Nastavenia tlače:

Mliečna polievka s hráškom a párkom

Čas na prípravu5 min.Doba varenia35 min.Celkový čas40 min.

Mliečna polievka s hráškom a párkom

1

Ako sa pripravuje mliečna polievka s hráškom a párkom? Je to jednoduché.

1 menšiu cibuľu nakrájame na drobno a na troške oleja osmažíme do sklovita. Pridáme 3 lyžice hladkej múky, krátko premiešame kým sa zhrudkuje a mierne zafarbí a odstavíme z ohňa. Do hrnca s múkou nalejeme asi 3/4 litra studenej vody, necháme asi 5 minút odstáť a všetko do hladka rozhabarkujeme alebo rozmixujeme ponorným mixérom, čo je rýchlejšie a lepšie.

2

Osolíme, pridáme 3 - 4 bobkové listy, asi 8 guličiek čierneho a 5 guličiek nového korenia, 1 liter plnotučného mlieka a dáme variť. Polievku premiešavame, pridáme nakrájané zemiaky, pričom jeden môžme nakrájať na úplne na drobno alebo postrúhať a pomaly varíme. Keď sú zemiaky takmer uvarené, pridáme veľkú konzervu hrášku. Treba kúpiť kvalitný nerozvarený hrášok slovenskej alebo českej produkcie. Naposledy som kúpil dobrý hrášok v 7 dcl zaváracom pohári, človek vidí čo kupuje. Dôležité je, že hrášok pridávame aj s vodou z hrášku, ktorá polievke dodá neopakovateľnú chuť.

3

Nakoniec pridáme pokrájané kvalitné párky a polievku prípadne ak treba zahustíme zátrepkou z kukuričného škrobu a hladkej múky. Polievka by mala byť primerane hustá. Môžme dokysliť a polievka znesie aj štipku vegety, ale to si môže každý dochutiť sám na tanieri. Ja ocot nepridávam, viac mi chutí bez octu a je to zdravšie.

4

Mliečna polievka s hráškom je najlepšia s čerstvým chlebom, voňavým cibuľovým osúchom alebo pizzou.
Deti túto polievku milujú.