Nastavenia tlače:

Jakubovský amur so slaninou a pórkom

Čas na prípravu15 min.Doba varenia1 hod.Celkový čas1 hod. 15 min.

Jakubovský amur so slaninou a pórkom

1

Ako sa pripravuje jakubovský amur so slaninou a pórkom?

Amura očistíme, nakrájame na podkovičky, osolíme a okoreníme. Môže byť aj pozdĺžne prerezaný, čím nám vzniknú dve polovice. Je to efektnejšie, ale praktickejšie sú podkovičky. Plech na pečenie jemne pretrieme olejom. Vložíme nakrájané posolené zemiaky, na štvrtky nakrájanú cibuľu a podľa sezóny na 10 cm pokrájanú mladú cibuľku, zelerovú vňať alebo pórik. Pridáme klobásku pokrájanú na kolieska a dobrú údenú slaninu pokrájanú na tenké plátky. Medzi túto zmes vložíme podkovičky ryby, ktoré potrieme grilovacím olejom.

Celý pokrm presypeme štipkou tymiánu a zakryjeme alobalom lesklou stranou k jedlu. Pečieme v trúbe pri 180 stupňoch cca 50 minút, kým začnú mäknúť zemiaky. Odstránime alobal a dopečieme, alebo ak máme trúbu s grilom, dogrilujeme cca 10-15 minút, podľa skúseností. Pokrm (najmä rybu), jemne pretrieme grilovacím olejom a podávame.