Sterilizované uhorky v sladkokyslom náleve



Reklama

AutorMartin
NáročnosťZačiatočník

ShareTweetSave

Sterilizované uhorky v sladkokyslom náleve

Čas na prípravu5 min.Doba varenia15 min.Celkový čas20 min.

Sterilizované uhorky v sladkokyslom náleve

1

Ako pripravíme chutné a chrumkavé sterilizované uhorky v sladkokyslom náleve? Vyskúšajte rokmi preverený a osvedčený znojemský recept.

Na dno 0,7 l zaváracieho pohára vložíme kôpor, horčicové semienka, 3-5 koliesok cibule, zopár kúskov mrkvy a petržlenu, alebo to, čo komu chutí a čo do uhoriek pridáva.

Pridáme plný poldecák obyčajného 8% octu, najlepšie taký poldecák ako je na obrázku, má byť plný až PO OKRAJ. (Dá sa zohnať v miestnom šenku, prípadne sa spýtame babky, iste taký bude mať.) 3–5 čajových lyžičiek kryštálového cukru a jednu čajovú lyžičku soli.

Ďalej pridáme 5 až 7 guličiek čierneho a 5 až 7 guličiek nového korenia. Naukladáme uhorky a dolejeme pitnú vodu z vodovodu asi 1 cm pod okraj pohára. Môžeme pridať feferónku, baraní roh alebo chilli papričku ak chceme mať uhorky pikantné a zatvoríme.

Sterilizujeme pri 80 stupňoch Celzia 10 minút alebo zahrejeme do 90 stupňov Celzia a odstavíme. Poháre vyberieme z vody a necháme samovoľne vychladnúť. Nie je dobré poháre zakrývať, teplom mäknú a my chceme mať uhorky chrumkavé.

Po vychladnutí skontrolujeme pohľadom a poklepaním, či máme správne prichytené viečka. Musia byť prehnuté smerom do pohára a nesmú mať pri poklepaní dutý zvuk. Nezabudnime uhorky označiť nálepkami s rokom výroby. Skladujeme v chladnej a tmavej miestnosti. Konzumovať sa dajú už po dvoch - troch mesiacoch.

2

Veľkou výhodou tohto receptu je jeho rýchlosť. Nakoľko nepripravujeme žiadne komplikované nálevy, samotná príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Týmto spôsobom môžeme uhorky sterilizovať priebežne podľa potreby v čase, ako nám dorastá úroda na záhrade. Nie je problém zavárať týmto spôsobom uhorky počas sezóny, napríklad dva tri poháre aj viac krát v priebehu týždňa.

Kategória

Rozmýšľali ste nad výrobou VAŠEJ DOMÁCEJ ŠUNKY bez konzervantov a chemických prísad?  Potom potrebujete kvalitnú, rokmi preverenú formu na šunku alebo pečeňový syr.  Na tomto odkaze nájdete širokú ponuku profesionálnych foriem vhodných aj na domáce použitie.  Formy sú v rôznych veľkostiach od 1 kg vloženého diela až po veľké 6 kg formy.  Sú pevné, odolné a jednoduché na obsluhu pri vkladaní a vyberaní mäsa.  Kvalitná mäsiarska forma poteší každého domáceho údenárskeho majstra a je zmysluplným darčekom. 

Prísady

Postup

1

Ako pripravíme chutné a chrumkavé sterilizované uhorky v sladkokyslom náleve? Vyskúšajte rokmi preverený a osvedčený znojemský recept.

Na dno 0,7 l zaváracieho pohára vložíme kôpor, horčicové semienka, 3-5 koliesok cibule, zopár kúskov mrkvy a petržlenu, alebo to, čo komu chutí a čo do uhoriek pridáva.

Pridáme plný poldecák obyčajného 8% octu, najlepšie taký poldecák ako je na obrázku, má byť plný až PO OKRAJ. (Dá sa zohnať v miestnom šenku, prípadne sa spýtame babky, iste taký bude mať.) 3–5 čajových lyžičiek kryštálového cukru a jednu čajovú lyžičku soli.

Ďalej pridáme 5 až 7 guličiek čierneho a 5 až 7 guličiek nového korenia. Naukladáme uhorky a dolejeme pitnú vodu z vodovodu asi 1 cm pod okraj pohára. Môžeme pridať feferónku, baraní roh alebo chilli papričku ak chceme mať uhorky pikantné a zatvoríme.

Sterilizujeme pri 80 stupňoch Celzia 10 minút alebo zahrejeme do 90 stupňov Celzia a odstavíme. Poháre vyberieme z vody a necháme samovoľne vychladnúť. Nie je dobré poháre zakrývať, teplom mäknú a my chceme mať uhorky chrumkavé.

Po vychladnutí skontrolujeme pohľadom a poklepaním, či máme správne prichytené viečka. Musia byť prehnuté smerom do pohára a nesmú mať pri poklepaní dutý zvuk. Nezabudnime uhorky označiť nálepkami s rokom výroby. Skladujeme v chladnej a tmavej miestnosti. Konzumovať sa dajú už po dvoch - troch mesiacoch.

2

Veľkou výhodou tohto receptu je jeho rýchlosť. Nakoľko nepripravujeme žiadne komplikované nálevy, samotná príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Týmto spôsobom môžeme uhorky sterilizovať priebežne podľa potreby v čase, ako nám dorastá úroda na záhrade. Nie je problém zavárať týmto spôsobom uhorky počas sezóny, napríklad dva tri poháre aj viac krát v priebehu týždňa.

Sterilizované uhorky v sladkokyslom náleve