
Koložvárska - Klužská - Sedmohradská kapusta
Ako sa pripravuje Koložvárska - Klužská - Sedmohradská kapusta?
2 väčšie cibule pokrájame a na masti alebo oleji opečieme dozlata.
Pridáme 1 kg mletého bravčového mäsa (alebo 500 g mletého a 500 g nakrájaného na kúsky), popražíme, pridáme polievkovú lyžicu mletej červenej papriky, čierne korenie, 3-4 strúčiky pretlačeného cesnaku, malú lyžičku drvenej rasce, osolíme, podlejeme vodou a podusíme. 300 - 400 g guľatozrnnej ryže prepláchneme studenou vodou a uvaríme.
1 kg kyslej kapusty scedíme z vody. Kapustu môžme použiť surovú alebo podusenú, vtedy ju 30 minút podusíme najlepšie na kúsku údenej slaninky . Ak použijeme surovú kyslú kapustu, pokrm bude sviežejší a kapusta bude chrumkať, čo každému nevyhovuje.
Do vymasteného pekáča alebo na väčší vymastený plech rovnomerne rozložíme vrstvu kapusty, vrstvu ryže a na ryžu vrstvu mäsa. Vrstiev môže byť viac, no prvá a posledná má byť vrstva kapusty a vrstva mäsa ide vždy na ryžu. Môžme pridať aj na kolieska nakrájanú domácu klobásku. Ak nemáme kvalitnú klobásku, radšej nedáme žiadnu. Nejakým nekvalitným kabanosom to akurát celé pokazíme.
Vrch môžme zaliať kyslou smotanou rozmiešanou s mliekom a hladkou múkou, ale osobne si radšej pridávam lyžicu kyslej smotany priamo na jedlo na tanieri. Pokrm zapečieme v trúbe asi 30 - 45 minút prekrytý alobalom a 15 minút odkrytý. Kontrolujeme aby sa nám kapusta navrchu nepripálila.
Koložvárska - Klužská - Sedmohradská kapusta sa podáva ako hlavné jedlo alebo ako príloha k mäsám.
Prísady
Postup
Ako sa pripravuje Koložvárska - Klužská - Sedmohradská kapusta?
2 väčšie cibule pokrájame a na masti alebo oleji opečieme dozlata.
Pridáme 1 kg mletého bravčového mäsa (alebo 500 g mletého a 500 g nakrájaného na kúsky), popražíme, pridáme polievkovú lyžicu mletej červenej papriky, čierne korenie, 3-4 strúčiky pretlačeného cesnaku, malú lyžičku drvenej rasce, osolíme, podlejeme vodou a podusíme. 300 - 400 g guľatozrnnej ryže prepláchneme studenou vodou a uvaríme.
1 kg kyslej kapusty scedíme z vody. Kapustu môžme použiť surovú alebo podusenú, vtedy ju 30 minút podusíme najlepšie na kúsku údenej slaninky . Ak použijeme surovú kyslú kapustu, pokrm bude sviežejší a kapusta bude chrumkať, čo každému nevyhovuje.
Do vymasteného pekáča alebo na väčší vymastený plech rovnomerne rozložíme vrstvu kapusty, vrstvu ryže a na ryžu vrstvu mäsa. Vrstiev môže byť viac, no prvá a posledná má byť vrstva kapusty a vrstva mäsa ide vždy na ryžu. Môžme pridať aj na kolieska nakrájanú domácu klobásku. Ak nemáme kvalitnú klobásku, radšej nedáme žiadnu. Nejakým nekvalitným kabanosom to akurát celé pokazíme.
Vrch môžme zaliať kyslou smotanou rozmiešanou s mliekom a hladkou múkou, ale osobne si radšej pridávam lyžicu kyslej smotany priamo na jedlo na tanieri. Pokrm zapečieme v trúbe asi 30 - 45 minút prekrytý alobalom a 15 minút odkrytý. Kontrolujeme aby sa nám kapusta navrchu nepripálila.
Koložvárska - Klužská - Sedmohradská kapusta sa podáva ako hlavné jedlo alebo ako príloha k mäsám.