Viedenský zemiakový šalát k vyprážaným jedlám



AutorMartin
NáročnosťZačiatočník
ShareTweetSave
Viedenský zemiakový šalát k vyprážaným jedlám
Čas na prípravu15 min.Doba varenia25 min.Celkový čas40 min.

Viedenský zemiakový šalát k vyprážaným jedlám

 700 g zemiakov
 70 g najlepšie červenej cibule
 10 stebiel čerstvej pažítky
 300 ml hovädzieho vývaru
 6 lyžíc slnečnicového oleja
 3 lyžice octumôže byť aj jablčný
 1 lyžica horčicevýborná je aj estragónová
 2 čajové lyžičky cukru
 mleté čierne korenie
 soľ
1

Ak hľadáte osvedčenú prílohu k nedeľnému rezňu, potom viedenský zemiakový šalát k vyprážaným jedlám bude určite tou správnou voľbou. Tradičný sladkokyslý šalát podávame vlažný alebo studený. Príprava je rýchla a jednoduchá, pokrm má charakteristickú chuť a vôňu použitých surovín.

Varenie zemiakov :
2

Zemiaky v šupke približne rovnakej veľkosti umyjeme vo vlažnej vode tak, aby sme z nich odstránili zem a iné nečistoty. Vložíme ich do hrnca a zalejeme studenou vodou. Na tento účel sú najlepšie šalátové odrody, ktoré sa nerozvaria, prípadne môžeme do vody pridať ocot, kyslé prostredie pri varení zabraňuje rozváraniu zemiakov. Zemiaky v šupke varíme pomaly, na nižšom stupni asi 20 - 30 minút podľa veľkosti. Dostatočné uvarenie skontrolujeme vpichnutím kovovej ihlice alebo špáratka, do uvareného zemiaku musia ísť primerane ľahko.
Zemiaky po uvarení ochladíme studenou vodou a ošúpeme.

Príprava šalátu :
3

Zemiaky nakrájame na plátky, niekto má rád hrubšie, iný tenšie, stredná hrúbka bude asi správnou cestou. Rovnaké je to s cibuľou, ktorú môžeme krájať na tenučké mesiačiky, polmesiačiky alebo na drobno, ako má kto rád. Ideálna je červená cibuľa, šalát bude farebne zaujímavejší, avšak môžeme použiť aj obyčajnú bielu cibuľu.

4

Nakrájané zemiaky zľahka premiešame s nakrájanou cibuľou v dostatočne veľkej nádobe. Zalejeme vriacim vývarom, pridáme ocot, čerstvo pomleté čierne korenie, cukor, horčicu a olej. Dve lyžice čistého oleja môžeme nahradiť olejom z prvého vyprážania, tento olej s mäsovou príchuťou šalát jemne doplní o vôňu a podchuť vyprážaného mäsa.
Nemusíme sa báť zdravšieho jablčného octu a estragónovej horčice. Estragón zemiaky zaujímavo a netradične dochutí, ale najprv odporúčam vyskúšať na menšom množstve.

5

Šalát vo finále chvíľu pomaly a opatrne premiešavame, aby sa tekutiny spojili a vytvorili špecifickú nepriehľadnú konzistenciu.
Na záver pridáme nadrobno nakrájanú pažítku, prípadne podľa chuti dosolíme, viedenský šalát zakryjeme pokrievkou a necháme 1 - 2 hodiny odstáť pri izbovej teplote.

Prísady

 700 g zemiakov
 70 g najlepšie červenej cibule
 10 stebiel čerstvej pažítky
 300 ml hovädzieho vývaru
 6 lyžíc slnečnicového oleja
 3 lyžice octumôže byť aj jablčný
 1 lyžica horčicevýborná je aj estragónová
 2 čajové lyžičky cukru
 mleté čierne korenie
 soľ

Postup

1

Ak hľadáte osvedčenú prílohu k nedeľnému rezňu, potom viedenský zemiakový šalát k vyprážaným jedlám bude určite tou správnou voľbou. Tradičný sladkokyslý šalát podávame vlažný alebo studený. Príprava je rýchla a jednoduchá, pokrm má charakteristickú chuť a vôňu použitých surovín.

Varenie zemiakov :
2

Zemiaky v šupke približne rovnakej veľkosti umyjeme vo vlažnej vode tak, aby sme z nich odstránili zem a iné nečistoty. Vložíme ich do hrnca a zalejeme studenou vodou. Na tento účel sú najlepšie šalátové odrody, ktoré sa nerozvaria, prípadne môžeme do vody pridať ocot, kyslé prostredie pri varení zabraňuje rozváraniu zemiakov. Zemiaky v šupke varíme pomaly, na nižšom stupni asi 20 - 30 minút podľa veľkosti. Dostatočné uvarenie skontrolujeme vpichnutím kovovej ihlice alebo špáratka, do uvareného zemiaku musia ísť primerane ľahko.
Zemiaky po uvarení ochladíme studenou vodou a ošúpeme.

Príprava šalátu :
3

Zemiaky nakrájame na plátky, niekto má rád hrubšie, iný tenšie, stredná hrúbka bude asi správnou cestou. Rovnaké je to s cibuľou, ktorú môžeme krájať na tenučké mesiačiky, polmesiačiky alebo na drobno, ako má kto rád. Ideálna je červená cibuľa, šalát bude farebne zaujímavejší, avšak môžeme použiť aj obyčajnú bielu cibuľu.

4

Nakrájané zemiaky zľahka premiešame s nakrájanou cibuľou v dostatočne veľkej nádobe. Zalejeme vriacim vývarom, pridáme ocot, čerstvo pomleté čierne korenie, cukor, horčicu a olej. Dve lyžice čistého oleja môžeme nahradiť olejom z prvého vyprážania, tento olej s mäsovou príchuťou šalát jemne doplní o vôňu a podchuť vyprážaného mäsa.
Nemusíme sa báť zdravšieho jablčného octu a estragónovej horčice. Estragón zemiaky zaujímavo a netradične dochutí, ale najprv odporúčam vyskúšať na menšom množstve.

5

Šalát vo finále chvíľu pomaly a opatrne premiešavame, aby sa tekutiny spojili a vytvorili špecifickú nepriehľadnú konzistenciu.
Na záver pridáme nadrobno nakrájanú pažítku, prípadne podľa chuti dosolíme, viedenský šalát zakryjeme pokrievkou a necháme 1 - 2 hodiny odstáť pri izbovej teplote.

Viedenský zemiakový šalát k vyprážaným jedlám