Francúzske zemiaky s klobásou a vajíčkami



Reklama

AutorZuzana
NáročnosťStredná

ShareTweetSave

Francúzske zemiaky s klobásou a vajíčkami

Čas na prípravu10 min.Doba varenia1 hod. 30 min.Celkový čas1 hod. 40 min.

Francúzske zemiaky s klobásou a vajíčkami

 1500 g zemiaky
 500 g klobása, špekáčiky, točená saláma ...
 7 ks čerstvé vajcia
 400 ml kyslá smotana
 100 g maslo
 100 ml slnečnicový olej
 čierne korenie
 soľ

1

Ako so pripravujú francúzske zemiaky s klobásou a vajíčkami?

Zemiaky najlepšie rovnakej veľkosti dobre poumývame, vložíme do väčšieho hrnca a zalejeme studenou vodou. Vodu osolíme a zemiaky v šupke uvaríme, avšak je lepšie ak budú trocha nedovarené, určite nám nesmú popraskať. Po dovarení zemiakov vodu zlejeme a zemiaky ochladíme pridaním studenej vody.
Ochladené zemiaky ošúpeme.

2

Počas varenia zemiakov si uvaríme vajíčka na tvrdo. Vajíčka vložíme do primerane veľkého hrnca a zalejeme studenou vodou. Vajce natvrdo sa varí podľa veľkosti vajíčka 6 – 8 minút od zovretia vody.
Ak sa nechá vajce variť dlhšie ako 10 minút, bude mať šedo-zelenú farbu a môže byť vysušené.
Po dovarení zlejeme vodu a vajíčka prudko ochladíme v studenej vode. Týmto sa zastaví var a vajíčka sa budú dobre lúpať.

3

Najlepší je vyšší plech, avšak môžme použiť pekáč, jenské sklo alebo inú nádobu, ktorú chceme použiť na pečenie, prelejeme olejom. Polovicu ošúpaných zemiakov krájame na tenké plátky a ukladáme na plech. Môžme využiť aj pomôcku na krájanie zemiakov na hranolky ale lepšie sú plátky. Mierne osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Na zemiaky ukladáme nakrájanú údeninu a na plátky nakrájané vajíčka. Doporučujem použiť dva druhy údeniny, klobása by nemala chýbať. Údeninu s vajíčkami prekryjeme ďalšou vrstvou nakrájaných zemiakov. Na záver všetko zľahka, najlepšie dvomi lyžicami premiešame. Žiadne vrstvy samotných zemiakov, pretože pečením získavajú špecifickú nepríjemnú horkastú príchuť.

Na pripravené francúzske zemiaky môžme poukladať plátky masla a všetko zalejeme rozmiešanou smotanou s rozšľahaným vajcom.

4

Pokrm prekryjeme alobalom lesklou stranou smerom k zemiakom a zapekáme v trúbe pri 200 stupňoch Celzia na 20 minút. Po 20 minútach alobal odstránime a francúzske zemiaky dopečieme do zlatista.

5

Podávame so sterilizovanými uhorkami, sterilizovanou zeleninou alebo čerstvým sezónnym šalátom.

Tu nájdete recept na výborné sterilizované uhorky.

Prísady

 1500 g zemiaky
 500 g klobása, špekáčiky, točená saláma ...
 7 ks čerstvé vajcia
 400 ml kyslá smotana
 100 g maslo
 100 ml slnečnicový olej
 čierne korenie
 soľ

Postup

1

Ako so pripravujú francúzske zemiaky s klobásou a vajíčkami?

Zemiaky najlepšie rovnakej veľkosti dobre poumývame, vložíme do väčšieho hrnca a zalejeme studenou vodou. Vodu osolíme a zemiaky v šupke uvaríme, avšak je lepšie ak budú trocha nedovarené, určite nám nesmú popraskať. Po dovarení zemiakov vodu zlejeme a zemiaky ochladíme pridaním studenej vody.
Ochladené zemiaky ošúpeme.

2

Počas varenia zemiakov si uvaríme vajíčka na tvrdo. Vajíčka vložíme do primerane veľkého hrnca a zalejeme studenou vodou. Vajce natvrdo sa varí podľa veľkosti vajíčka 6 – 8 minút od zovretia vody.
Ak sa nechá vajce variť dlhšie ako 10 minút, bude mať šedo-zelenú farbu a môže byť vysušené.
Po dovarení zlejeme vodu a vajíčka prudko ochladíme v studenej vode. Týmto sa zastaví var a vajíčka sa budú dobre lúpať.

3

Najlepší je vyšší plech, avšak môžme použiť pekáč, jenské sklo alebo inú nádobu, ktorú chceme použiť na pečenie, prelejeme olejom. Polovicu ošúpaných zemiakov krájame na tenké plátky a ukladáme na plech. Môžme využiť aj pomôcku na krájanie zemiakov na hranolky ale lepšie sú plátky. Mierne osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Na zemiaky ukladáme nakrájanú údeninu a na plátky nakrájané vajíčka. Doporučujem použiť dva druhy údeniny, klobása by nemala chýbať. Údeninu s vajíčkami prekryjeme ďalšou vrstvou nakrájaných zemiakov. Na záver všetko zľahka, najlepšie dvomi lyžicami premiešame. Žiadne vrstvy samotných zemiakov, pretože pečením získavajú špecifickú nepríjemnú horkastú príchuť.

Na pripravené francúzske zemiaky môžme poukladať plátky masla a všetko zalejeme rozmiešanou smotanou s rozšľahaným vajcom.

4

Pokrm prekryjeme alobalom lesklou stranou smerom k zemiakom a zapekáme v trúbe pri 200 stupňoch Celzia na 20 minút. Po 20 minútach alobal odstránime a francúzske zemiaky dopečieme do zlatista.

5

Podávame so sterilizovanými uhorkami, sterilizovanou zeleninou alebo čerstvým sezónnym šalátom.

Francúzske zemiaky s klobásou a vajíčkami