Ako robia kvasenú kapustu v Stupave?

Čo si predstavíte ak sa povie slovo Záhorie? Čo je pre tento región charakteristické? U mňa sú to hríby, rybníky, no prvá je samozrejme kapusta, ľudovo záhorácky povedané „zelé alebo zelíčko“. Do Stupavy, ktorá bola obložená kapustnými poliami sme ako študenti chodili na „Kapustové brigády“. Dostali sme metrové mačety ktorými sme tie kapustné hlavy odtínali. Fantastická zábava, pre 16-ročných chlapcov sa snáď lepšia ani nedá vymyslieť. No nie je to len o spomienkach. Po prvých raňajších mrazíkoch kedy vraj správne dozreje, si do Stupavy chodím pre rezanú kapustu. Ako to už býva, slovo dá slovo a ja si pri vážení a balení pýtam recept na „tú pravú Stupavskú kyselú kapustu“. Vždy ho dostanem, aj keď čo dvor, to iný recept. No vo väčšine je to len kapusta, soľ a jabĺčka. Stručne a jasne mi to naposledy vysvetlila jedna milá, stupavská babka. Keď som sa s ňou pustil do diskusie a začal vyratúvať čo všetko sa vraj do kapusty môže pridať, zalamujúc rukami zahlásila: „Mladý pán, ale vy ste sceli recept na kyselú kapustu a né na čalamádu!“ Vzápätí sa však zmierlivo usmiala a dodala: „Od tých prísad to ví zmjaknút a ked to budete scet na kapustníky či iné pečení, tam korení nepatrí. Do kapustovej polévky si korení pridáte bárskedy…“ :o) Tu je tradičný a osvedčený recept.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.