Niekde som čítal, že v časoch keď ešte Európa nepoznala obilie, bola hlavnou zložkou potravy najmä fazuľa a strukoviny. Tento dolnostredský recept má tiež svoju dávnu históriu, je tradičný a ojedinelý. Dosiaľ som nestretol nikoho, kto by fazuľovú kašu poznal. Pritom jej jedinečná a nenapodobiteľná chuť je veľmi zaujímavá a prekvapujúca. Výborná je samotná, opekaná na masti v panvici až sa dočervena pripeká ako placka, pričom sa prehadzuje a čím viac chrumkavých opekancov v kaši máme, tým lepšie. Takto pripravenú s oškvarkami a studeným mliekom ju mám najradšej. Výborná je aj k vareným alebo pečeným klobáskam s opraženou na mesiačiky nakrájanou cibuľou. Ak z kaše vytvarujeme placičky, ktoré ugrilujeme na grile alebo upečieme v rúre, vznikne veľmi zaujímavá príloha k mäsám na šťave. Ako sa robí fazuľová kaša nájdete tu.