Kaťák alebo Katův šleh s hranolkami
Ak bol v Slovenských reštauráciách najčastejším pokrmom Černohorský rezeň, tak v "Českých a Moravských restauracích a hospodách" to bol určite Kaťák alebo Katův šleh s hranolkami. Mnohí si na tie časy spomínajú s úsmevom, avšak poriadny Černohor alebo Kaťák sú vyhlásené pochúťky, na ktoré dostávam raz za čas neodolateľnú chuť. A to mi potom nezostáva nič iné, ako zobrať kus mäsa, vytiahnuť panvicu a hurá ku šporáku. Príprava je jednoduchá, poďme na to.
Kaťák je minútka a tak na jeho prípravu používam bravčové karé. Dá sa samozrejme použiť aj iné bravčové mäso ale karé bude najmäkšie a na rýchlu úpravu je najvhodnejšie.
Takže bravčové karé, nakrájame na tenšie hranolky. Mäso osolíme, okoreníme čiernym korením, prestrekneme worcestrom, posypeme lyžičkou kukuričného škrobu a premiešame. Pridáme pár kvapiek oleja a necháme najmenej hodinku prikryté odstáť. Pridaný škrob spôsobí, že mäso zostane po príprave krásne lesklé a celý pokrm sa jemne zatiahne.
V hlbšej teflónovej panvici alebo vo woku rozpálime lyžicu oleja a mäso rýchlo pri vysokej teplote za stáleho premiešavania oddeľujeme od seba, pričom ho opražíme do biela. Pozor, trvá to naozaj krátko! Ak mäso obelie, ihneď ho vyberieme a preložíme späť do misky, inak stvrdne.
Panvicu znovu rozpálime, ak treba pridáme olej a vložíme na tenké mesiačiky nakrájanú najlepšie červenú cibuľu. Krátko popražíme, pridáme na prúžky pokrájanú sterilizovanú kápiu, tiež na prúžky nakrájané sterilizované uhorky, nakrájanú feferónku a kvalitný kečup. Celú zmes osolíme, okoreníme, prestrekneme worcestrom a minútku za stáleho miešania opečieme.
Pridáme mäso, premiešame a po chvíľke keď sa mäso prehreje odstavíme.
Kaťák alebo Katův šleh podávame s hranolkami, prípadne s varenými alebo opekanými zemiakmi.
Prísady
Postup
Ak bol v Slovenských reštauráciách najčastejším pokrmom Černohorský rezeň, tak v "Českých a Moravských restauracích a hospodách" to bol určite Kaťák alebo Katův šleh s hranolkami. Mnohí si na tie časy spomínajú s úsmevom, avšak poriadny Černohor alebo Kaťák sú vyhlásené pochúťky, na ktoré dostávam raz za čas neodolateľnú chuť. A to mi potom nezostáva nič iné, ako zobrať kus mäsa, vytiahnuť panvicu a hurá ku šporáku. Príprava je jednoduchá, poďme na to.
Kaťák je minútka a tak na jeho prípravu používam bravčové karé. Dá sa samozrejme použiť aj iné bravčové mäso ale karé bude najmäkšie a na rýchlu úpravu je najvhodnejšie.
Takže bravčové karé, nakrájame na tenšie hranolky. Mäso osolíme, okoreníme čiernym korením, prestrekneme worcestrom, posypeme lyžičkou kukuričného škrobu a premiešame. Pridáme pár kvapiek oleja a necháme najmenej hodinku prikryté odstáť. Pridaný škrob spôsobí, že mäso zostane po príprave krásne lesklé a celý pokrm sa jemne zatiahne.
V hlbšej teflónovej panvici alebo vo woku rozpálime lyžicu oleja a mäso rýchlo pri vysokej teplote za stáleho premiešavania oddeľujeme od seba, pričom ho opražíme do biela. Pozor, trvá to naozaj krátko! Ak mäso obelie, ihneď ho vyberieme a preložíme späť do misky, inak stvrdne.
Panvicu znovu rozpálime, ak treba pridáme olej a vložíme na tenké mesiačiky nakrájanú najlepšie červenú cibuľu. Krátko popražíme, pridáme na prúžky pokrájanú sterilizovanú kápiu, tiež na prúžky nakrájané sterilizované uhorky, nakrájanú feferónku a kvalitný kečup. Celú zmes osolíme, okoreníme, prestrekneme worcestrom a minútku za stáleho miešania opečieme.
Pridáme mäso, premiešame a po chvíľke keď sa mäso prehreje odstavíme.
Kaťák alebo Katův šleh podávame s hranolkami, prípadne s varenými alebo opekanými zemiakmi.