Nastavenia tlače:

Sterilizované uhorky v sladkokyslom náleve

Čas na prípravu5 min.Doba varenia15 min.Celkový čas20 min.

Sterilizované uhorky v sladkokyslom náleve

 1 KLASICKÝ ZAVÁRACÍ POHÁR 0,7l
 8 - 10 ks uhorky nakladačky
 1 plný klasický šenkový poldecák až po vrch 8% OCTU
 1 čajová lyžička soli
 2 - 3 čajové lyžičky cukru
 5 - 8 guličiek čierneho korenia
 5 - 8 guličiek nového korenia
 1 - 2 plátky cibule
 kôpor - jedno súkvetie alebo 2 mladé výhonky
 horčicové semienko - 1/3 kávovej lyžičky
 ... a kto má čo rád ...
1

Ako pripravíme chutné a chrumkavé sterilizované uhorky v sladkokyslom náleve? Vyskúšajte rokmi preverený a osvedčený znojemský recept.

Na dno 0,7 l zaváracieho pohára vložíme kôpor, horčicové semienka, 2-3 kolieska cibule, zopár kúskov mrkvy, alebo to, čo komu chutí a čo do uhoriek pridáva.

Pridáme plný poldecák obyčajného 8% octu, najlepšie taký poldecák ako je na obrázku, má byť plný až PO OKRAJ. (Dá sa zohnať v miestnom šenku, prípadne sa spýtame babky, iste taký bude mať.) 2-3 čajové lyžičky kryštálového cukru a jednu čajovú lyžičku soli.

Ďalej pridáme 5 guličiek čierneho a 3 až 5 guličiek nového korenia. Naukladáme uhorky a dolejeme pitnú vodu z vodovodu asi 1 cm pod okraj pohára. Môžeme pridať feferónku, baraní roh alebo chilli papričku ak chceme mať uhorky pikantné a zatvoríme.

Sterilizujeme pri 80 stupňoch Celzia 10 minút alebo zahrejeme do 90 stupňov Celzia a odstavíme. Poháre vyberieme z vody a necháme samovoľne vychladnúť. Nie je dobré poháre zakrývať, teplom mäknú a my chceme mať uhorky chrumkavé.

Po vychladnutí skontrolujeme pohľadom a poklepaním, či máme správne prichytené viečka. Musia byť prehnuté smerom do pohára a nesmú mať pri poklepaní dutý zvuk. Nezabudnime uhorky označiť nálepkami s rokom výroby. Skladujeme v chladnej a tmavej miestnosti. Konzumovať sa dajú už po dvoch mesiacoch.

2

Veľkou výhodou tohto receptu je jeho rýchlosť. Nakoľko nepripravujeme žiadne komplikované nálevy, samotná príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Týmto spôsobom môžeme uhorky sterilizovať priebežne podľa potreby v čase, ako nám dorastá úroda na záhrade. Nie je problém zavárať týmto spôsobom uhorky počas sezóny, napríklad dva tri poháre aj viac krát v priebehu týždňa.