Koložvárska – Klužská – Sedmohradská kapusta



Reklama

AutorMartin
NáročnosťStredná

ShareTweetSave

Koložvárska - Klužská - Sedmohradská kapusta

Čas na prípravu20 min.Doba varenia1 hod.Celkový čas1 hod. 20 min.

Koložvárska - Klužská - Sedmohradská kapusta

 1 kg bravčové mäso500 g mletého a 500 g nakrájaného na kúsky
 1 ks klobása
 1 kg kyslá kapusta
 300 g guľatozrnná ryža
 kyslá smotana
 olej alebo bravčová masť
 cibuľa
 cesnak
 paprika
 čierne korenie
 mletá rasca
 soľ

1

Ako sa pripravuje Koložvárska - Klužská - Sedmohradská kapusta?

2 väčšie cibule pokrájame a na masti alebo oleji opečieme dozlata.

2

Pridáme 1 kg mletého bravčového mäsa (alebo 500 g mletého a 500 g nakrájaného na kúsky), popražíme, pridáme polievkovú lyžicu mletej červenej papriky, čierne korenie, 3-4 strúčiky pretlačeného cesnaku, malú lyžičku drvenej rasce, osolíme, podlejeme vodou a podusíme. 300 - 400 g guľatozrnnej ryže prepláchneme studenou vodou a uvaríme.

3

1 kg kyslej kapusty scedíme z vody. Kapustu môžme použiť surovú alebo podusenú, vtedy ju 30 minút podusíme najlepšie na kúsku údenej slaninky . Ak použijeme surovú kyslú kapustu, pokrm bude sviežejší a kapusta bude chrumkať, čo každému nevyhovuje.

4

Do vymasteného pekáča alebo na väčší vymastený plech rovnomerne rozložíme vrstvu kapusty, vrstvu ryže a na ryžu vrstvu mäsa. Vrstiev môže byť viac, no prvá a posledná má byť vrstva kapusty a vrstva mäsa ide vždy na ryžu. Môžme pridať aj na kolieska nakrájanú domácu klobásku. Ak nemáme kvalitnú klobásku, radšej nedáme žiadnu. Nejakým nekvalitným kabanosom to akurát celé pokazíme.

5

Vrch môžme zaliať kyslou smotanou rozmiešanou s mliekom a hladkou múkou, ale osobne si radšej pridávam lyžicu kyslej smotany priamo na jedlo na tanieri. Pokrm zapečieme v trúbe asi 30 - 45 minút prekrytý alobalom a 15 minút odkrytý. Kontrolujeme aby sa nám kapusta navrchu nepripálila.

6

Koložvárska - Klužská - Sedmohradská kapusta sa podáva ako hlavné jedlo alebo ako príloha k mäsám.

Prísady

 1 kg bravčové mäso500 g mletého a 500 g nakrájaného na kúsky
 1 ks klobása
 1 kg kyslá kapusta
 300 g guľatozrnná ryža
 kyslá smotana
 olej alebo bravčová masť
 cibuľa
 cesnak
 paprika
 čierne korenie
 mletá rasca
 soľ

Postup

1

Ako sa pripravuje Koložvárska - Klužská - Sedmohradská kapusta?

2 väčšie cibule pokrájame a na masti alebo oleji opečieme dozlata.

2

Pridáme 1 kg mletého bravčového mäsa (alebo 500 g mletého a 500 g nakrájaného na kúsky), popražíme, pridáme polievkovú lyžicu mletej červenej papriky, čierne korenie, 3-4 strúčiky pretlačeného cesnaku, malú lyžičku drvenej rasce, osolíme, podlejeme vodou a podusíme. 300 - 400 g guľatozrnnej ryže prepláchneme studenou vodou a uvaríme.

3

1 kg kyslej kapusty scedíme z vody. Kapustu môžme použiť surovú alebo podusenú, vtedy ju 30 minút podusíme najlepšie na kúsku údenej slaninky . Ak použijeme surovú kyslú kapustu, pokrm bude sviežejší a kapusta bude chrumkať, čo každému nevyhovuje.

4

Do vymasteného pekáča alebo na väčší vymastený plech rovnomerne rozložíme vrstvu kapusty, vrstvu ryže a na ryžu vrstvu mäsa. Vrstiev môže byť viac, no prvá a posledná má byť vrstva kapusty a vrstva mäsa ide vždy na ryžu. Môžme pridať aj na kolieska nakrájanú domácu klobásku. Ak nemáme kvalitnú klobásku, radšej nedáme žiadnu. Nejakým nekvalitným kabanosom to akurát celé pokazíme.

5

Vrch môžme zaliať kyslou smotanou rozmiešanou s mliekom a hladkou múkou, ale osobne si radšej pridávam lyžicu kyslej smotany priamo na jedlo na tanieri. Pokrm zapečieme v trúbe asi 30 - 45 minút prekrytý alobalom a 15 minút odkrytý. Kontrolujeme aby sa nám kapusta navrchu nepripálila.

6

Koložvárska - Klužská - Sedmohradská kapusta sa podáva ako hlavné jedlo alebo ako príloha k mäsám.

Koložvárska – Klužská – Sedmohradská kapusta