Kvasená alebo kyslá kapusta
Ako sa nakladá kvasená alebo kyslá kapusta?
Kapustu očistíme od poškodených a zelených listov, hlúbik vyrežeme a kapustu nakrájame na 2-3 mm. Na rezanie použijeme strúhadlo na kapustu, v menšom množstve kapustu nakrájame nožom alebo použijeme V-strúhač. Najjednoduchšie je kúpiť už narezanú kapustu ak je možnosť, avšak je dobré zistiť ako je to s pôvodom kapusty.
Narezanú kapustu plníme do väčšej nádoby, súčasne presoľujeme a utláčame nohami v potravinárskych bielych gumákoch, prípadne si na inú obuv natiahneme viac kusov sáčkov, pričom vrch prelepíme lepiacou páskou. Na jeden kilogram kapusty pridáme 20 g soli a kapustu postupne presoľujeme. Kapusta je dobre utlačená keď púšťa šťavu a "začne peniť." Ak kapustu nakladáme do kameninovej nádoby, kapustu utlačíme v inej nádobe (pretože sa tam nohou nedostaneme) a do kameniny vkladáme po vrstvách aj so vzniknutou šťavou.. Pri vkladaní pridáme nakrájané zdravé jablká a dobre zatlačíme, musíme vytlačiť všetok vzduch.
Povrch kapusty zaťažíme vyvarenými doštičkami vyrobenými z tvrdého dreva a väčším plochým kameňom. Do žliabku keramickej nádoby nalejeme vodu a prikryjeme vrchnákom. Ak kapustu nakladáme do suda alebo inej väčšej nádoby, na zaťaženie môžme použiť väčšie potravinárske PVC mechy naplnené vodou. Takto to robia aj vo veľkovýrobe, voda kapustu tesní a zároveň zaťažuje.
Nádobu s kapustou uložíme do miestnosti s teplotou do 10 - 15 stupňov Celzia, kde búrlivo vykvasí za 4-5 týždňov. Po vykvasení nádobu preložíme do chladnejšej miestnosti, no nie do mrazu. Nepriateľom kvasenej kapusty je vzduch a tam kde má prístup kapusta začne plesnivieť a neskôr hniť. Takže ak už máme kapustu v súdku alebo keramickej nádobe odobratú, môžme kapustu preložiť do zaváracích pohárov ktoré naplníme až po okraj a uzavrieme viečkom. Položíme na podnos, pretože kapusta môže dokvasovať a z pohárov bude unikať šťava.
Môžme ju aj zasterilizovať vo vodnom kúpeli. 720 ml poháre sterilizujeme pri 65 stupňoch Celzia 45 minút a necháme samovoľne vychladnúť. Bude ako čerstvá a zachová si vitamíny.
Prísady
Postup
Ako sa nakladá kvasená alebo kyslá kapusta?
Kapustu očistíme od poškodených a zelených listov, hlúbik vyrežeme a kapustu nakrájame na 2-3 mm. Na rezanie použijeme strúhadlo na kapustu, v menšom množstve kapustu nakrájame nožom alebo použijeme V-strúhač. Najjednoduchšie je kúpiť už narezanú kapustu ak je možnosť, avšak je dobré zistiť ako je to s pôvodom kapusty.
Narezanú kapustu plníme do väčšej nádoby, súčasne presoľujeme a utláčame nohami v potravinárskych bielych gumákoch, prípadne si na inú obuv natiahneme viac kusov sáčkov, pričom vrch prelepíme lepiacou páskou. Na jeden kilogram kapusty pridáme 20 g soli a kapustu postupne presoľujeme. Kapusta je dobre utlačená keď púšťa šťavu a "začne peniť." Ak kapustu nakladáme do kameninovej nádoby, kapustu utlačíme v inej nádobe (pretože sa tam nohou nedostaneme) a do kameniny vkladáme po vrstvách aj so vzniknutou šťavou.. Pri vkladaní pridáme nakrájané zdravé jablká a dobre zatlačíme, musíme vytlačiť všetok vzduch.
Povrch kapusty zaťažíme vyvarenými doštičkami vyrobenými z tvrdého dreva a väčším plochým kameňom. Do žliabku keramickej nádoby nalejeme vodu a prikryjeme vrchnákom. Ak kapustu nakladáme do suda alebo inej väčšej nádoby, na zaťaženie môžme použiť väčšie potravinárske PVC mechy naplnené vodou. Takto to robia aj vo veľkovýrobe, voda kapustu tesní a zároveň zaťažuje.
Nádobu s kapustou uložíme do miestnosti s teplotou do 10 - 15 stupňov Celzia, kde búrlivo vykvasí za 4-5 týždňov. Po vykvasení nádobu preložíme do chladnejšej miestnosti, no nie do mrazu. Nepriateľom kvasenej kapusty je vzduch a tam kde má prístup kapusta začne plesnivieť a neskôr hniť. Takže ak už máme kapustu v súdku alebo keramickej nádobe odobratú, môžme kapustu preložiť do zaváracích pohárov ktoré naplníme až po okraj a uzavrieme viečkom. Položíme na podnos, pretože kapusta môže dokvasovať a z pohárov bude unikať šťava.
Môžme ju aj zasterilizovať vo vodnom kúpeli. 720 ml poháre sterilizujeme pri 65 stupňoch Celzia 45 minút a necháme samovoľne vychladnúť. Bude ako čerstvá a zachová si vitamíny.