Nastavenia tlače:

Varenie ryže – základné recepty na prípravu

Čas na prípravu5 min.Doba varenia20 min.Celkový čas25 min.

Varenie ryže - základné recepty na prípravu

1

Ako na varenie ryže? Základné recepty na prípravu ryže iste pomôžu pri varení tejto obľúbenej a pre začínajúcich kuchárov často obávanej prílohy.

Základný recept :
2

Množstvo guľatozrnnej ryže si odmeriame v nádobke alebo pohári a dobre prepláchneme na sitku v tečúcej vlažnej vode. Dáme si záležať, pretože odstraňujeme škrob, ktorý robí ryžu mazľavou. Opláchnutú ryžu vložíme do hrnca a zalejeme dvojnásobnou dávkou horúcej vody ak použijeme ryžu guľatozrnú. Takže napríklad 1 pohár ryže a dva poháre vody. Ak máme ryžu dlhozrnnú, vody dáme trošku menej ako dvojnásobok. Vodu s ryžou osolíme.

Ak varíme na plyne, vždy musíme použiť platničku. Počkáme kým nám nezovrie, stíšime na minimum, zakryjeme pokrievkou a pomaly varíme 16-20 minút. Ryžu pri varení nemiešame a zbytočne nezdvíhame pokrievku. Keď sa v ryži vytvoria "krátery", je hotová.

Ak v hrnci pred začiatkom prípravy na oleji krátko osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, ryža bude voňavejšia, vhodná k rôznym mäsám na šťave. Tu však treba počas prípravy ryžu asi v polovici varenia premiešať vidličkou, inak nám zostane všetka cibuľka napovrchu.

Ryžu môžeme ochutiť aj inak. Ak na začiatku varenia pridáme hrášok, hríby, hríbovú drť, nadrobno nakrájanú mrkvu, papriku, kápiu, fazuľové lúsky...atď, ryža bude mať príchuť použitej suroviny a vhodne "doladí" hlavný pokrm. Nezabudnime v polovici varenia zamiešať.

Do ryže môžeme pridať 1-2 klinčeky, bude aromatická, ale nie ku všetkému sa hodí.

Sypká ryža - ryža, ktorá sa nelepí :
3

Sypká ryža sa najčastejšie používa k čínskym a orientálnym jedlám a je to originálna čínska receptúra na varenie ryže. Pri tejto úprave uprednostňujem himalájsku ryžu Basmati. Je drahšia, ale je chuťovo výnimočná. Samozrejme, že sa takto dá pripraviť akákoľvek ryža, doporučuje sa dlhozrnná.

Ryžu opláchneme a dáme variť do hrnca s väčším množstvom vody, tak akoby sme varili cestoviny, ryža musí voľne plávať. Ak budeme ryžu podávať k čínskemu pokrmu, vodu neosolíme, inak osolíme. Po siedmych minútach varenia ryžu scedíme cez sitko a vložíme späť do hrnca "na parák". Môžme použit špeciálny hrniec na varenie v pare, prípadne podstavec na parenie knedlí, alebo priamo sitko ktoré sme použili na scedenie, sitko by malo byť kovové. Podlejeme troškou vody, hrniec prikryjeme pokrievkou a ryžu varíme v pare 10-15 minút do mäkka.

Tento spôsob prípravy má aj tú výhodu, že ak podávame viac chodov v priebehu dvoch-troch hodín, jednoducho ju prihrejeme krátkym prehriatím v pare. Treba dať pozor, aby bola v hrnci voda, inak spálime hrniec. Voda sa vie rýchlo odpariť, najmä keď necháme hrniec nezakrytý bez pokrievky.

Kari (curry) ryža :
4

Postup je ako v základnom recepte, len pred vložením ryže na masle krátko osmažíme lyžičku kari (curry) korenia. Na masle sa kari korenie najlepšie uvoľňuje a farbí. Môžeme pridať sušené hrozienka, slivky, čerstvý hrášok, kápiu, nakrájané orechy alebo čili papričku.

Rada na záver :
5

Ak sa nám varenie ryže a základné recepty na prípravu ryže zdajú komplikované alebo nemáme potrebné podmienky, stále je tu možnosť kúpiť ryžu vo varných sáčkoch. Ryžu síce preplatíme, ale ak budeme postupovať podľa receptu uvedeného výrobcom, takmer určite sa nám ryža podarí.
Spravidla sa ryža vloží do hrnca s osolenou vodou. Po uvarení sa obal rozstrihne, ryža sa zo sáčku vysype a môže sa podávať.