Nastavenia tlače:

Pečená kačka s červenou kapustou

Čas na prípravu40 min.Doba varenia2 hod.Celkový čas2 hod. 40 min.

Pečená kačka s červenou kapustou

1

Dozlata pečená kačka alebo kačica s červenou kapustou a domácimi žemľovými knedlíkmi, rozdelená na jednotlivé porcie. Mäso je mäkké a prepečené, šťava pripravená z výpeku má charakteristickú chuť a vôňu použitých surovín.

Pečená kačka :
2

Kačku zvonku a znútra umyjeme a osušíme. Dobre osolíme, na 1600 g kačku budeme potrebovať asi 30 g soli a kto má rád, môže pridať asi 2 g celej alebo drvenej rasce. Nezabudneme osoliť nielen zvonka, solíme aj vnútornú dutinu. Soliť je dobré večer a kačku nechať v chlade do rána odležať.

Osolenú kačku položíme prsiami na pekáč mierne podlejeme vývarom alebo vodou a vo vyhriatej rúre dusíme najlepšie v dvojitom zatváracom pekáči alebo prikrytú alobalom pri 160 -180 stupňoch Celzia asi hodinu.
Kačku odkryjeme a dopečieme asi ďalšiu hodinu, pričom ju často prelievame vlastnou šťavou a občas obraciame.

Upečenú kačicu vyberieme zo šťavy, prebytočný tuk odoberieme a šťavu zlejeme do omáčniku. Na záver kačicu rozdelíme na úhľadné porcie.

Dusená červená kapusta :
3

Asi 750 g červenej kapusty jemne nakrájame, pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, drvenou rascou. Takto pripravenú kapustu necháme minimálne 30 minút zakrytú marinovať.

Na menšej panvičke si z lyžice kryštálového cukru pripravíme zlatohnedý karamel, ktorý zalejeme trochou vody a necháme rozpustiť.
Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, ku ktorej pridáme pripravenú kapustu, pridáme 250 ml červeného vína, rozpustený karamel a prikryté pokrievkou dusíme na miernom ohni asi 25 minút.

Pred koncom dusenia pridáme sušené hrozienka, dochutíme pár kvapkami octu ak treba, môžeme zahustiť zaprášením hladkou múkou a 5 minút dovaríme.

Domáce žemľové knedlíky :
4

Na kocky nakrájame 8 ks druhodňových rožkov alebo žemlí. Premiešame s mliekom tak, aby bolo pečivo vlhké, no nie premočené.

2 cibule nakrájame na drobno a na tuku usmažíme do zlatova. Na záver opekania môžeme pridať na kocky pokrájanú údenú slaninu, ktorú krátko opečieme do priesvitna a pridáme k pečivu.

Pridáme dve rozhabarkované vajcia, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, nastrúhame 1/4 muškátového oriešku a nakrájanú petržlenovú vňať alebo pažítku.

Masu zahusťujeme pridaním polohrubej múky, asi 300 g podľa potreby, tak aby sa celá spojila. Ak nám ušlo mlieko a zmes je redšia, prisypeme strúhanku.

Zo zmesi tvoríme knedlíky vo veľkosti malej snehovej gule, ktoré vkladáme do vriacej slanej vody. Hrniec knedlíkmi neprepĺňame, trošku narastú a musia mať dosť priestoru, aby mohli pri varení nenatlačené na seba voľne plávať na hladine. Po vložení do vody nám knedlíky klesnú na dno hrnca, kde sa jemne prichytia. Po krátkej chvíľke varenia ich vareškou oddelíme odo dna aby voľne plávali.

Knedlíky varíme miernym varom 13 až 20 minút podľa veľkosti a keď sa začnú samovoľne pretáčať sú žemľové knedlíky hotové.

Doporučujem ich nechať chvíľku obschnúť na drevenej doske, po vybratí z vody sú mazľavé.

5

Dozlata pečená kačka s kapustou a knedľou sa podáva pekne naaranžovaná na teplom tanieri, poliata výpekom a tukom z pečenia.