Šalát z kyslej kapusty so šunkovou salámou

AutorMartin
NáročnosťZačiatočník

ShareTweetSave

Šalát z kyslej kapusty so šunkovou salámou

Čas na prípravu15 min.

Šalát z kyslej kapusty so šunkovou salámou

1

Ako si pripravíme veľmi chutný šalát z kyslej kapusty so šunkovou salámou?

Do väčšej misky vložíme tak za 3 - 4 hrste zľahka vyžmýkanej kyslej kapusty, ak je dlhá, pár krát ju prekrojíme. Pridáme na hrubom strúhači nastrúhanú alebo na malinké kocky alebo pásiky nakrájanú šunkovú salámu. Môže byť aj kuracia, diétna, liptovská saláma alebo hocijaká saláma, dnes bežne vo väčších potravinách predávajú také 250 - 400 gramové šúľky.

Nasekáme na jemnúčko 1 malinkú cibuľku, prípadne ak nechceme, aby bola cítiť cibuľa, keď niekto nemá rád, použijeme pór. Množstvo póru odhadneme podľa vlastnej chuti. Ja dávam asi 8 cm kúsok, pór prekrojím na polovicu, dobre poumývam pod tečúcou vodou pretože často obsahuje zrnká piesku a pôdy po pestovaní a nakrájam na tenučké pásiky. Pridáme hrášok z konzervy alebo kukuričku – podľa vlastnej chuti, jedna aj druhá varianta je super. Ďalej pridáme 3 polievkové lyžice plnotučnej horčice, 1 tatársku omáčku, 1 majolenku (ak chceme šalát diétnejší, dáme jogurt a majolenku light), čerstvo mleté čierne korenie, vegeta len na chuť, soľ, hubové korenie - len jemne na podchuť.

Všetky suroviny spolu zľahka premiešame a odložíme do chladničky odležať najmenej na pol dňa, aby šalát sadol a získal tú správnu chuť.
K šalátu z kyslej kapusty podávame klobásu a údeniny, môžme priložiť zaváraný karfiol ako doplnok a zvýraznenie chuti.

Šalát je vynikajúci ku grilovanému bravčovému mäsu, s čerstvým chrumkavým pečivom ako chutná večera. Ale úspech má aj na veľkonočnom stole pri pohostení šibačov a na oslavách a posedeniach.
Každá návšteva doteraz vždy pochválila, hlavne chlapi.

 

Ako sa nakladá kyslá kapusta?

Prísady

Postup

1

Ako si pripravíme veľmi chutný šalát z kyslej kapusty so šunkovou salámou?

Do väčšej misky vložíme tak za 3 - 4 hrste zľahka vyžmýkanej kyslej kapusty, ak je dlhá, pár krát ju prekrojíme. Pridáme na hrubom strúhači nastrúhanú alebo na malinké kocky alebo pásiky nakrájanú šunkovú salámu. Môže byť aj kuracia, diétna, liptovská saláma alebo hocijaká saláma, dnes bežne vo väčších potravinách predávajú také 250 - 400 gramové šúľky.

Nasekáme na jemnúčko 1 malinkú cibuľku, prípadne ak nechceme, aby bola cítiť cibuľa, keď niekto nemá rád, použijeme pór. Množstvo póru odhadneme podľa vlastnej chuti. Ja dávam asi 8 cm kúsok, pór prekrojím na polovicu, dobre poumývam pod tečúcou vodou pretože často obsahuje zrnká piesku a pôdy po pestovaní a nakrájam na tenučké pásiky. Pridáme hrášok z konzervy alebo kukuričku – podľa vlastnej chuti, jedna aj druhá varianta je super. Ďalej pridáme 3 polievkové lyžice plnotučnej horčice, 1 tatársku omáčku, 1 majolenku (ak chceme šalát diétnejší, dáme jogurt a majolenku light), čerstvo mleté čierne korenie, vegeta len na chuť, soľ, hubové korenie - len jemne na podchuť.

Všetky suroviny spolu zľahka premiešame a odložíme do chladničky odležať najmenej na pol dňa, aby šalát sadol a získal tú správnu chuť.
K šalátu z kyslej kapusty podávame klobásu a údeniny, môžme priložiť zaváraný karfiol ako doplnok a zvýraznenie chuti.

Šalát je vynikajúci ku grilovanému bravčovému mäsu, s čerstvým chrumkavým pečivom ako chutná večera. Ale úspech má aj na veľkonočnom stole pri pohostení šibačov a na oslavách a posedeniach.
Každá návšteva doteraz vždy pochválila, hlavne chlapi.

Šalát z kyslej kapusty so šunkovou salámou