Nastavenia tlače:

Šošovicová polievka so smotanou

Čas na prípravu5 min.Doba varenia1 hod.Celkový čas1 hod. 5 min.

Šošovicová polievka so smotanou

 500 g šošovice
 200 ml smotany na vareniemôže byť aj kyslá smotana
 3 očistené mrkvy
 1 celá cibuľa
 3 strúčiky cesnaku
 2 ks bobkový list
 mleté čierne korenie
 mleté nové korenie
 1 lyžica hladkej múky
 1 čajová lyžička kukuričného škrobu
 ocot
 soľ
1

Tradičná šošovicová polievka so smotanou je primerane hustá, sýta polievka zo šošovice, zeleniny a korenín.
Jednoduchý osvedčený recept, polievka má charakteristickú chuť a vôňu použitých surovín.

Postup :
2

500 g suchej šošovice vysypeme na stôl a veľmi dôkladne preberieme, pretože nie je nič horšie, ako pri jedení zahryznúť do zablúdeného kamienka alebo inej nečistoty, ktorú šošovica často obsahuje.

3

Prebratú šošovicu premyjeme najlepšie na sitku v tečúcej vode a na 2 - 3 hodiny namočíme do studenej vody. Namočenú scedíme, vložíme do hrnca, zalejeme vodou tak, aby hladina vody siahala asi 5 cm nad šošovicu, pridáme 2 - 3 bobkové listy, mleté čierne korenie a mleté nové korenie, 2 - 3 prelisované cesnaky, 1 celú cibuľu, 2 - 3 rozkrájané mrkvy , posolíme a varíme na miernom ohni. Kto má rád, neskôr keď začne mäknúť mrkva, môže pridať pár pokrájaných zemiakov.

4

Keď nám všetky suroviny zmäknú, zahustíme sladkou smotanou na varenie rozmiešanou s polievkovou lyžicou hladkej múky a čajovou lyžičkou kukuričného škrobu. Môžeme použiť aj kyslú smotanu, polievka získa inú chuť a je po kyslej smotane sviežejšia, prípadne môžeme použiť obidve smotany, ale to bude šošovicová polievka ako kalorická bomba.

Ak chceme polievku nakyslo, môžeme pridať ocot, prípadne citrónovú šťavu. Ale lepšie je, ak si octom dochutí každý sám až na tanieri pri podávaní, nie každý má ocot rád a ocot nie je ani zdravý.

5

Šošovicová polievka so smotanou sa podáva s čerstvým chlebom, chrumkavým slaným pečivom, prípadne so suchými teplými hriankami.
Určite nič nepokazíme ak do hotovej polievky pri servírovaní pridáme kvalitnú klobásku, buď uvarenú vcelku, alebo nakrájanú a krátko na panvičke do voňava opečenú.