Nastavenia tlače:

Kurča na indonézsky spôsob

Čas na prípravu20 min.Doba varenia1 hod. 40 min.Celkový čas2 hod.

Kurča na indonézsky spôsob

 1 ks menšie kurča
 500 ml smotana na varenie
 20 ks vylúpané jadrá vlašských orechov
 maslo
 ryža
 5 ks hrebíček
 sušené hrozienka
 kari korenie
 2 ks broskyňa
 2 ks menšie jablká
 1 ks hruška
 1 ks banán
 soľ
 1 čajová lyžička škrob maizena
1

Kurča so smotanovo - orechovou omáčkou bolo v detstve naše asi najobľúbenejšie nedeľné jedlo. Tejto dobrôtke sme vraveli "Kurča na indonézsky spôsob" a rodičia nám ju pripravovali najčastejšie k sviatku, pri oslave narodenín a menín. Avšak, určite to nie je jedlo len pre deti, pochutnajú si všetci, ako sa vraví, starí aj mladí.
V recepte je použité kari korenie, ktoré v omáčke spolu s orechmi jedlo doplňuje o charakteristickú chuť.

Príprava kurčaťa:
2

V originálnom recepte je použité celé kurča, ktoré opláchneme vlažnou vodou, osolíme a naplníme uvarenou osolenou ryžou s posekanými vlašskými orechmi. Nepridávame žiadne iné korenie, ani na kura, ani do ryže.
Naplnené osolené kura upečieme.
Druhá možnosť je vynechať plnenie kurčaťa. Toto využijeme, ak máme porcované stehná alebo štvrťky, tiež ušetríme čas strávený pri príprave, avšak prácnejší originál je vždy originál.

Príprava ryže:
3

Malú cibuľku očistíme a nakrájame na drobno. Na lyžici masla ju osmažíme, pridáme čajovú lyžičku kari korenia, tri klinčeky, chvíľu premiešavame a pridáme hrnček dobre umytej guľatozrnnej ryže. Chvíľku premiešavame, zalejeme dvojnásobným množstvom vody, teda v tomto prípade dvomi hrnčekmi vody, osolíme a necháme zovrieť.
Po zovretí stíšime plameň na minimum, zakryjeme pokrievkou a ryžu uvaríme. Bude hotová za asi 15 - 17 minút, pokrievku zbytočne nezdvíhame.

Pri servírovaní ryžu prelejeme výpekom z kuraťa.

Príprava omáčky:
4

Jadrá vlašských orechov, asi 20 ks, vopred na hodinku namočíme do teplej vody, aby zmäkli.
Na kúsku masla krátko posmažíme malú lyžičku kari korenia, pridáme smotanu na varenie, na drobné kúsky posekané vlašské orechy a posolíme.
Na slabom ohni varíme, často premiešavame asi 10 - 15 min. Varením sa omáčka zredukuje a zahustí, avšak môžeme pomôcť pridaním kukuričného škrobu, ktorý sme rozmiešali v studenej vode. Škrob na zahustenie pridávame opatrne, najlepšie po polievkových lyžiciach a vždy dobre premiešame.

Kto má rád výraznejšie chute, môže do omáčky pridať 2 - 3 lyžice výpeku z kuraťa.

Príprava ovocia:
5

Na lyžici masla speníme štipku kari korenia, pridáme klinčeky, sušené hrozienka, ovocie a podlejeme malým množstvom vody.
Prvé pridáme tvrdšie druhy ako sú jablká a hrušky, mäkké druhy ovocia pridáme neskôr, pretože by sa nám mohli rozvariť.
Ak použijeme aj zavárané ovocie, pridáme ho až na záver a len prehrejeme.
Ovocie podusíme a odparíme.