Kapustnica - Silvestrovská kapustnica
Ako sa pripravuje poctivá tradičná kapustnica alebo silvestrovská kapustnica?
Umyté bravčové mäso (kolienko, rebierko, pliecko alebo čo máme) vložíme spolu s údeným mäsom (kolienko, rebro) do hrnca. Čerstvého mäsa má byť viac ako údeného. Zalejeme studenou vodou, osolíme, pridáme celé nové korenie, mleté čierne korenie, drvenú rascu, bobkový list a nadrobno nakrájanú cibuľu. Varíme podľa potreby, kým je mäso polomäkké, miernym varom.
Pridáme pokrájanú kyslú kapustu aj s kyslou vodou z kapusty. Ak sa vytvoril tuk na povrchu, odoberieme ho do misky a zmiešame s mletou sladkou paprikou. S paprikou radšej opatrne, menej je niekedy viac. Ak nemáme vytvorený tuk, použijeme olej. Kašičku vlejeme do kapustnice, pridáme sušené huby alebo hubovú drť, roztlačený cesnak, majoránku a dovaríme mäso.
Uvarené mäso vyberieme, oddelíme od kosti, nakrájame na kúsky a vložíme späť. Ak sa rozhodneme dať do kapustnice aj kožu z kolienka, treba ju nakrájať na malé tenké rezance na jemno. Ak chceme, môžeme zahustiť. V studenej vode rozmiešame lyžicu hladkej múky s lyžicou maizeny. Po častiach a za stáleho miešania zmes vlejeme do kapustnice. Podľa potreby mierne zahusťujem, ale nemusí sa, menej je niekedy viac. Pridáme nie moc vysušenú klobásku nakrájanú na kolieska a odstavíme.
Ak na záver pridáme jeden roztlačený cesnak a štipku majoránky, zvýrazníme vôňu. Kapustnica je najlepšia s čerstvým chlebom nakrájaným na hrubé krajce.
Tých je neúrekom. Jeden si do taniera pridáva lyžicu medu, druhý nasekaný cesnak, ja si pridávam lyžicu studenej kyslej smotany...
Kapustnica - Silvestrovská kapustnica je na prípravu časovo náročná. Preto nie je zlé navariť väčšie množstvo a časť zamraziť.
Prísady
Postup
Ako sa pripravuje poctivá tradičná kapustnica alebo silvestrovská kapustnica?
Umyté bravčové mäso (kolienko, rebierko, pliecko alebo čo máme) vložíme spolu s údeným mäsom (kolienko, rebro) do hrnca. Čerstvého mäsa má byť viac ako údeného. Zalejeme studenou vodou, osolíme, pridáme celé nové korenie, mleté čierne korenie, drvenú rascu, bobkový list a nadrobno nakrájanú cibuľu. Varíme podľa potreby, kým je mäso polomäkké, miernym varom.
Pridáme pokrájanú kyslú kapustu aj s kyslou vodou z kapusty. Ak sa vytvoril tuk na povrchu, odoberieme ho do misky a zmiešame s mletou sladkou paprikou. S paprikou radšej opatrne, menej je niekedy viac. Ak nemáme vytvorený tuk, použijeme olej. Kašičku vlejeme do kapustnice, pridáme sušené huby alebo hubovú drť, roztlačený cesnak, majoránku a dovaríme mäso.
Uvarené mäso vyberieme, oddelíme od kosti, nakrájame na kúsky a vložíme späť. Ak sa rozhodneme dať do kapustnice aj kožu z kolienka, treba ju nakrájať na malé tenké rezance na jemno. Ak chceme, môžeme zahustiť. V studenej vode rozmiešame lyžicu hladkej múky s lyžicou maizeny. Po častiach a za stáleho miešania zmes vlejeme do kapustnice. Podľa potreby mierne zahusťujem, ale nemusí sa, menej je niekedy viac. Pridáme nie moc vysušenú klobásku nakrájanú na kolieska a odstavíme.
Ak na záver pridáme jeden roztlačený cesnak a štipku majoránky, zvýrazníme vôňu. Kapustnica je najlepšia s čerstvým chlebom nakrájaným na hrubé krajce.
Tých je neúrekom. Jeden si do taniera pridáva lyžicu medu, druhý nasekaný cesnak, ja si pridávam lyžicu studenej kyslej smotany...
Kapustnica - Silvestrovská kapustnica je na prípravu časovo náročná. Preto nie je zlé navariť väčšie množstvo a časť zamraziť.