Paradajkový základ na pizzu a cestoviny



Reklama

AutorMartin
NáročnosťStredná

ShareTweetSave

Paradajkový základ na pizzu a cestoviny

Čas na prípravu10 min.Doba varenia10 min.Celkový čas20 min.

Paradajkový základ na pizzu a cestoviny

1

Ako pripravíme paradajkový základ na pizzu a cestoviny?

1 väčšiu cibuľu očistíme, nakrájame na kocky alebo na mesiačiky a na 3 lyžiciach olivového oleja osmažíme do sklovita.

Pridáme 500 g umytých dozretých paradajok, pokrájaných na mesiačiky alebo na kocky. Najlepšie sú mäsové odrody, rajčiny by nemali byť priveľmi vodové. Ak sú vodové, z časti paradajok vodovú časť so semienkami vyrežeme. Paradajky môžeme pred krájaním spariť a ošúpať, avšak v šupke sa nachádzajú cenné vitamíny a minerály, je škoda sa ich šúpaním zbavovať. Ak nemáme čerstvé paradajky, použijeme konzervované paradajky vo vlastnej šťave, v poslednom rade paradajkový pretlak.

2

Paradajky posolíme, pridáme 3 strúčiky prelisovaného cesnaku, mleté čierne korenie, bazalku, oregáno a čajovú lyžičku cukru. Môžeme použiť aj iné bylinky ale menej je niekedy viac. Paradajkovú zmes miešame na miernom ohni a odparujeme, až kým sa nám masa začne spájať a prirodzene sa zahustí.

Ak nám vadí cesnak alebo nechceme omáčku s výraznejšou cesnakovou príchuťou, pridáme 3 celé strúčiky už pri osmážaní cibule. Tieto strúčiky odstránime asi v polovici varenia, teda asi po 5 minútach varenia paradajkovej zmesi.

Paradajkový základ môžme krátko rozmixovať, bude jemnejší a nebude vidieť oddelené paradajkové šupky ak sme paradajky nešúpali.

3

V uzatvorenom pohári nám takto pripravená omáčka vydrží v chladničke asi týždeň.
Ak chceme, môžme paradajkový základ zasterilizovať, aby sme ho mohli použiť aj v zime. Zmes naplníme do menších pohárov (vhodná veľkosť je do 300 ml) a zasterilizujeme 20 -30 minút pri 90 stupňoch Celzia.
S mrazením paradajkového základu nemáme dobré skúsenosti.

Ak pestujete paradajky sami, tu nájdete veľmi kvalitné opory k zelenine.

 

Rozmýšľali ste nad výrobou VAŠEJ DOMÁCEJ ŠUNKY bez konzervantov a chemických prísad?  Potom potrebujete kvalitnú, rokmi preverenú formu na šunku alebo pečeňový syr.  Na tomto odkaze nájdete širokú ponuku profesionálnych foriem vhodných aj na domáce použitie.  Formy sú v rôznych veľkostiach od 1 kg vloženého diela až po veľké 6 kg formy.  Sú pevné, odolné a jednoduché na obsluhu pri vkladaní a vyberaní mäsa.  Kvalitná mäsiarska forma poteší každého domáceho údenárskeho majstra a je zmysluplným darčekom. 

Prísady

Postup

1

Ako pripravíme paradajkový základ na pizzu a cestoviny?

1 väčšiu cibuľu očistíme, nakrájame na kocky alebo na mesiačiky a na 3 lyžiciach olivového oleja osmažíme do sklovita.

Pridáme 500 g umytých dozretých paradajok, pokrájaných na mesiačiky alebo na kocky. Najlepšie sú mäsové odrody, rajčiny by nemali byť priveľmi vodové. Ak sú vodové, z časti paradajok vodovú časť so semienkami vyrežeme. Paradajky môžeme pred krájaním spariť a ošúpať, avšak v šupke sa nachádzajú cenné vitamíny a minerály, je škoda sa ich šúpaním zbavovať. Ak nemáme čerstvé paradajky, použijeme konzervované paradajky vo vlastnej šťave, v poslednom rade paradajkový pretlak.

2

Paradajky posolíme, pridáme 3 strúčiky prelisovaného cesnaku, mleté čierne korenie, bazalku, oregáno a čajovú lyžičku cukru. Môžeme použiť aj iné bylinky ale menej je niekedy viac. Paradajkovú zmes miešame na miernom ohni a odparujeme, až kým sa nám masa začne spájať a prirodzene sa zahustí.

Ak nám vadí cesnak alebo nechceme omáčku s výraznejšou cesnakovou príchuťou, pridáme 3 celé strúčiky už pri osmážaní cibule. Tieto strúčiky odstránime asi v polovici varenia, teda asi po 5 minútach varenia paradajkovej zmesi.

Paradajkový základ môžme krátko rozmixovať, bude jemnejší a nebude vidieť oddelené paradajkové šupky ak sme paradajky nešúpali.

3

V uzatvorenom pohári nám takto pripravená omáčka vydrží v chladničke asi týždeň.
Ak chceme, môžme paradajkový základ zasterilizovať, aby sme ho mohli použiť aj v zime. Zmes naplníme do menších pohárov (vhodná veľkosť je do 300 ml) a zasterilizujeme 20 -30 minút pri 90 stupňoch Celzia.
S mrazením paradajkového základu nemáme dobré skúsenosti.

Paradajkový základ na pizzu a cestoviny