Viedenský zemiakový šalát k vyprážaným jedlám
Ak hľadáte osvedčenú prílohu k nedeľnému rezňu, potom viedenský alebo rakúsky zemiakový šalát k vyprážaným jedlám bude určite tou správnou voľbou. Tradičný sladkokyslý šalát podávame vlažný alebo studený. Príprava je rýchla a jednoduchá, pokrm má charakteristickú chuť a vôňu použitých surovín.
Zemiaky v šupke približne rovnakej veľkosti umyjeme vo vlažnej vode tak, aby sme z nich odstránili zem a iné nečistoty. Vložíme ich do hrnca a zalejeme studenou vodou. Na tento účel sú najlepšie šalátové odrody, ktoré sa nerozvaria, prípadne môžeme do vody pridať ocot, kyslé prostredie pri varení zabraňuje rozváraniu zemiakov. Zemiaky v šupke varíme pomaly, na nižšom stupni asi 20 - 30 minút podľa veľkosti. Dostatočné uvarenie skontrolujeme vpichnutím kovovej ihlice alebo špáratka, do uvareného zemiaku musia ísť primerane ľahko.
Zemiaky po uvarení ochladíme studenou vodou a ošúpeme.
Zemiaky nakrájame na plátky, niekto má rád hrubšie, iný tenšie, stredná hrúbka bude asi správnou cestou. Rovnaké je to s cibuľou, ktorú môžeme krájať na tenučké mesiačiky, polmesiačiky alebo na drobno, ako má kto rád. Ideálna je červená cibuľa, šalát bude farebne zaujímavejší, avšak môžeme použiť aj obyčajnú bielu cibuľu.
Nakrájané zemiaky zľahka premiešame s nakrájanou cibuľou v dostatočne veľkej nádobe. Zalejeme vriacim vývarom, pridáme ocot, čerstvo pomleté čierne korenie, cukor, horčicu a olej. Dve lyžice čistého oleja môžeme nahradiť olejom z prvého vyprážania, tento olej s mäsovou príchuťou šalát jemne doplní o vôňu a podchuť vyprážaného mäsa.
Nemusíme sa báť zdravšieho jablčného octu a estragónovej horčice. Estragón zemiaky zaujímavo a netradične dochutí, ale najprv odporúčam vyskúšať na menšom množstve.
Šalát vo finále chvíľu pomaly a opatrne premiešavame, aby sa tekutiny spojili a vytvorili špecifickú nepriehľadnú konzistenciu.
Na záver pridáme nadrobno nakrájanú pažítku, prípadne podľa chuti dosolíme, viedenský šalát zakryjeme pokrievkou a necháme 1 - 2 hodiny odstáť pri izbovej teplote.
Prísady
Postup
Ak hľadáte osvedčenú prílohu k nedeľnému rezňu, potom viedenský alebo rakúsky zemiakový šalát k vyprážaným jedlám bude určite tou správnou voľbou. Tradičný sladkokyslý šalát podávame vlažný alebo studený. Príprava je rýchla a jednoduchá, pokrm má charakteristickú chuť a vôňu použitých surovín.
Zemiaky v šupke približne rovnakej veľkosti umyjeme vo vlažnej vode tak, aby sme z nich odstránili zem a iné nečistoty. Vložíme ich do hrnca a zalejeme studenou vodou. Na tento účel sú najlepšie šalátové odrody, ktoré sa nerozvaria, prípadne môžeme do vody pridať ocot, kyslé prostredie pri varení zabraňuje rozváraniu zemiakov. Zemiaky v šupke varíme pomaly, na nižšom stupni asi 20 - 30 minút podľa veľkosti. Dostatočné uvarenie skontrolujeme vpichnutím kovovej ihlice alebo špáratka, do uvareného zemiaku musia ísť primerane ľahko.
Zemiaky po uvarení ochladíme studenou vodou a ošúpeme.
Zemiaky nakrájame na plátky, niekto má rád hrubšie, iný tenšie, stredná hrúbka bude asi správnou cestou. Rovnaké je to s cibuľou, ktorú môžeme krájať na tenučké mesiačiky, polmesiačiky alebo na drobno, ako má kto rád. Ideálna je červená cibuľa, šalát bude farebne zaujímavejší, avšak môžeme použiť aj obyčajnú bielu cibuľu.
Nakrájané zemiaky zľahka premiešame s nakrájanou cibuľou v dostatočne veľkej nádobe. Zalejeme vriacim vývarom, pridáme ocot, čerstvo pomleté čierne korenie, cukor, horčicu a olej. Dve lyžice čistého oleja môžeme nahradiť olejom z prvého vyprážania, tento olej s mäsovou príchuťou šalát jemne doplní o vôňu a podchuť vyprážaného mäsa.
Nemusíme sa báť zdravšieho jablčného octu a estragónovej horčice. Estragón zemiaky zaujímavo a netradične dochutí, ale najprv odporúčam vyskúšať na menšom množstve.
Šalát vo finále chvíľu pomaly a opatrne premiešavame, aby sa tekutiny spojili a vytvorili špecifickú nepriehľadnú konzistenciu.
Na záver pridáme nadrobno nakrájanú pažítku, prípadne podľa chuti dosolíme, viedenský šalát zakryjeme pokrievkou a necháme 1 - 2 hodiny odstáť pri izbovej teplote.