiešanú v troške studenej vody.

Baranina s fazuľou :
Uvaríme 200g bielej fazule. Baranie mäso (250g) pokrájame na kocky, opečieme ho v oleji, pridáme nadrobno posekanú cibuľu (100g), so soľou rozotrený cesnak (2 strúčiky), mleté čierne korenie a zmiešame s uvarenou scedenou fazuľou. Ohňovzdornú misu vyložíme plátkami údenej slaniny (100 g), naplníme ju pripravenou fazuľou s mäsom, osolíme, dokoreníme opatrne šalviou a rozmarínom, podlejeme horúcou vodou a v rúre pomaly varíme. Pred dovarením pridáme na kolieska pokrájanú čerstvú klobásu (150g) a na štvrtky pokrájané tvrdšie paradajky (2 – 3 kusy). Spolu dovaríme a na tanieri prizdobíme pokrájanou petržlenovou vňaťou.

Slovenský guláš s fazuľou :
Na popraženej cibuli podusíme bravčové mäso zo stehna (300 g), pokrájané na kocky, pridáme rascu, červenú papriku a trochu soli, podlejeme horúcou vodou a podusíme do mäkka.Na konci dusenia pridáme primerané množstvo pokrájanej zelenej papriky a paradajok. Nakoniec pridáme vopred uvarenú veľkú bielu fazuľu (200 g) a môžeme pridať aj na kolieska pokrájanú cesnakovú alebo slovenskú točenú klobásu (150-200 g). Dochutíme a dosolíme vegetou, ligurčekom, majoránkou a petržlenovou vňaťou. Podávame s chlebom alebo pečivom.

Fazuľový kastról zo stredomoria :
Na olivovom oleji popražíme nakrájanú cesnakovú klobásu (200 g) a odložíme nabok. Potom opečieme 1 veľkú cibuľu a 2 strúčky cesnaku, pridáme rozštvrtené malé paradajky (300 g), ktoré chvíľu podusíme, potom pridáme sterilizovanú alebo mrazenú kukuricu (200 g), uvarenú alebo sterilizovanú fazuľu (300g), bylinky (bazalka, oregano, levandula, rozmarín, tymian) najlepšie čerstvé, osolíme, znovu 10 minút podusíme a nakoniec po pridaní opečenej cesnakovej klobásy podávame.

Zapekaná fazuľa s vínom :
Uvaríme 300 g veľkej tmavej fazule. Pred dovarením ju dobre osolíme, necháme chvíľu stáť vo vode v ktorej sa varila a potom ju scedíme. Na oleji opražíme 1 väčšiu cibuľu, 1 roztlačený strúčik cesnaku, pridáme paradajkový pretlak (50g), nadrobno pokrájané listy ligurčeka, zeleru alebo petržlenu, okoreníme mletým čiernym korením a naostatok pridáme červené víno (300 ml). Ohňovzdornú misu vymastíme, vysypeme strúhankou, vložíme do nej fazuľu, rozotrieme na ňu opraženú cibuľu s cesnakom a paradajkovým pretlakom. Na vrch položíme 150 g na mesiačky pokrájanej slovenskej točenej klobásy. Pokvapkáme dobre olejom, posypeme strúhankou, vložíme do vyhriatej rúry a necháme zapiecť.

Zapekaná fazuľa so salámou a cibuľou :
Uvaríme 330g veľkej bielej fazule, pred dovarením ju dobre osolíme a potom ju scedíme. Na masti speníme na drobno pokrájanú cibuľu (300 g), primiešame mletú červenú papriku, mleté čierne korenie a 30 g kvalitnejšej čerstvej trvanlivejšej salámy (napr. Inovec), pokrájanej na kocky veľkosti nie väčšej ako 1 x 1 cm. Ohňovzdornú misu vymastíme, vložíme do nej polovicu scedenej fazule, potom vložíme do misy cibuľu so salámou, na ňu vrstvu na kocky pokrájaných uvarených vajíčok (2 ks) a zakryjeme druhou časťou fazule. Pokvapkáme olejom, podlejeme podľa potreby horúcou vodou, alebo lepšie zeleninovým vývarom, posypeme strúhankou, vložíme do vyhriatej rúry a necháme zapiecť.

Kolumbijský fazuľový hrniec s paradajkami a banánmi :
Namočíme na noc 500 g suchej hnedej fazule, ráno vodu zlejeme. Do hrnca dáme poldruha litra čerstvej vody, 1 kg bravčových kolien a varíme prikryté na miernom ohreve bez soli dovtedy, kým fazuľa nezmäkne. Podľa potreby prilievame vodu. 250 g paradajok sparíme horúcou vodou, ošúpeme a nakrájame na kocky, mladú cibuľku (200 g) na krúžky a 1 veľkú mrkvu nastrúhame. Z hrnca po uvarení fazule vyberieme kolená, rozoberieme ich, pričom chudé mäso odložíme na teplé miesto. Zelené banány (800 g) ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a spolu s nastrúhanou mrkvou pridáme k fazuli. Varíme spolu 10 minút, potom osolíme a okoreníme. Cibuľu (250 g) nakrájame na hrubšie kúsky, podusíme na 2 PL olivového oleja, pridáme na krúžky nakrájanú cibuľku na kocky nakrájané paradajky, necháme chvíľu ustáť, potom pridáme k fazuli naloženej na tanieroch. Nakoniec rozdelíme na taniere aj odložené chudé uvarené mäso a jedlo zajedáme krajcami bieleho chleba.

Indická fazuľa s jablkami a korením kari :
Uvaríme 300g tmavej fazule. Na roztopenom masle (50g) speníme 50g drobno pokrájanej cibule, pridáme 2 olúpané a na malé kocky pokrájané jablká a podusíme. Potom zasypeme hladkou múkou (30g), trocha opražíme, pridáme podľa chuti korenie kari, zalejeme vodou a povaríme. Nakoniec pridáme uvarenú fazuľu a môžeme podávať k minútkam.

Ruská fazuľová kaša s mrkvou :
Uvaríme 200g akejkoľvek bielej fazule. Ďalej udusíme na lyžici masla 200g alebo aj menej, drobnejšie nakrájanej mrkvy, 1 väčší pór a hrsť pokrájaného zeleného petržlenu a zmes dodusíme pri súčasnom podlievaní vodou. Zmiešame s uvarenými fazuľami a všetko pomelieme na mäsovom mlynčeku, zmixujeme alebo pretrieme cez primerané sito. Kašu vložíme do panvice a za stáleho miešania prehrejeme, pridáme trochu masla alebo kvalitného oleja a pridávame po malých dávkach mlieko (2 – 3dc) do konzistencie želanej hustoty kaše a osolíme. Horúcu kašu polejeme rozpusteným maslom a posypeme nasekanými varenými vajcami, rozmiešanými s drobno nakrájaným kôprom, ktorý Rusi nadovšetko milujú.

Ruská fazuľovo - zemiaková kaša :
Osobitne uvaríme 350g akýchkoľvek fazúľ a 300g zemiakov, navzájom zmiešame a pomelieme, zmixujeme alebo pretrieme cez sito. Získanú kašu zohrejeme, zriedime mliekom, osolíme, pridáme maslo ( 50 g) a dobre premiešame. Podávame k šunke, pečenému bravčovému alebo baraniemu mäsu, k mäsovým a rybacím fašírkam, ale aj k pečenej klobáse a iným údeninám.

Fazuľová kaša s cibuľou :
Bielu fazuľu (300g) rozvaríme do mäkka. Osolíme, za stáleho miešania prisýpame hrubú múku (100g), pričom fazuľu aj dôkladne roztláčame. Na čerstvej bravčovej masti opražíme nadrobno posekanú veľkú cibuľu. Fazuľovú kašu rozdelíme na taniere, polejeme rozpaženou cibuľou a podávame s kyslou uhorkou, prípadne v lete s paradajkovým alebo s miešaným zeleninovým šalátom.

Fazuľová kaša ešte inak :
Fazuľu (300 g) uvaríme celkom do mäkka a ešte horúcu pomelieme na mlynčeku alebo zmixujeme. Primiešame k nej roztopené maslo (60 g), podľa želanej hustoty výsledného produktu aj mlieko, čierne korenie, soľ, prípadne Vegetu a dobre vymiešame alebo vyšľaháme ručným mixérom a podávame k mäsitým pokrmom. Neskonzumovanú odložíme do chladničky a potrebné množstvo prihrievame najlepšie v mikrovlnke.

Fazuľové placky vyprážané :
Uvaríme 250g fazule a zomelieme ju na mäsovom mlynčeku alebo v mixéri. Jednu žemľu namočíme do vody, vytlačíme a pridáme k fazuli aj s jedným vajíčkom, ďalej na masti opraženú cibuľu(50g), majorán a všetko dobre zamiešame. Nakoniec upravíme hustotu zmesi pomocou strúhanky a dosolíme. Malé placky obaľujeme v strúhanke a vyprážame.

Zapekaná fazuľa s tvarohom :
Z mlieka (5 cl) a krupice (100 g) uvaríme kašu. Fazuľu (400 g) uvaríme a pomelieme na mäsovom mlynčeku s malými otvormi. K pomletej fazuli pridáme krupicovú kašu, 1 vajce, tvaroh (200 g), cukor (40 g). Všetko dobre premiešame a podľa chuti dosolíme. Masu vložíme do vhodnej panvice alebo pekáča vymazaného maslom a vysypaného strúhankou.. Urovnáme povrch a pomažeme kyslou smotanou. Zapekáme v horúcej rúre podľa potreby, nie viac ako 40 minút. Podávame teplé, alebo studené, najlepšie so zakysankou.

Bravčové s paradajkovou fazuľou :
Bravčové karé alebo krkovičku (700 g) vykostíme (kosti uložíme do chladničky a príležitostne použijeme do kapustnice), naklepeme, posolíme, okoreníme a na rozohriatom tuku opečieme z oboch strán do zlatista, rezne vyberieme a odložíme na teplé miesto. Do panvice pridáme 2 polievkové lyžice čerstvého oleja, cibuľu posekanú na jemno, roztlačený cesnak a popražíme. Vložíme späť rezne, podlejeme ich troškou horúcej vody a vína, posypeme tymianom a dusíme do mäkka. Pridáme 1 malú konzervu paradajkového pretlaku rozmiešaného vo vode, štipku cukru, uvarenú veľkú bielu fazuľu (200 g), opatrne premiešame, dochutíme, dosolíme a podľa potreby ešte chvíľu podusíme. Podávame najlepšie so zemiakovou kašou ozdobenou pokrájaným petržlenom, ale vhodnou prílohou je aj ryža, bageta alebo iné pečivo.

Fazuľa v paradajkovej omáčke :
300g peknej, veľkej, najlepšie bielej fazule uvaríme do mäkka. Z masla (40 g) a múky( 40g) pripravíme svetlú zápražku, zalejeme vodou, v ktorej sme rozmiešali paradajkový pretlak(150g) a za stáleho miešania uvaríme hustú omáčku. Osolíme, okoreníme najlepšie čerstvým estragónom alebo bazalkou, môžeme aj trochu osladiť cukrom alebo umelým sladidlom, vložíme uvarenú fazuľu a chvíľu prehrejeme. Podávame ako prílohu, alebo aj ako samostatné jedlo.

Záhradkársky hrniec s fazuľou :
Bravčové mäso (250 g) pokrájame na menšie plátky, mierne naklepeme, okoreníme, opečieme ich z oboch strán na panvici a vyberieme. Na zvyšnom oleji podusíme na kolieska nakrájanú mrkvu (200 g), 1 stredný pór, 2-3 strúčky cesnaku, opäť vložíme mäso a ďalej podusíme. Pridáme nakrájané paradajky (400 g) a znovu podusíme. Keď je už mäso aj zelenina udusená do mäkka, pridáme predtým uvarenú fazuľu (200 g) a ešte prehrejeme asi 10 minút. Podľa potreby dochutíme, bohato posypeme posekanou petržlenovou vňaťou a podávame s chlebom.

Fazuľa s bielym jogurtom :
Fazuľu (500 g) uvaríme do mäkka. V panvici rozohrejeme tuk, pridáme mletú papriku a fazuľu v ňom chvíľu podusíme. Do bieleho jogurtu (0,5 litra ) pridáme rozotrený cesnak so soľou, fazuľu ním zalejeme a pár minút v rúre zapečieme. Podávame s chlebom alebo zemiakmi.

Fazuľový prívarok so smotanou :
Uvaríme 300g peknej veľkej fazule a vyberieme ju. Z oleja a múky urobíme svetlú zápražku, pridáme drobno pokrájanú cibuľu (30g), prípadne aj strúčik cesnaku a trocha opražíme spolu s predtým uvarenou fazuľou. Prilejeme mlieko (2dc) a po chvíľke smotanu (1dc), v ktorej sme predtým rozmiešali lyžičku hladkej múky a necháme chvíľku zovrieť. Na dosiahnutie želanej hustoty prívarku použijeme mlieko.

Fazuľa s kyslou kapustou a vínom :
300g bravčového mäsa pokrájame na kocky a podusíme ho do polomäkka. Kyslú kapustu (400g) vyžmýkame, pokrájame nadrobno a položíme na mäso. Okoreníme mletou rascou, mletým čiernym korením, pridáme dobre namočenú veľkú bielu fazuľu, víno (2dc) a podľa potreby zalejeme vodou. Fazuľu prikryjeme a bez miešania udusíme. Podávame s chlebom.

Fazuľa s dusenou kapustou :
Uvarenú fazuľu (300 g) zmiešame s udusenou čerstvou alebo kyslou kapustou a pridáme podľa chuti paradajkovú omáčku alebo kečup a posypeme petržlenovou vňaťou, kôprom, alebo cibuľovou vňaťou. Podávame s chlebom.

Fazuľa s červenou repou :
Surovú červenú repu očistíme, nakrájame na kocky (asi 1 cm), dáme na panvicu, pridáme rozpustené maslo, soľ a trochu vody, prikryjeme pokrievkou a dusíme do mäkka. Do udusenej repy dáme trochu octu, pridáme uvarenú bielu fazuľu (250 g) a prilejeme smotanovú omáčku s drobno nakrájanou cibuľou. Podávame posypané petržlenovou vňaťou alebo kôprom.

Fazuľa s pórom :
Veľkú fazuľu (300g) uvaríme do mäkka. Pred dovarením fazuľu osolíme a potom scedíme. Anglickú slaninu(100g) pokrájame na tenké plátky, ktoré stočíme, spojíme špáradlom alebo ihlicou a opečieme do červena. Opečenú slaninu vyberieme z panvice a vo zvyšnej masti opražíme scedenú fazuľu. 4 stredné alebo 2 veľké póry nakrájame na kolieska, dáme na roztopené maslo (40g) a pomaly opražíme do mäkka. Opečenú fazuľu urovnáme ne misu, obložíme opečenou slaninou, opraženým pórom a na kolieska alebo na štvrtky pokrájanými uvarenými vajcami. Ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou. Podávame so zeleninovým šalátom a chlebom.

Fazuľa s pažítkou a citrónom :
Uvaríme 300 – 350g veľkej fazule. Maslo (80g) vymiešame s hrsťou pažítky posekanej na drobno, pridáme citrónovú šťavu podľa chuti, uvarenú fazuľu a spolu premiešame. Môžeme podávať k párkom.

Fazuľa na opečenom chlebe :
Bielu fazuľu (250 g) uvaríme, oravskú slaninu (100 g) nakrájame na menšie plátky a dáme na panvicu trochu vyškvariť. Škvarky vyberieme a na rozpustenej masti opečieme krajce chleba. Škvarky zmiešame s fazuľou a navrstvíme na opečené chleby. Polejeme kečupom a posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Fazuľa s párkom a paradajkami :
Bielu fazuľu (150 g) uvaríme do mäkka. Paradajky (300 g) ponoríme do vriacej vody a olúpeme. Na lyžici tuku podusíme 1 nakrájanú cibuľu, 1 zelenú papriku a podusíme do sklovita. Zaprášime hladkou múkou, vmiešame nakrájané olúpané paradajky a dusíme do zhustnutia. Nakoniec pridáme varenú fazuľu. Do vymasteného malého pekáča vložíme párky, prípadne iné údeniny, zahrnieme ich fazuľou a pečieme 20 – 30 minút.

Pečená fazuľa s bôčikom a zelerom :
Fazuľu (150 g) namočíme cez noc do studenej vody. Údený bôčik, olúpaný zeler a papriku nakrájame na kocky. Do ohňovzdornej misy dáme fazuľu, bôčik, zeleninu, mleté čierne korenie, horčicu, (1 lyžička) a soľ. Zalejeme primeraným množstvom vývaru, zakryjeme pokrievkou a dáme piecť do rúry. Keď všetko zmäkne, prilejeme 1 šálku kyslej smotany a krátko zapečieme.

Grécka fazuľa s zelerom a mrkvou :
Namočenú fazuľu (250g) dáme variť. Keď začne mäknúť tak ju osolíme a pridáme k nej na väčšie kocky nakrájanú mrkvu (150g), cibuľu, 1 stredný zeler a 3 – 4 lyžice olivového oleja. Po dovarení jedlo „zaviažeme“ primerane hustou omáčkou.

Fazuľa dusená s hubami :
300g veľkej bielej fazule uvaríme do mäkka.. Čerstvé huby pokrájame a podusíme na masťou spenenej cibuli. Okoreníme mletou rascou, mletým čiernym korením, worchestrovou omáčkou a zamiešame do toho scedenú fazuľu. Podávame s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Pirohy s fazuľami a hubami :
Fazuľu (250 g) uvaríme do mäkka, rozmixujeme, alebo prepasírujeme cez sito, pridáme nadrobno nakrájanú opraženú cibuľku, uvarené a posekané sušené huby (100 g), podľa chuti osolíme a pridáme rascu, mleté čierne korenie a papriku. Medzitým pripravíme stredne husté cesto z polohrubej múky (500 g), vajec (2 ks), vody (100-150 cl) a soli, ktoré natenko rozvaľkáme a pokrájame na malé štvorčeky. Na každý štvorček položíme lyžičku plnky, preložíme do šatôčky a pevne po okrajoch pritisneme. Pirohy vkladáme do väčšieho množstva vriacej osolenej vody a varíme, kým nevyjdú na povrch. Vyberieme ich naberačkou, ešte teplé polejeme rozpusteným maslom a kyslou smotanou a okamžite podávame jemne posypané petržlenovou vňaťou.

Držky s fazuľou :
Bielu fazuľu (150 g) uvaríme do mäkka. Na 2 lyžiciach oleja popražíme nastrúhanú koreňovú zeleninu (100 g), poprášime ju múkou, mletou červenou paprikou a zalejeme vývarom z fazúľ. Pridáme držky (300 g), najlepšie predvarené z polotovarov, dodáme potrebnú tekutinu podľa želanej hustoty pokrmu a varíme ich do zmäknutia. Na konci varenia vložíme uvarenú fazuľu, rozotrený cesnak so soľou, mleté čierne korenie a celkom na koniec majoránku.

Fazuľa na kubánsky spôsob :
Uvaríme 400 g tmavých fazúľ spolu s lyžičkou kmínu. Anglickú slaninu (100 g) nakrájame na tenké plátky a spolu s 2 strúčikmi rozotreného cesnaku so soľou opečieme na 2 lyžiciach oleja. Do tohto základu vmiešame uvarenú fazuľu, podľa chuti dosolíme a podávame ako prílohu k mäsu.

Fazuľa s krúpami na židovský spôsob :
Tmavú fazuľu (250 g) uvaríme do mäkka. Osobitne s lyžicou oleja uvaríme krúpy (200 g). Všetko zmiešame a omastíme na oleji opraženou cibuľkou. Podávame ako samostatné jedlo s kyslou uhorkou . V rodinách, kde viera nezabraňuje konzumácii bravčového mäsa, možno toto jedlo použiť aj ako prílohu k pečenej klobáse, k údenému mäsu, alebo k údeninám.

Fazuľa s lečom :
Bielu fazuľu (150 g) uvaríme do mäkka a scedíme. Na 2 lyžiciach oleja speníme nakrájanú cibuľu s mletou červenou paprikou, pridáme sterilizované lečo (obsah 0,7 litrového pohára), 2 vajcia, korenie podľa chuti a dosolíme.

Fazuľová fašírka :
Uvarenú fazuľu (300 g) uvaríme a rozmixujeme a zmiešame spolu s 2 pokrájanými cibuľami a 2 lyžicami kečupu alebo paradajkového pretlaku a podľa potreby pridáme vodu. Nakoniec zamiešame 1 vajce, potrebné množstvo strúhanky, majoránku a soľ. Zmes vložíme do olejom potretej formy, alebo sformujeme do tvaru stredne vysokej šišky, dáme na pekáč, potrieme tukom a pečieme asi 25 minút.

Fazuľová nátierka so strúhanou mrkvou :
Uvaríme akúkoľvek fazuľu (150 g) a zomelieme na mäsovom mlynčeku alebo rozmixujeme. Pridáme očistenú mrkvu postrúhanú na jemnom strúhadle (100 g), 1 pretlačený strúčik cesnaku, 2-3 PL oleja, soľ, papriku a dobre vymiešame. Natierame na krajčeky chleba, ktoré môžeme najprv jemne nasucho opiecť.

Fazuľové dobrôtky
5

Fazuľa ako gaštanová plnka :
Uvaríme 250 g tmavej fazule, zomelieme ju na mäsovom mlynčeku alebo rozmixujeme. Potom pridáme do nej šľahačkovú smotanu, práškový cukor alebo iné sladidlo podľa chuti a znovu zmixujeme na hustú kašu. Osobitne vyšľaháme maslo alebo Heru (250 g) s lyžicou medu, pridáme pripravenú fazuľovú kašu, vymiešame (môžeme pridať aj lyžicu rumu alebo rumovú esenciu) a plníme torty, rezy, rolády, košíčky alebo poháre, ktoré ozdobíme šľahačkou a posypeme strúhanou čokoládou.

Fazuľová roláda :
Uvarenú fazuľu (500g) zomelieme na mäsovom mlynčeku, pridáme práškový cukor (200g) a balíček vanilínového cukru, zomleté orechy (150g), maslo (200g), kakao (10g), jednu lyžicu rumu alebo príslušné množstvo rumovej esencie a spolu dobre zamiešame. Masu rozdelíme na dve časti a do jednej z nich primiešane ďalších 10g kakaa. Svetlejšiu masu rozotrieme na namočený a vyžmýkaný obrúsok, na ňu rozotrieme tmavú masu a spolu stočíme ako závin. Roládu polejeme čokoládovou polevou, necháme stuhnúť a potom mokrým nožom pokrájame.

Fazuľová roláda s banánom a šľahačkou :
Uvaríme 300 g fazule a pomelieme ju na mäsovom mlynčeku. Pridáme k nej 100 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 50 g zomletých orechov, 100 g masla, 20 g kakaa, lyžicu rumu alebo príslušné množstvo rumovej esencie a spracujeme na hustú masu. Pripravíme si mokrý, vyžmýkaný obrúsok a masu naň rozotrieme. 2 až 3 banány olúpeme, a položíme ich po dĺžke na roztretú masu. Pomocou obrúska roládu zakrútime tak, že banány zostanú v strede rolády. Necháme stuhnúť a potom polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme šľahačkou.

Fazuľová torta :
Uvaríme 300 g bielej fazule. Žĺtky z 5 vajec s práškovým cukrom (150 g) a jedným balíčkom vanilínového cukru vymiešame do peny a vmiešame do nej pretretú alebo najemno zomletú bielu uvarenú fazuľu (200 g). Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a spolu so zomletými orechmi (100 g) a piškótovou strúhankou (30 g), v ktorej sme rozmiešali prášok do pečiva, potom ho opatrne primiešame k žĺtkom. Cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pomaly upečieme. Upečenú a vychladnutú tortu prekrojíme napoly, pokvapkáme rumom, natrieme pripravenou plnkou a ozdobíme šľahačkou a nastrúhanými orechmi. Jednoduchšie je použiť hotový tortový korpus.
Plnka : V mlieku (300 ml) rozmiešame práškový cukor (150 g), hrubú múku (30 g), 1 balíček vanilínového cukru a uvaríme hustú kašičku. Maslo (200 g) vymiešame, pridáme 100 g uvarenej rozmixovanej fazule, 1 lyžicu rumu alebo príslušné množstvo rumovej esencie, postupne pridávame po troche vychladnutú kašičku a všetko dobre vymiešame.

Fazuľový krém kakaový :
Uvaríme 200 g tmavej fazule a zmixujeme ju s troškou mlieka a pridáme práškový cukor (100 g), mleté orechy (30 g) a 1 vaječný žĺtok. Kakao (10 g) rozmiešame v horúcom mlieku (1 dc) a po vychladnutí pridáme k fazuli. Zmes napokon našľaháme najlepšie ručným mixérom. Schladenú šľahačkovú smotanu (200 –250 ml) ušľaháme do tuha a vmiešame do fazuľového krému. Krém vložíme do sklenenej misy, potrieme najlepšie ríbezľovou marmeládou a ozdobíme šľahačkou.

A nakoniec bonus z knihy Petra Ševčoviča : Z kuchyne starého Prešporka :

Fazuľová štrúdľa :
S lístkovým cestom sa neprdúskaj. Frau Buzeck ho vyrába vo veľkom a predáva známym v polkilových balíčkoch, aby si prilepšila k mizernej penzii po manželovi. Aj keď zostarneš a Frau Buzeck už dávno bude na Ondrejskom cintoríne voňať fialky odspodu, vyskytne sa voľajaká dáma kráčajúca v jej šlapajách. Možno to budeš aj ty, ak sa z lásky vydáš za neschopného chlapa. A tak sa menej jaš a viac ber rozum do hrsti.
Lístkové cesto máš v chlade, pokrájaj teda na kocky tri predvčerajšie rožky. Posekanú cibuľu popraž do sklovita na polievkovej lyžici masla, pridaj k nej dve deci mlieka a keď prevrie, nalej to na rožky. Primiešaj k nim pol kila fazule, ktorú si uvarila už včera a 20 deka pokrájanej, minútku v slanej vode obvarenej zelenej fazuľky. Posekáš k tomu otiepku petržlenovej vňate, pridáš päť so soľou rozotrených strúčikov cesnaku, podľa chuti mletého korenia, dve surové vajcia rozhabarkované v štvrťlitri kyslej smotany, dobre premiešaš a necháš štvrť hodiny oddychovať. Z pol kila cesta urobíš dva záviny, do každého príde polovica plnky. Na plechu ich potrieš vajcom rozšľahaným s polievkovou lyžicou mlieka, popicháš vidličkou, aby pri pečení nepopraskali a do zlatista ich pečieš asi pol hodiny. Za ten čas očistíš a na rezance nakrájaš dve červené papriky, posekanú cibuľu speníš na polievkovej lyžici masla a potom na nej rezančeky dusíš. Keď už mäknú, naleješ na ne deci červeného vína a deci zeleninového vývaru, tiež deci kyslej smotany. Po troch minútach vrenia omáčku prepasíruješ, osolíš – môžeš aj prisladiť medom – a vleješ ju do omáčnika, aby si ňou každý pri stole podlial svoju porciu. K závinu môžeš podávať varené zemiaky alebo maslové halušky. Neopováž sa však variť tento fazuľový pokrm príbuzenstvu, ktoré sa chystá u teba nocovať!

Záverečná poznámka
6

Uvarenú fazuľu sa oplatí mať niekedy (lepšie vždy) pripravenú v mrazničke. Niektoré z uvedených receptov umožňujú použiť aj fazuľu s konzervy. V kuchyni možno uvarenú fazuľu všestranne využiť ako prídavok do mixovaných nátierok, ako vložku do polievky, prípadne ako prílohu k jedlám. Ako naša stará mama, keď uvarila veľký hrniec kapustnice a pri postupnom odjedaní sa z nej „vytratili“ všetky „zaujímavé kúsky“ (mäso, klobása), nikdy nezaváhala a ozvláštnila schudobnelú kapustnicu niekoľkými hrsťami uvarenej fazule.

A celkom na záver vám dobrú chuť a odvahu pri varení želajú zostavovatelia Fazuľových variácií 1 a 2,

Gituška a Janíčko Baligovci

Bratislava 26.10.2004