Nastavenia tlače:

Papričky po taliansky od tety Nuccie z Turína

Papričky po taliansky od tety Nuccie z Turína

1

Naša rodinná priateľka sa pred rokmi vydala do Talianska, kde získala vynikajúci recept na úpravu paprík, ktorým u nás hovoríme baranie rohy alebo baranie rožky. Je to veľmi zaujímavá lahôdka a my ju doma zavárame do malých pohárikov, ktoré odkladáme napríklad od olív, kaviáru alebo kapár. Papričky používame ako prílohu v menšom množstve na tanier, ku mäsám pripravovaným na šťave, na ochutenie do šalátov, ku syru, klobáske, no úplne najlepšie chutí na maslovej jednohubke. Presný taliansky názov nemám a tak ho nazvime tak ako je zapísaný na lístku s receptom. „Papričky po taliansky od tety Nuccie z Turína“.

2

Viacfarebné paprikové baranie rohy očistíme, prípadne rýchlo umyjeme a dobre vysušíme. Pokiaľ nie sú zablatené alebo inak znečistené od polievania alebo dažďa, odporúča sa ich len dočista poutierať utierkou.

Baranie rohy krájame v smere od špice na prstence v hrúbke 3-4 mm. Keď naďabíme na semienka, papričku narežeme, semienka odstránime a dokrájame.

Osolený (nie presolený) vínny ocot privedieme do varu a pokrájané papričky v ňom po častiach povaríme max.3 minúty, vyberieme a v sitku necháme dobre odkvapkať. Rozložíme na drevenú dosku a necháme 24 hodín preschnúť.

Papričky vložíme do vhodnej misy, pridáme cesnak, (na 2 kg paprík pridáme cca 5 strúčikov cesnaku), oregano, tymian, bazalku a trochu olivového oleja. Dobre premiešané vkladáme do pekných malých zaváracích pohárikov, mierne natlačíme a zalejeme až po vrch olivovým olejom. Opäť odložíme do druhého dňa a podľa potreby znova dolejeme olejom.

Uzatvorime a sterilizujeme pri 80 stupňoch 15 minút.
Keď sa pripravujú iba 2-3 malé poháriky, stačí ich odložiť do chladničky, kde vydržia aj 2 mesiace.

Ak sú papričky málo štipľavé, možno pridať zopár feferóniek.