Nastavenia tlače:

Sterilizovaná kápia v sladkokyslom náleve

Sterilizovaná kápia v sladkokyslom náleve

1

Sterilizovaná kápia v sladkokyslom náleve je príloha bez ktorej sa milovník dobrej kuchyne a pekného stolovania nezaobíde. Jej žiarivé, lesklo červené sfarbenie vyniká v šalátoch, na obložených misách, chlebíčkoch, aspikoch a tiež v minútkach pripravovaných ako soté alebo na dozdobenie taniera alebo pokrmu. Zavárame ju vcelku alebo krájanú.

Postup :
2

Peknú, zdravú, čerstvú kápiu dobre poumývame a stopky odrežeme zarovno papriky.

3

Do väčšieho hrnca dáme variť 500 g cukru, jedno 100 g Deko, 1 polievkovú lyžicu soli, 1 liter octu a 3 litre vody. Celú zmes povaríme a odstavíme.

4

Do pripraveného horúceho nálevu vložíme papriky na 5 až 10 minút (5 minút-budú chrumkavejšie, 10 minút-budú mäkšie) a vyberieme. Vychladnuté papriky popicháme vidličkou alebo ihlicou, aby z nich mal kade unikať vzduch a zľahka natlačíme do čistých zaváracích pohárov.
Naložené kápie zalejeme nálevom a necháme do druhého dňa odstáť, aby papriky "vyfučali" a nálev vnikol do vnútra paprík.
Druhý deň nálev doplníme na 1 cm pod okraj pohárov a uzavrieme.

Ak zavárame krájanú kápiu, vyššie uvedený postup vynecháme. Nakrájanú kápiu vložíme do pohárov, zalejeme vlažným nálevom 1 cm pod okraj pohára, uzavrieme a vysterilizujeme.

5

Poháre vložíme do zaváracieho hrnca s vlažnou vodou a zahrievame. Keď teplota vody vystúpi na 90 stupňov Celzia, poháre vyberieme a ochladíme studenou vodou.

Ak sa pýtate na olej, my ho do zaváranej kápie nepridávame, pretože časom tuchne.

Variácie :
6

Môžme pridať feferónku a zavariť zmes s karfiólom a chvíľu povarenou ozdobne nakrájanou mrkvou, cesnakom, hríbmi, malými cibuľkami alebo inou zeleninou podľa možnosti.