
Paradajkový základ na pizzu a cestoviny
Ako pripravíme paradajkový základ na pizzu a cestoviny?
1 väčšiu cibuľu očistíme, nakrájame na kocky alebo na mesiačiky a na 3 lyžiciach olivového oleja osmažíme do sklovita.
Pridáme 500 g umytých dozretých paradajok, pokrájaných na mesiačiky alebo na kocky. Najlepšie sú mäsové odrody, rajčiny by nemali byť priveľmi vodové. Ak sú vodové, z časti paradajok vodovú časť so semienkami vyrežeme. Paradajky môžeme pred krájaním spariť a ošúpať, avšak v šupke sa nachádzajú cenné vitamíny a minerály, je škoda sa ich šúpaním zbavovať. Ak nemáme čerstvé paradajky, použijeme konzervované paradajky vo vlastnej šťave, v poslednom rade paradajkový pretlak.
Paradajky posolíme, pridáme 3 strúčiky prelisovaného cesnaku, mleté čierne korenie, bazalku, oregáno a čajovú lyžičku cukru. Môžeme použiť aj iné bylinky ale menej je niekedy viac. Paradajkovú zmes miešame na miernom ohni a odparujeme, až kým sa nám masa začne spájať a prirodzene sa zahustí.
Ak nám vadí cesnak alebo nechceme omáčku s výraznejšou cesnakovou príchuťou, pridáme 3 celé strúčiky už pri osmážaní cibule. Tieto strúčiky odstránime asi v polovici varenia, teda asi po 5 minútach varenia paradajkovej zmesi.
Paradajkový základ môžme krátko rozmixovať, bude jemnejší a nebude vidieť oddelené paradajkové šupky ak sme paradajky nešúpali.
V uzatvorenom pohári nám takto pripravená omáčka vydrží v chladničke asi týždeň.
Ak chceme, môžme paradajkový základ zasterilizovať, aby sme ho mohli použiť aj v zime. Zmes naplníme do menších pohárov (vhodná veľkosť je do 300 ml) a zasterilizujeme 20 -30 minút pri 90 stupňoch Celzia.
S mrazením paradajkového základu nemáme dobré skúsenosti.
Ak pestujete paradajky sami, tu nájdete veľmi kvalitné opory k zelenine.
Prísady
Postup
Ako pripravíme paradajkový základ na pizzu a cestoviny?
1 väčšiu cibuľu očistíme, nakrájame na kocky alebo na mesiačiky a na 3 lyžiciach olivového oleja osmažíme do sklovita.
Pridáme 500 g umytých dozretých paradajok, pokrájaných na mesiačiky alebo na kocky. Najlepšie sú mäsové odrody, rajčiny by nemali byť priveľmi vodové. Ak sú vodové, z časti paradajok vodovú časť so semienkami vyrežeme. Paradajky môžeme pred krájaním spariť a ošúpať, avšak v šupke sa nachádzajú cenné vitamíny a minerály, je škoda sa ich šúpaním zbavovať. Ak nemáme čerstvé paradajky, použijeme konzervované paradajky vo vlastnej šťave, v poslednom rade paradajkový pretlak.
Paradajky posolíme, pridáme 3 strúčiky prelisovaného cesnaku, mleté čierne korenie, bazalku, oregáno a čajovú lyžičku cukru. Môžeme použiť aj iné bylinky ale menej je niekedy viac. Paradajkovú zmes miešame na miernom ohni a odparujeme, až kým sa nám masa začne spájať a prirodzene sa zahustí.
Ak nám vadí cesnak alebo nechceme omáčku s výraznejšou cesnakovou príchuťou, pridáme 3 celé strúčiky už pri osmážaní cibule. Tieto strúčiky odstránime asi v polovici varenia, teda asi po 5 minútach varenia paradajkovej zmesi.
Paradajkový základ môžme krátko rozmixovať, bude jemnejší a nebude vidieť oddelené paradajkové šupky ak sme paradajky nešúpali.
V uzatvorenom pohári nám takto pripravená omáčka vydrží v chladničke asi týždeň.
Ak chceme, môžme paradajkový základ zasterilizovať, aby sme ho mohli použiť aj v zime. Zmes naplníme do menších pohárov (vhodná veľkosť je do 300 ml) a zasterilizujeme 20 -30 minút pri 90 stupňoch Celzia.
S mrazením paradajkového základu nemáme dobré skúsenosti.