Ak hľadáš recept na poriadnu mäsovú kapustnicu s údeným a klobásou, klikni sem. Tu nájdeš úplný opak takejto štedrosti. Pôstnu horniacku kapustovú polievku, ktorá sa na „Horniakoch“ podávala aj na Vianoce a spolu s oblátkami a pupákmi tvorila pôstne menu na sviatočnom stole. Doba je dnes iná, ale môj otec, vrútocký rodák, varí túto kapustnicu dodnes aj na „Dolniakoch“. Tradíciu som po otcovi samozrejme prevzal a s úsmevom ju za rodinnú prijíma aj moja manželka. A prečo s úsmevom? Pretože kapustnica je tak kyslá, že „po prvej lyžičke Ti prídu všetky hriechy na rozum“, pričom táto veta tvorí súčasť receptu. A ja len dodávam, že okrem spomenutého „duševného“ rozmeru, má ešte ďalšiu výnimočnú vlastnosť. Obohatí žalúdočné šťavy a tak sa môžeš napchať vyprážaným kaprom so zemiakovým šalátom do prasknutia. Mne ešte nikdy zle nebolo. :o) Tu je uvedený recept.