Grulpelč – bryndzovo-zemiakový koláč s pažítkou



Reklama

AutorMartin
NáročnosťStredná

ShareTweetSave

Grulpelč - bryndzovo-zemiakový koláč s pažítkou

Čas na prípravu30 min.Doba varenia20 min.Celkový čas50 min.

Grulpelč - bryndzovo-zemiakový koláč s pažítkou

 500 g polohrubej múky
 3 vajíčka
 ½ balenia Hery
 2 lyžice oleja
 ½ balenia kvasníc
 200 ml mlieka
 štipka cukru
 750 g zemiakov
 1 lyžica masla
 500 g bryndze
 pažítka a kôpor
 soľ

1

Grulpelč alebo gruľovník je bryndzovo-zemiakový koláč s pažítkou a kôprom a je vynikajúci, málo známy slaný bryndzový Spišský koláč. Najchutnejší je čerstvý, ešte teplý, zapíjaný studeným mliekom alebo kefírom. Moja teta ho pripravuje na Veľkonočný pondelok ako súčasť pohostenia šibačov, v tomto prípade je k nemu vhodné podávať vychladené biele víno.
Grulpelč je vynikajúca večerná pochúťka, síce trošku pracnejšia, ale môj malý sa s ním ide zadláviť. Zimné večery sú dlhé, tak prečo by som mu bryndzový koláč nepripravil. Je to jednoduché, poďme na to.

Postup:
2

Z vlažného mlieka, kvasníc, štipky cukru a trošky múky pripravíme kvások. Múku preosejeme, pridáme nakysnutý kvások, 1 vajíčko, polovicu Hery, 2 lyžice slnečnicového oleja, soľ a vypracujeme cesto, ktoré necháme v teple nakysnúť. Ak nemáme Heru, pridáme miesto nej 100 ml oleja alebo pár lyžíc masla alebo masti.

Očistené zemiaky uvaríme v slanej vode, scedíme, necháme chvíľu vychladnúť a popučíme tak, aby zostali aj menšie celé kúsky zemiakov. Do zmesi pridáme 2 surové vajíčka, lyžicu masla, bryndzu, pažítku a kôpor. Zmes premiešame a ochutnáme, ak treba posolíme, ale bryndza je slaná, takže soliť často ani netreba.

Vykysnuté cesto nožom rozdelíme na dve nie úplne rovnaké časti. Väčšiu časť valčekom rozvaľkáme na veľkosť menšieho plechu alebo pekáča. Plech vymastíme a cesto doň vložíme. Na cesto rozložíme pripravenú plnku ktorú prekryjeme druhou, menšou časťou cesta. Celý koláč potrieme olejom a popicháme vidličkou, aby unikol vzduch a koláč nepraskol.
Pečieme do sfarbenia povrchu asi 30 - 40 minút.

Variácia:
3

Grulpelč pečiem aj v mikrovlnke z polovičnej dávky v kruhovej nádobe na zapekanie. Určite bude pekný aj v bežnej kruhovej forme alebo inej nádobe na pečenie koláčov. Cesto vyvaľkám na tenko, spodnú aj vrchnú vrstvu asi ako na pizzu a pridám viac bryndzovo-zemiakovej náplne. Nádobu nezabudneme vymastiť. Pomocou funkcie crisp bude koláč upečený asi za 20 minút.
Kúskom cesta sa dá koláč navrchu ozdobiť. Ozdobené časti nepotrieme olejom, ale potierame vodou, aby si zachovali tvar a stvrdli. Vrchné cesto bude v tomto prípade chrumkavé.

Prísady

 500 g polohrubej múky
 3 vajíčka
 ½ balenia Hery
 2 lyžice oleja
 ½ balenia kvasníc
 200 ml mlieka
 štipka cukru
 750 g zemiakov
 1 lyžica masla
 500 g bryndze
 pažítka a kôpor
 soľ

Postup

1

Grulpelč alebo gruľovník je bryndzovo-zemiakový koláč s pažítkou a kôprom a je vynikajúci, málo známy slaný bryndzový Spišský koláč. Najchutnejší je čerstvý, ešte teplý, zapíjaný studeným mliekom alebo kefírom. Moja teta ho pripravuje na Veľkonočný pondelok ako súčasť pohostenia šibačov, v tomto prípade je k nemu vhodné podávať vychladené biele víno.
Grulpelč je vynikajúca večerná pochúťka, síce trošku pracnejšia, ale môj malý sa s ním ide zadláviť. Zimné večery sú dlhé, tak prečo by som mu bryndzový koláč nepripravil. Je to jednoduché, poďme na to.

Postup:
2

Z vlažného mlieka, kvasníc, štipky cukru a trošky múky pripravíme kvások. Múku preosejeme, pridáme nakysnutý kvások, 1 vajíčko, polovicu Hery, 2 lyžice slnečnicového oleja, soľ a vypracujeme cesto, ktoré necháme v teple nakysnúť. Ak nemáme Heru, pridáme miesto nej 100 ml oleja alebo pár lyžíc masla alebo masti.

Očistené zemiaky uvaríme v slanej vode, scedíme, necháme chvíľu vychladnúť a popučíme tak, aby zostali aj menšie celé kúsky zemiakov. Do zmesi pridáme 2 surové vajíčka, lyžicu masla, bryndzu, pažítku a kôpor. Zmes premiešame a ochutnáme, ak treba posolíme, ale bryndza je slaná, takže soliť často ani netreba.

Vykysnuté cesto nožom rozdelíme na dve nie úplne rovnaké časti. Väčšiu časť valčekom rozvaľkáme na veľkosť menšieho plechu alebo pekáča. Plech vymastíme a cesto doň vložíme. Na cesto rozložíme pripravenú plnku ktorú prekryjeme druhou, menšou časťou cesta. Celý koláč potrieme olejom a popicháme vidličkou, aby unikol vzduch a koláč nepraskol.
Pečieme do sfarbenia povrchu asi 30 - 40 minút.

Variácia:
3

Grulpelč pečiem aj v mikrovlnke z polovičnej dávky v kruhovej nádobe na zapekanie. Určite bude pekný aj v bežnej kruhovej forme alebo inej nádobe na pečenie koláčov. Cesto vyvaľkám na tenko, spodnú aj vrchnú vrstvu asi ako na pizzu a pridám viac bryndzovo-zemiakovej náplne. Nádobu nezabudneme vymastiť. Pomocou funkcie crisp bude koláč upečený asi za 20 minút.
Kúskom cesta sa dá koláč navrchu ozdobiť. Ozdobené časti nepotrieme olejom, ale potierame vodou, aby si zachovali tvar a stvrdli. Vrchné cesto bude v tomto prípade chrumkavé.

Grulpelč – bryndzovo-zemiakový koláč s pažítkou