Kapustnica – Silvestrovská kapustnica



Reklama

AutorMartin
NáročnosťStredná

ShareTweetSave

Kapustnica - Silvestrovská kapustnica

Čas na prípravu10 min.Doba varenia2 hod. 30 min.Celkový čas2 hod. 40 min.

Kapustnica - Silvestrovská kapustnica

 1500 g bravčové mäso - kolienko, rebierko, pliecko...
 700 g údené bravčové mäso - kolienko, rebierko, pliecko...
 350 g kvalitnej údenej klobásy
 1500 g kyslej kapusty
 2 ks cibule
 5 strúčikov cesnaku
 2 hrste sušených húb
 7 guličiek nového korenia
 2 bobkové listy
 mletá paprika
 čierne korenie mleté
 majoránka
 rasca
 soľ

1

Ako sa pripravuje poctivá tradičná kapustnica alebo silvestrovská kapustnica?

Umyté bravčové mäso (kolienko, rebierko, pliecko alebo čo máme) vložíme spolu s údeným mäsom (kolienko, rebro) do hrnca. Čerstvého mäsa má byť viac ako údeného. Zalejeme studenou vodou, osolíme, pridáme celé nové korenie, mleté čierne korenie, drvenú rascu, bobkový list a nadrobno nakrájanú cibuľu. Varíme podľa potreby, kým je mäso polomäkké, miernym varom.

2

Pridáme pokrájanú kyslú kapustu aj s kyslou vodou z kapusty. Ak sa vytvoril tuk na povrchu, odoberieme ho do misky a zmiešame s mletou sladkou paprikou. S paprikou radšej opatrne, menej je niekedy viac. Ak nemáme vytvorený tuk, použijeme olej. Kašičku vlejeme do kapustnice, pridáme sušené huby alebo hubovú drť, roztlačený cesnak, majoránku a dovaríme mäso.

3

Uvarené mäso vyberieme, oddelíme od kosti, nakrájame na kúsky a vložíme späť. Ak sa rozhodneme dať do kapustnice aj kožu z kolienka, treba ju nakrájať na malé tenké rezance na jemno. Ak chceme, môžeme zahustiť. V studenej vode rozmiešame lyžicu hladkej múky s lyžicou maizeny. Po častiach a za stáleho miešania zmes vlejeme do kapustnice. Podľa potreby mierne zahusťujem, ale nemusí sa, menej je niekedy viac. Pridáme nie moc vysušenú klobásku nakrájanú na kolieska a odstavíme.
Ak na záver pridáme jeden roztlačený cesnak a štipku majoránky, zvýrazníme vôňu. Kapustnica je najlepšia s čerstvým chlebom nakrájaným na hrubé krajce.

Variácie:
4

Tých je neúrekom. Jeden si do taniera pridáva lyžicu medu, druhý nasekaný cesnak, ja si pridávam lyžicu studenej kyslej smotany...
Kapustnica - Silvestrovská kapustnica je na prípravu časovo náročná. Preto nie je zlé navariť väčšie množstvo a časť zamraziť.

Rozmýšľali ste nad výrobou VAŠEJ DOMÁCEJ ŠUNKY bez konzervantov a chemických prísad?  Potom potrebujete kvalitnú, rokmi preverenú formu na šunku alebo pečeňový syr.  Na tomto odkaze nájdete širokú ponuku profesionálnych foriem vhodných aj na domáce použitie.  Formy sú v rôznych veľkostiach od 1 kg vloženého diela až po veľké 6 kg formy.  Sú pevné, odolné a jednoduché na obsluhu pri vkladaní a vyberaní mäsa.  Kvalitná mäsiarska forma poteší každého domáceho údenárskeho majstra a je zmysluplným darčekom. 

Prísady

 1500 g bravčové mäso - kolienko, rebierko, pliecko...
 700 g údené bravčové mäso - kolienko, rebierko, pliecko...
 350 g kvalitnej údenej klobásy
 1500 g kyslej kapusty
 2 ks cibule
 5 strúčikov cesnaku
 2 hrste sušených húb
 7 guličiek nového korenia
 2 bobkové listy
 mletá paprika
 čierne korenie mleté
 majoránka
 rasca
 soľ

Postup

1

Ako sa pripravuje poctivá tradičná kapustnica alebo silvestrovská kapustnica?

Umyté bravčové mäso (kolienko, rebierko, pliecko alebo čo máme) vložíme spolu s údeným mäsom (kolienko, rebro) do hrnca. Čerstvého mäsa má byť viac ako údeného. Zalejeme studenou vodou, osolíme, pridáme celé nové korenie, mleté čierne korenie, drvenú rascu, bobkový list a nadrobno nakrájanú cibuľu. Varíme podľa potreby, kým je mäso polomäkké, miernym varom.

2

Pridáme pokrájanú kyslú kapustu aj s kyslou vodou z kapusty. Ak sa vytvoril tuk na povrchu, odoberieme ho do misky a zmiešame s mletou sladkou paprikou. S paprikou radšej opatrne, menej je niekedy viac. Ak nemáme vytvorený tuk, použijeme olej. Kašičku vlejeme do kapustnice, pridáme sušené huby alebo hubovú drť, roztlačený cesnak, majoránku a dovaríme mäso.

3

Uvarené mäso vyberieme, oddelíme od kosti, nakrájame na kúsky a vložíme späť. Ak sa rozhodneme dať do kapustnice aj kožu z kolienka, treba ju nakrájať na malé tenké rezance na jemno. Ak chceme, môžeme zahustiť. V studenej vode rozmiešame lyžicu hladkej múky s lyžicou maizeny. Po častiach a za stáleho miešania zmes vlejeme do kapustnice. Podľa potreby mierne zahusťujem, ale nemusí sa, menej je niekedy viac. Pridáme nie moc vysušenú klobásku nakrájanú na kolieska a odstavíme.
Ak na záver pridáme jeden roztlačený cesnak a štipku majoránky, zvýrazníme vôňu. Kapustnica je najlepšia s čerstvým chlebom nakrájaným na hrubé krajce.

Variácie:
4

Tých je neúrekom. Jeden si do taniera pridáva lyžicu medu, druhý nasekaný cesnak, ja si pridávam lyžicu studenej kyslej smotany...
Kapustnica - Silvestrovská kapustnica je na prípravu časovo náročná. Preto nie je zlé navariť väčšie množstvo a časť zamraziť.

Kapustnica – Silvestrovská kapustnica