Nastavenia tlače:

Varený karfiol s opraženou strúhankou

Čas na prípravu5 min.Doba varenia15 min.Celkový čas20 min.

Varený karfiol s opraženou strúhankou

1

Karfiol umyjeme pod prúdom tečúcej vody, rozdelíme na ružičky a v osolenej vode ho varíme asi 20-25 minút domäkka. Aby nám zostal biely, pridáme do vody pár kvapiek citrónovej šťavy. Ak je menší, karfiol nerozdeľujeme, uvaríme ho vcelku, na tanieri pôsobí efektnejšie.

Na panvici opražíme za stáleho miešania mierne osolenú čerstvú strúhanku dozlata. Musí byť naozaj čerstvá, pozor na starú zatuchnutú strúhanku. Môžme pridať lyžicu masti, bude voňavejšia. V Taliansku nazývajú opraženú strúhanku "parmezán chudobných". :-)

Uvarený karfiol necháme odkvapkať, preložíme na tanier a na vrch poukladáme kúsky masla, ktoré sa nám roztopí a zatečie dovnútra karfiolu. Zasypeme strúhankou a podávame samotné bez prílohy alebo s maslovými zemiakmi s petržlenom.

Ako nápoj je vhodný pohár studeného mlieka.

Ak radi varíte v pare, karfiol a zemiaky môžte v pare uvariť spoločne.