Nastavenia tlače:

Sterilizované almapapriky – jabĺčkové papriky

Sterilizované almapapriky - jabĺčkové papriky

1

Ako pripravíme obľúbené sterilizované almapapriky - jabĺčkové papriky?

Pekné, zdravé a hlavne čerstvé jabĺčkové papriky dobre poumývame vo vlažnej vode. Stopky z paprík neodstraňujeme, len ich odrežeme zarovno papriky.

Do väčšieho hrnca dáme variť 3 litre vody, 500 g kryštálového cukru, jedno 100 g Deko alebo Zelko, 1 polievkovú lyžicu soli a 1 liter obyčajného 8 % octu. Nálev krátko povaríme a odstavíme. Do takéhoto horúceho nálevu vložíme pripravené almapapriky na dobu 5 až 10 minút, pričom občas premiešame. Podľa toho ako dlho necháme teplý nálev na papriky pôsobiť, ovplyvníme ich záverečnú tvrdosť po dokončení. Ak necháme nálev pôsobiť 5 minút, papriky budú chrumkavejšie, ak 10 minút, budú mäkšie. Po tejto dôležitej časti postupu papriky vyberieme z nálevu a necháme vychladnúť, aby sme s nimi mohli manipulovať.

Vychladnuté papriky popicháme 2 - 3 krát najlepšie ihlicou, aby mal kade unikať vzduch a zľahka ich natlačíme do horúcou vodou vyumývaných zaváracích pohárov. Zalejeme nálevom a necháme do druhého dňa stáť, aby papriky "vyfučali" a nálev vnikol do vnútra.

Druhý deň nálev doplníme tak, aby siahal 1 cm pod okraj zaváracieho pohára a zatvoríme. Poháre vložíme do zaváracieho hrnca s vodou a keď teplota vystúpi na 90 stupňov, poháre vyberieme a ochladíme. Ak sa pýtate na olej, my ho do zaváraných almapaprík ani kápií nepridávame, pretože časom v zaváranine tuchne a tým znižuje kvalitu a skracuje dobu použitia.

Variácie :
2

Ak skombinujeme almapapriky s kápiou, feferónkami a baraními rožkami, vznikne nám na pohľad aj chuť veľmi zaujímavá "pánska pikantná" zmes. Často ju pri grilovačke miešam v jednej mise so sterilizovanými uhorkami. Je to praktické aj estetické, na stole pekná misa so sterilizovanou zeleninou zaujme.