BOBKOVÝ LIST – Laurus nobilis – vavrínový list



ShareTweetSave
BOBKOVÝ LIST - Laurus nobilis - vavrínový list

BOBKOVÝ LIST - Laurus nobilis - vavrínový list

1

BOBKOVÝ LIST - Laurus nobilis - vavrínový list, môže korunovať hlavy víťazov, ochucovať potraviny a ešte aj odpudzovať škodcov z múky, cestovín a pod. Taktiež môže byť dekoračnou zeleňou. Je to stálozelený vysoký ker, rastie v Stredomorí, ale možno ho pestovať aj v našich podmienkach, v lete potrebuje svetlo, ale nie slnko po celý deň, v zime ho treba preložiť na teplejšie miesto. Polievame dvakrát týždenne. V lete treba opakovane striekať prúdom vody proti listovým mšiciam.

Pri prezimovaní je napádaný puklicami, listy treba pravidelne kontrolovať, odstraňujú sa mokrou handrou. Rozmnožuje sa tak, že koncom leta sa odoberú z dospelej rastliny asi 10 cm dlhé stonkové odrezky, ponoria sa do polovice do črepníka, naplneného zmesou záhradnej zeminy a piesku, dobre sa navlhčia a prekryjú na pár dní mikroténovým vrecúškom. Každý deň sa mikroténové vrecúško na 15-20 minút zloží z dôvodu prevzdušnenia rastliniek. Potom sa črepník naďalej udržuje v teplom a vlhkom prostredí, pravidelne sa zalieva a keď sa začnú tvoriť na odrezkoch nové lístky, možno rastlinky presadiť do samostatných črepníkov.

V kuchyni :
2

Používame čerstvé i sušené listy (celé i mleté). V pokrme ich varíme krátko, dlhým varom horknú. Mletý bobkový list dávame až do hotového jedla. V Južnej Amerike sa pridáva do mlieka, pri príprave pudingov a do obilných kaší. Varí sa spolu s cestovinami, ryžou a fazuľou. Patrí do zložky k ochucovaniu polievok a omáčok spolu s tymianom, cesnakom a petržlenovou vňaťou.

Vylepšuje pokrmy z paradajok, smotanové omáčky, sviečkovú, hodí sa k vareným rybám, zverine, mäsovým špízom, na ražniči, do marinád, zemiakov, do aromatických octov, údenín, pri nakladaní uhoriek, kapusty, tekvíc a pod. Ak chceme zvýrazniť chuť bobkového listu čerstvého alebo sušeného, pred použitím ho nalámeme na kúsky. Pred podávaním ho vyberieme.

Čerstvé vetvičky sa používajú na navoňanie bytu, do vonných zmesí. Užíva sa aj do kúpeľa, odstraňuje únavu. Slúži k odpudzovaniu hmyzu v potravinách.

Kubánska polievka :
3

2 lyžice masla, veľká cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, väčšiu šálku čerstvých (mrazených, sterilizovaných) zrniek sladkej kukurice, 2 veľké ošúpané zemiaky, šálku nakrájanej cukety, chilli paprička, 1/2 l silného vývaru, veľkú paradajku, malú konzervu paradajkového pretlaku, soľ, mleté korenie, 3 bobkové listy, pol lyžičky mletého koriandru, ½ ČL tymiánu, plátky citrónu, petržlenovú vňať.

Na masle speníme plátky cibule a cesnaku do sklovita. Pridáme kukuričné zrnká, nahrubo pokrájané zemiaky, šálku kociek cukety, chilli papričku a chvíľu opekáme. Zalejeme vývarom, osolíme, pridáme nakrájanú paradajku, pretlak, okoreníme a varíme do zmäknutia zemiakov. Okoreníme bobkovým listom, koriandrom, tymiánom a petržlenovou vňaťou. Na porciu dáme plátok citrónu.

Teľací rezeň na bobkovom liste :
4

25 g masla, 1 malá, nadrobno nakrájaná cibuľa, 4 teľacie rezne, 4 bobkové listy, 225 ml suchého bieleho vína, 150 ml smotany, čierne mleté korenie, soľ.

Vo veľkej panvici roztopíme maslo a cibuľu na ňom usmažíme do sklovita. Potom do cibule pridáme teľacie rezne a posypeme ich bobkovými listami, polámanými na menšie kúsky. Rezne prevrátime a do panvice prilejeme víno. Neprikryté dusíme 5 minút. Potom pridáme smotanu a dobre zamiešame. Podľa chuti posolíme a okoreníme. Podávame s ryžou alebo inou vhodnou prílohou.

Zdravotníctvo :
5

Listy obsahujú silice, alkaoidy a ďalšie látky. Podľa najnovších výskumov sa ukazuje, že má veľkú schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi. Prospieva i reumatikom a pomáha odstraňovať škodlivé látky z organizmu, to všetko vo forme čaju.
Bobkový list taktiež podporuje chuť k jedlu a napomáha tráveniu. Má korenistú vôňu a nahorklú chuť.

Prísady

Postup

1

BOBKOVÝ LIST - Laurus nobilis - vavrínový list, môže korunovať hlavy víťazov, ochucovať potraviny a ešte aj odpudzovať škodcov z múky, cestovín a pod. Taktiež môže byť dekoračnou zeleňou. Je to stálozelený vysoký ker, rastie v Stredomorí, ale možno ho pestovať aj v našich podmienkach, v lete potrebuje svetlo, ale nie slnko po celý deň, v zime ho treba preložiť na teplejšie miesto. Polievame dvakrát týždenne. V lete treba opakovane striekať prúdom vody proti listovým mšiciam.

Pri prezimovaní je napádaný puklicami, listy treba pravidelne kontrolovať, odstraňujú sa mokrou handrou. Rozmnožuje sa tak, že koncom leta sa odoberú z dospelej rastliny asi 10 cm dlhé stonkové odrezky, ponoria sa do polovice do črepníka, naplneného zmesou záhradnej zeminy a piesku, dobre sa navlhčia a prekryjú na pár dní mikroténovým vrecúškom. Každý deň sa mikroténové vrecúško na 15-20 minút zloží z dôvodu prevzdušnenia rastliniek. Potom sa črepník naďalej udržuje v teplom a vlhkom prostredí, pravidelne sa zalieva a keď sa začnú tvoriť na odrezkoch nové lístky, možno rastlinky presadiť do samostatných črepníkov.

V kuchyni :
2

Používame čerstvé i sušené listy (celé i mleté). V pokrme ich varíme krátko, dlhým varom horknú. Mletý bobkový list dávame až do hotového jedla. V Južnej Amerike sa pridáva do mlieka, pri príprave pudingov a do obilných kaší. Varí sa spolu s cestovinami, ryžou a fazuľou. Patrí do zložky k ochucovaniu polievok a omáčok spolu s tymianom, cesnakom a petržlenovou vňaťou.

Vylepšuje pokrmy z paradajok, smotanové omáčky, sviečkovú, hodí sa k vareným rybám, zverine, mäsovým špízom, na ražniči, do marinád, zemiakov, do aromatických octov, údenín, pri nakladaní uhoriek, kapusty, tekvíc a pod. Ak chceme zvýrazniť chuť bobkového listu čerstvého alebo sušeného, pred použitím ho nalámeme na kúsky. Pred podávaním ho vyberieme.

Čerstvé vetvičky sa používajú na navoňanie bytu, do vonných zmesí. Užíva sa aj do kúpeľa, odstraňuje únavu. Slúži k odpudzovaniu hmyzu v potravinách.

Kubánska polievka :
3

2 lyžice masla, veľká cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, väčšiu šálku čerstvých (mrazených, sterilizovaných) zrniek sladkej kukurice, 2 veľké ošúpané zemiaky, šálku nakrájanej cukety, chilli paprička, 1/2 l silného vývaru, veľkú paradajku, malú konzervu paradajkového pretlaku, soľ, mleté korenie, 3 bobkové listy, pol lyžičky mletého koriandru, ½ ČL tymiánu, plátky citrónu, petržlenovú vňať.

Na masle speníme plátky cibule a cesnaku do sklovita. Pridáme kukuričné zrnká, nahrubo pokrájané zemiaky, šálku kociek cukety, chilli papričku a chvíľu opekáme. Zalejeme vývarom, osolíme, pridáme nakrájanú paradajku, pretlak, okoreníme a varíme do zmäknutia zemiakov. Okoreníme bobkovým listom, koriandrom, tymiánom a petržlenovou vňaťou. Na porciu dáme plátok citrónu.

Teľací rezeň na bobkovom liste :
4

25 g masla, 1 malá, nadrobno nakrájaná cibuľa, 4 teľacie rezne, 4 bobkové listy, 225 ml suchého bieleho vína, 150 ml smotany, čierne mleté korenie, soľ.

Vo veľkej panvici roztopíme maslo a cibuľu na ňom usmažíme do sklovita. Potom do cibule pridáme teľacie rezne a posypeme ich bobkovými listami, polámanými na menšie kúsky. Rezne prevrátime a do panvice prilejeme víno. Neprikryté dusíme 5 minút. Potom pridáme smotanu a dobre zamiešame. Podľa chuti posolíme a okoreníme. Podávame s ryžou alebo inou vhodnou prílohou.

Zdravotníctvo :
5

Listy obsahujú silice, alkaoidy a ďalšie látky. Podľa najnovších výskumov sa ukazuje, že má veľkú schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi. Prospieva i reumatikom a pomáha odstraňovať škodlivé látky z organizmu, to všetko vo forme čaju.
Bobkový list taktiež podporuje chuť k jedlu a napomáha tráveniu. Má korenistú vôňu a nahorklú chuť.

Notes

BOBKOVÝ LIST – Laurus nobilis – vavrínový list

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *