Pikantné utopence s cibuľou
Máte chuť na pikantné utopence s cibuľou a čerstvým chlebom?
Príprava tejto tradičnej pochúťky bez ktorej sa poriadna slovenská krčma alebo česká hospoda nezaobišla je jednoduchá a zvládne ju naozaj každý.
Uvedený recept mám od starého kamaráta, pilota bojovej stíhačky z leteckej základne v Perneku, kde sa utopence vo veľkom roky rokúce nakladali a kde ich s obľubou konzumovali od generálov po vojakov všetci.
Pre úspešný výsledok je podstatná čistota a tak začneme dôkladným umytím pohára alebo nádoby do ktorej budeme utopence nakladať. Po umytí doporučujem pohár preliať vriacou vodou aby sa pohár vysterilizoval.
Do klasického uhorkového 4 litrového pohára sa zmestí 22 špekáčiek. Občas sa stretávam aj s väčšími špekáčikmi, týchto sa zmestí 16 kusov.
Špekáčiky ošúpeme. Taktiež ošúpeme cibuľu, ktorú nakrájame na 4 až 6 mm kolieska alebo mesiačiky.
V hrnci zmiešame vodu, ocot, nakladač Deko a korenie. Ak nechceme použiť nakladač Deko a vynecháme ho, musíme pridať polievkovú lyžicu cukru, čajovú lyžičku soli, kávovú lyžičku koriandru a kávovú lyžičku horčicového semienka.
Môžeme pridať drevené špajdle, ktoré budeme potrebovať na fixáciu obsahu v pohári aby nám varom zmäkli.
Celú zmes privedieme do varu a povaríme 5 minút. Uvarený nálev necháme vychladnúť.
Na dno pohára vložíme asi 1 cm vrstvu cibule. Ak máme radi štipľavé, pridáme feferónku. Na túto vrstvu uložíme špekáčiky, ktoré kladieme vodorovne a malo by sa ich zmestiť asi 5 kusov do jednej vrstvy. Pokračujeme vrstvou cibule, vrstvou špekáčikov a opakujeme do spotrebovania surovín, pričom obsah mierne utláčame. Posledná by mala byť vrstva cibule a mala by siahať maximálne 5 cm pod okraj pohára.
Pohár nakloníme a po hrane nalievame vychladený nálev. Je možné, že nám zostane zvyšný nálev, dolejeme ho po dvoch hodinách tak, aby boli suroviny kompletne zaliate, zafixujeme priečne preloženými drevenými špajľami a zabezpečíme tanierikom alebo dierkovaným viečkom, aby sme zabránili prístupu prípadnému hmyzu.
Naložené utopence skladujeme pri izbovej teplote bez priameho slnka. Po 7 - 14 dňoch budú vhodné na konzumáciu, záleží od teploty a veľkosti.
Ak máme radi štipľavé utopence, postupujeme takto:
Na tanieri si zmiešame necelú polievkovú lyžicu sladkej papriky, čajovú lyžičku štipľavej papriky, čajovú lyžičku mletého čierneho korenia a kávovú lyžičku chilli.
Ošúpané špekáčiky v strede nakrojíme asi do 3/4 tak, aby sa dali otvoriť a následne zavrieť ako napríklad kniha.
Otvorený špekáčik krátko zatlačíme na pripravenú zmes, aby sa korenie na rozrezanú plochu prichytilo a následne špekáčik zavrieme. Ďalší postup nakladania je rovnaký.
Ak by sme potrebovali proces zretia urýchliť, v nutnom prípade môžeme špekáčky zaliať nálevom maximálne 80 °C teplým. Budú sa dať konzumovať za dva - tri dni, ale nie je to ono. Trpezlivosť sa pri utopencoch opláca.
Prísady
Postup
Máte chuť na pikantné utopence s cibuľou a čerstvým chlebom?
Príprava tejto tradičnej pochúťky bez ktorej sa poriadna slovenská krčma alebo česká hospoda nezaobišla je jednoduchá a zvládne ju naozaj každý.
Uvedený recept mám od starého kamaráta, pilota bojovej stíhačky z leteckej základne v Perneku, kde sa utopence vo veľkom roky rokúce nakladali a kde ich s obľubou konzumovali od generálov po vojakov všetci.
Pre úspešný výsledok je podstatná čistota a tak začneme dôkladným umytím pohára alebo nádoby do ktorej budeme utopence nakladať. Po umytí doporučujem pohár preliať vriacou vodou aby sa pohár vysterilizoval.
Do klasického uhorkového 4 litrového pohára sa zmestí 22 špekáčiek. Občas sa stretávam aj s väčšími špekáčikmi, týchto sa zmestí 16 kusov.
Špekáčiky ošúpeme. Taktiež ošúpeme cibuľu, ktorú nakrájame na 4 až 6 mm kolieska alebo mesiačiky.
V hrnci zmiešame vodu, ocot, nakladač Deko a korenie. Ak nechceme použiť nakladač Deko a vynecháme ho, musíme pridať polievkovú lyžicu cukru, čajovú lyžičku soli, kávovú lyžičku koriandru a kávovú lyžičku horčicového semienka.
Môžeme pridať drevené špajdle, ktoré budeme potrebovať na fixáciu obsahu v pohári aby nám varom zmäkli.
Celú zmes privedieme do varu a povaríme 5 minút. Uvarený nálev necháme vychladnúť.
Na dno pohára vložíme asi 1 cm vrstvu cibule. Ak máme radi štipľavé, pridáme feferónku. Na túto vrstvu uložíme špekáčiky, ktoré kladieme vodorovne a malo by sa ich zmestiť asi 5 kusov do jednej vrstvy. Pokračujeme vrstvou cibule, vrstvou špekáčikov a opakujeme do spotrebovania surovín, pričom obsah mierne utláčame. Posledná by mala byť vrstva cibule a mala by siahať maximálne 5 cm pod okraj pohára.
Pohár nakloníme a po hrane nalievame vychladený nálev. Je možné, že nám zostane zvyšný nálev, dolejeme ho po dvoch hodinách tak, aby boli suroviny kompletne zaliate, zafixujeme priečne preloženými drevenými špajľami a zabezpečíme tanierikom alebo dierkovaným viečkom, aby sme zabránili prístupu prípadnému hmyzu.
Naložené utopence skladujeme pri izbovej teplote bez priameho slnka. Po 7 - 14 dňoch budú vhodné na konzumáciu, záleží od teploty a veľkosti.
Ak máme radi štipľavé utopence, postupujeme takto:
Na tanieri si zmiešame necelú polievkovú lyžicu sladkej papriky, čajovú lyžičku štipľavej papriky, čajovú lyžičku mletého čierneho korenia a kávovú lyžičku chilli.
Ošúpané špekáčiky v strede nakrojíme asi do 3/4 tak, aby sa dali otvoriť a následne zavrieť ako napríklad kniha.
Otvorený špekáčik krátko zatlačíme na pripravenú zmes, aby sa korenie na rozrezanú plochu prichytilo a následne špekáčik zavrieme. Ďalší postup nakladania je rovnaký.
Ak by sme potrebovali proces zretia urýchliť, v nutnom prípade môžeme špekáčky zaliať nálevom maximálne 80 °C teplým. Budú sa dať konzumovať za dva - tri dni, ale nie je to ono. Trpezlivosť sa pri utopencoch opláca.