Pečené alebo grilované kura s plnkou
Ako pripravíme pečené alebo grilované kura s plnkou?
Kura môžeme piecť vcelku, rozpolené alebo rozdelené na kúsky. Vždy ho pred porciovaním dobre umyjeme a odstránime prípadné kostrnky a zbytky peria. Môžme odstrániť aj prebytočnú kožu na krku a vnútorný tuk. Kura po umytí dobre z vonku a z vnútra osolíme.
Ak máme grilovací stojanček, môžme kura pred solením obvariť vo vriacej vode, alebo v "nedeľnej polievke". Kura do vody ponoríme a po chvíľke, keď zbelie vyberieme. Obvárame len chvíľku, koža sa nesmie trhať. Týmto zatiahneme póry na koži a mäse a šťava nám počas pečenia nebude unikať.
Obvariť je dobré aj pri grilovaní na otáčacom rožni, či už budeme grilovať na elektrickom grile, alebo na uhlí. V tomto prípade solíme až po obvarení. Už vieš, prečo sú kurence v profesionálnych griloch také pekné tučnučké? Ak nemáme stojanček, môžme použiť fľašu so širším dnom.
V domácnosti kura najkrajšie ugrilujeme za pomoci rúry s ventilátorom, alebo Fan hrnca. Kura pred pečením podlejeme vodou a polievame, alebo potierame výpekom cca. po 15 minútach. Pri 180-200 stupňoch bude za hodinku hotové. Ak ho chceš mať krásne červené, treba ho pri poslednom polievaní potrieť bravčovou masťou. Ak chceme použiť grilovaciu zmes, potierame až na konci pečenia, väčšinou je tam paprika a tá dlhým pečením horkne.
Ak pečieme kura na plechu, môžme dutinu kurčaťa naplniť plnkou a zostatok plnky uložiť vedľa kurčaťa, prípadne plnku natlačiť pod kožu. Postup pečenia je rovnaký. Nie je zlé na prvú polhodinku kura zakryť alobalom, lesklou stranou ku kuraťu.
Osobne najradšej pečiem kura v mikrovlnke pomocou funkcie Crisp (zapekanie+mikrovlny+grilovanie).
Do misky určenej na Crisp prípravu, ktorá je súčasťou príslušenstva mikrovlnky, vložím plnku a na ňu položím rozpolené kura, rezom hore ku grilu. Po 13 minútach kura otočím, potriem a pečiem 15 minút. Na záver potriem grilovacím korením a podľa potreby dopečiem.
Takto som pripravil aj pečené alebo grilované kura s plnkou na obrázku. Šťava z kuraťa sa vsiakne do plnky, proste je to fantázia.
Základná plnka:
Moja babka vraví " koľko rožkov, toľko vajec". No výborná bude aj s menším počtom. Takže 6-7 najlepšie druho-dňových rožkov nakrájame, zľahka osolíme, okoreníme čiernym korením, majoránkou a štipkou nastrúhaného muškátového oriešku. Pridáme nakrájanú čerstvú petržlenovú vňať. Žĺtka vyšľaháme s 250 - 300 ml mlieka a rožky zalejeme. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý do hmoty zľahka zapracujeme. Prípadne zriedime mliekom podľa vlastnej chuti.
Plnka "Stratené kura" :
Postup ako pri základnej plnke, len pridáme nadrobno posekanú strednú cibuľu, ktorú spolu s pokrájanou pečienkou, žalúdkom, srdcom a tukom z kuraťa orestujeme a pridáme do hmoty. Miesto mlieka môžeme použiť slepačí bujón. Pripravuje sa aj ako samostatný pokrm so zeleninou.
Hubová plnka alebo "Hubník":
Postup ako pri základnej plnke, len pridáme tymian, štipku mletej červenej papriky (nemusí byť) a čerstvé, alebo v teplej vode "popustené" sušené hríby. Miesto mlieka môžeme použiť slepačí bujón alebo vodu z hríbov. Pripravuje sa aj ako samostatný pokrm so zeleninou.
Plnka s údeninou :
Postup ako pri základnej plnke, len pridáme nadrobno posekanú strednú cibuľu, štipku mletej červenej papriky (nemusí byť), kúsok nadrobno nakrájanej slaninky a inú údeninu. (špekáčky, klobásku, salám, kabanos...) Miesto mlieka použijeme bujón.
Prísady
Postup
Ako pripravíme pečené alebo grilované kura s plnkou?
Kura môžeme piecť vcelku, rozpolené alebo rozdelené na kúsky. Vždy ho pred porciovaním dobre umyjeme a odstránime prípadné kostrnky a zbytky peria. Môžme odstrániť aj prebytočnú kožu na krku a vnútorný tuk. Kura po umytí dobre z vonku a z vnútra osolíme.
Ak máme grilovací stojanček, môžme kura pred solením obvariť vo vriacej vode, alebo v "nedeľnej polievke". Kura do vody ponoríme a po chvíľke, keď zbelie vyberieme. Obvárame len chvíľku, koža sa nesmie trhať. Týmto zatiahneme póry na koži a mäse a šťava nám počas pečenia nebude unikať.
Obvariť je dobré aj pri grilovaní na otáčacom rožni, či už budeme grilovať na elektrickom grile, alebo na uhlí. V tomto prípade solíme až po obvarení. Už vieš, prečo sú kurence v profesionálnych griloch také pekné tučnučké? Ak nemáme stojanček, môžme použiť fľašu so širším dnom.
V domácnosti kura najkrajšie ugrilujeme za pomoci rúry s ventilátorom, alebo Fan hrnca. Kura pred pečením podlejeme vodou a polievame, alebo potierame výpekom cca. po 15 minútach. Pri 180-200 stupňoch bude za hodinku hotové. Ak ho chceš mať krásne červené, treba ho pri poslednom polievaní potrieť bravčovou masťou. Ak chceme použiť grilovaciu zmes, potierame až na konci pečenia, väčšinou je tam paprika a tá dlhým pečením horkne.
Ak pečieme kura na plechu, môžme dutinu kurčaťa naplniť plnkou a zostatok plnky uložiť vedľa kurčaťa, prípadne plnku natlačiť pod kožu. Postup pečenia je rovnaký. Nie je zlé na prvú polhodinku kura zakryť alobalom, lesklou stranou ku kuraťu.
Osobne najradšej pečiem kura v mikrovlnke pomocou funkcie Crisp (zapekanie+mikrovlny+grilovanie).
Do misky určenej na Crisp prípravu, ktorá je súčasťou príslušenstva mikrovlnky, vložím plnku a na ňu položím rozpolené kura, rezom hore ku grilu. Po 13 minútach kura otočím, potriem a pečiem 15 minút. Na záver potriem grilovacím korením a podľa potreby dopečiem.
Takto som pripravil aj pečené alebo grilované kura s plnkou na obrázku. Šťava z kuraťa sa vsiakne do plnky, proste je to fantázia.
Základná plnka:
Moja babka vraví " koľko rožkov, toľko vajec". No výborná bude aj s menším počtom. Takže 6-7 najlepšie druho-dňových rožkov nakrájame, zľahka osolíme, okoreníme čiernym korením, majoránkou a štipkou nastrúhaného muškátového oriešku. Pridáme nakrájanú čerstvú petržlenovú vňať. Žĺtka vyšľaháme s 250 - 300 ml mlieka a rožky zalejeme. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý do hmoty zľahka zapracujeme. Prípadne zriedime mliekom podľa vlastnej chuti.
Plnka "Stratené kura" :
Postup ako pri základnej plnke, len pridáme nadrobno posekanú strednú cibuľu, ktorú spolu s pokrájanou pečienkou, žalúdkom, srdcom a tukom z kuraťa orestujeme a pridáme do hmoty. Miesto mlieka môžeme použiť slepačí bujón. Pripravuje sa aj ako samostatný pokrm so zeleninou.
Hubová plnka alebo "Hubník":
Postup ako pri základnej plnke, len pridáme tymian, štipku mletej červenej papriky (nemusí byť) a čerstvé, alebo v teplej vode "popustené" sušené hríby. Miesto mlieka môžeme použiť slepačí bujón alebo vodu z hríbov. Pripravuje sa aj ako samostatný pokrm so zeleninou.
Plnka s údeninou :
Postup ako pri základnej plnke, len pridáme nadrobno posekanú strednú cibuľu, štipku mletej červenej papriky (nemusí byť), kúsok nadrobno nakrájanej slaninky a inú údeninu. (špekáčky, klobásku, salám, kabanos...) Miesto mlieka použijeme bujón.