Nastavenia tlače:

Oškvarkové pagáče tetky Kvetky z Malaciek

Čas na prípravu15 min.

Oškvarkové pagáče tetky Kvetky z Malaciek

1

Myslím, že nič nepreženiem ak napíšem, že "Oškvarkové pagáče tetky Kvetky z Malaciek" sú jedny z najlepších domácich pagáčikov, aké som kedy ochutnal. Nie sú suché, netrúsia sa, voňajú oškvarkami a hlavne sa dajú po vrstvách odlupovať, čo sa mi s dobrým pagáčom spája. Najlepšie sú samozrejme čerstvé, ešte teplé z rúry, ale ako čerstvé sú aj na druhý deň.

Postup :
2

Z 300 ml teplého mlieka, štipky cukru a kocky kvasníc si pripravíme kvások. Do misy preosejeme 1 kg hladkej múky, posolíme 2 čajovými lyžičkami soli, pridáme 1 celé vajce a 2 vaječné žĺtka, vykysnutý kvások a vypracujeme cesto. Prikryté dáme na 45 minút vykysnúť do tepla.

3

500 - 700 g pomletých kvalitných čerstvých oškvarkov rozdelíme na 5 častí. Ak sú pomleté oškvarky moc suché, pridáme bravčovú masť, tak aby sa masa dala natierať.

4

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme na veľkosť dosky a natrieme jednou časťou oškvarkov. Cesto preložíme, rozvaľkáme, natrieme a postup zopakujeme ešte 4 krát, kým sa nám minú oškvarky, cesto poskladáme a necháme 15 minút odstáť. Cesto rozvaľkáme a preložíme na 3 krát a zas necháme 15 minút odstáť.

5

Cesto vyvaľkáme na 6 - 7 mm hrúbku a pohárikom vykrajujeme pagáčiky, ktoré ukladáme na plech a necháme podkysnúť. Na záver potrieme žĺtkom a prípadne posypeme kmínom, syrom, sezamom, slnečnicovým semienkom, grilovacím korením, komu čo chutí.

6

Pečieme pri 180 stupňoch Celzia 20-25 minút do zlatova. Z uvedeného množstva pripravíme asi 4 - 5 plechov chutných pagáčikov.