Poriadne lečo s klobásou a vajíčkami
Ak ste dostali chuť na poriadne lečo s klobásou a vajíčkami, ste na správnej adrese. Tento chutný letný pokrm má nezastupiteľné miesto v našich kuchyniach a má množstvo obmien a variácií, pričom jedna je lepšia ako druhá. Možno pre zmenu, vyskúšajte tento recept.
Keďže je proces varenia pomerne rýchly, určite si všetky potrebné suroviny dopredu pripravíme a nakrájame.
Obyčajnú neprerastenú údenú slaninu nakrájame na kocky a na menšom ohni krátko oprážame. Keď začne púšťať tuk, pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno alebo na tenké mesiačiky a dva roztlačené strúčiky cesnaku. Chvíľu popražíme, pridáme na kolieska pokrájanú kvalitnú údenú klobásu, môžeme ju aj ošúpať a nakrájať na kúsky. Klobásu oprážame podľa vlastného uváženia, môže zostať mäkšia alebo viac opražená, každý má rád inak, možno je najlepšia zlatá stredná cesta.
Do opečenej zmesi vložíme na pásiky nakrájanú papriku, premiešame a chvíľku za občasného premiešavania pod pokrievkou podusíme. Keď paprika začne púšťať šťavu, lečo okoreníme mletým čiernym korením, lyžicou mletej červenej papriky, majoránkou, oregánom a tymiánom. Ak máme radi cesnak, pridáme ďalší roztlačený strúčik a na šestinky nakrájané paradajky. Pokrm zľahka premiešame a podusíme, tak aby sa paradajky úplne nerozvarili. Ak nám paradajky pustili viac šťavy vyparíme ju, lečo by nemalo plávať.
Na vedľajšej panvičke pripravíme z rozšľahaných vajec redšiu praženicu, ktorú vmiešame do dokončeného leča.
Lečo podávame so zemiakmi s maslom a petržlenom, avšak tou najlepšou prílohou je jednoznačne čerstvý chlieb.
Do leča môžeme pridať čerstvé huby, baklažány, cuketu alebo karfiol.
Ak máme v jeseni nadúrodu paprík, je dobré lečo do zásoby zavariť, v zime sa nám v kuchyni zíde.
Prísady
Postup
Ak ste dostali chuť na poriadne lečo s klobásou a vajíčkami, ste na správnej adrese. Tento chutný letný pokrm má nezastupiteľné miesto v našich kuchyniach a má množstvo obmien a variácií, pričom jedna je lepšia ako druhá. Možno pre zmenu, vyskúšajte tento recept.
Keďže je proces varenia pomerne rýchly, určite si všetky potrebné suroviny dopredu pripravíme a nakrájame.
Obyčajnú neprerastenú údenú slaninu nakrájame na kocky a na menšom ohni krátko oprážame. Keď začne púšťať tuk, pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno alebo na tenké mesiačiky a dva roztlačené strúčiky cesnaku. Chvíľu popražíme, pridáme na kolieska pokrájanú kvalitnú údenú klobásu, môžeme ju aj ošúpať a nakrájať na kúsky. Klobásu oprážame podľa vlastného uváženia, môže zostať mäkšia alebo viac opražená, každý má rád inak, možno je najlepšia zlatá stredná cesta.
Do opečenej zmesi vložíme na pásiky nakrájanú papriku, premiešame a chvíľku za občasného premiešavania pod pokrievkou podusíme. Keď paprika začne púšťať šťavu, lečo okoreníme mletým čiernym korením, lyžicou mletej červenej papriky, majoránkou, oregánom a tymiánom. Ak máme radi cesnak, pridáme ďalší roztlačený strúčik a na šestinky nakrájané paradajky. Pokrm zľahka premiešame a podusíme, tak aby sa paradajky úplne nerozvarili. Ak nám paradajky pustili viac šťavy vyparíme ju, lečo by nemalo plávať.
Na vedľajšej panvičke pripravíme z rozšľahaných vajec redšiu praženicu, ktorú vmiešame do dokončeného leča.
Lečo podávame so zemiakmi s maslom a petržlenom, avšak tou najlepšou prílohou je jednoznačne čerstvý chlieb.
Do leča môžeme pridať čerstvé huby, baklažány, cuketu alebo karfiol.
Ak máme v jeseni nadúrodu paprík, je dobré lečo do zásoby zavariť, v zime sa nám v kuchyni zíde.