
Sterilizované uhorky v sladkokyslom náleve
Ako pripravíme chutné a chrumkavé sterilizované uhorky v sladkokyslom náleve? Vyskúšajte rokmi preverený a osvedčený znojemský recept.
Na dno 0,7 l zaváracieho pohára vložíme kôpor, horčicové semienka, 2-3 kolieska cibule, zopár kúskov mrkvy, alebo to, čo komu chutí a čo do uhoriek pridáva.
Pridáme plný poldecák obyčajného 8% octu, najlepšie taký poldecák ako je na obrázku, má byť plný až PO OKRAJ. (Dá sa zohnať v miestnom šenku, prípadne sa spýtame babky, iste taký bude mať.) 2-3 čajové lyžičky kryštálového cukru a jednu čajovú lyžičku soli.
Ďalej pridáme 5 guličiek čierneho a 3 až 5 guličiek nového korenia. Naukladáme uhorky a dolejeme pitnú vodu z vodovodu asi 1 cm pod okraj pohára. Môžeme pridať feferónku, baraní roh alebo chilli papričku ak chceme mať uhorky pikantné a zatvoríme.
Sterilizujeme pri 80 stupňoch Celzia 10 minút alebo zahrejeme do 90 stupňov Celzia a odstavíme. Poháre vyberieme z vody a necháme samovoľne vychladnúť. Nie je dobré poháre zakrývať, teplom mäknú a my chceme mať uhorky chrumkavé.
Po vychladnutí skontrolujeme pohľadom a poklepaním, či máme správne prichytené viečka. Musia byť prehnuté smerom do pohára a nesmú mať pri poklepaní dutý zvuk. Nezabudnime uhorky označiť nálepkami s rokom výroby. Skladujeme v chladnej a tmavej miestnosti. Konzumovať sa dajú už po dvoch mesiacoch.
Veľkou výhodou tohto receptu je jeho rýchlosť. Nakoľko nepripravujeme žiadne komplikované nálevy, samotná príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Týmto spôsobom môžeme uhorky sterilizovať priebežne podľa potreby v čase, ako nám dorastá úroda na záhrade. Nie je problém zavárať týmto spôsobom uhorky počas sezóny, napríklad dva tri poháre aj viac krát v priebehu týždňa.
Prísady
Postup
Ako pripravíme chutné a chrumkavé sterilizované uhorky v sladkokyslom náleve? Vyskúšajte rokmi preverený a osvedčený znojemský recept.
Na dno 0,7 l zaváracieho pohára vložíme kôpor, horčicové semienka, 2-3 kolieska cibule, zopár kúskov mrkvy, alebo to, čo komu chutí a čo do uhoriek pridáva.
Pridáme plný poldecák obyčajného 8% octu, najlepšie taký poldecák ako je na obrázku, má byť plný až PO OKRAJ. (Dá sa zohnať v miestnom šenku, prípadne sa spýtame babky, iste taký bude mať.) 2-3 čajové lyžičky kryštálového cukru a jednu čajovú lyžičku soli.
Ďalej pridáme 5 guličiek čierneho a 3 až 5 guličiek nového korenia. Naukladáme uhorky a dolejeme pitnú vodu z vodovodu asi 1 cm pod okraj pohára. Môžeme pridať feferónku, baraní roh alebo chilli papričku ak chceme mať uhorky pikantné a zatvoríme.
Sterilizujeme pri 80 stupňoch Celzia 10 minút alebo zahrejeme do 90 stupňov Celzia a odstavíme. Poháre vyberieme z vody a necháme samovoľne vychladnúť. Nie je dobré poháre zakrývať, teplom mäknú a my chceme mať uhorky chrumkavé.
Po vychladnutí skontrolujeme pohľadom a poklepaním, či máme správne prichytené viečka. Musia byť prehnuté smerom do pohára a nesmú mať pri poklepaní dutý zvuk. Nezabudnime uhorky označiť nálepkami s rokom výroby. Skladujeme v chladnej a tmavej miestnosti. Konzumovať sa dajú už po dvoch mesiacoch.
Veľkou výhodou tohto receptu je jeho rýchlosť. Nakoľko nepripravujeme žiadne komplikované nálevy, samotná príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Týmto spôsobom môžeme uhorky sterilizovať priebežne podľa potreby v čase, ako nám dorastá úroda na záhrade. Nie je problém zavárať týmto spôsobom uhorky počas sezóny, napríklad dva tri poháre aj viac krát v priebehu týždňa.