Dolnozemská klbása. Nie, nepomýlil som sa, nie je to preklep, je to klbása, nie klobása a je to tá najlepšia údenina na svete.
Táto tradičná Slovenská špecialita, podobajúca sa skôr na salám ako na klobásu, je na Slovensku takmer neznáma. Je totiž údeninou, ktorú si doma vyrábali a dodnes vyrábajú Slováci, ktorí sa po vyhnaní Turkov presídlili do úrodných oblastí dolného Uhorska, do oblasti Srbska, Rumunska a Maďarska.
A ja len dodávam, že na výrobu tejto špeciality treba mať aké – také skúsenosti s výrobou mäsových výrobkov, aj keď každý raz začínal, najmä ak je nadšený amatér a vo svojom okolí nemá nikoho, kto by pomohol, v duchu hesla: „Všetko ide, len treba chcieť“, prajem veľa zábavy a úspechov pri výrobe tejto špeciality.