Pikant - papriková pasta z kápií
Ako sa pripravuje Pikant - papriková sterilizovaná pasta z mletých kápií ?
Na paprikový zeleninový Pikant použijeme 3 kg kápie alebo pekných červených dozretých paprík, čím červenšie tým lepšie.
Papriky umyjeme, odstránime stopky so semenníkmi a spolu s 1 kg očistenej cibule pomelieme na mäsovom mlynčeku s priemerom dierok 4 - 5 mm.
1 kg červených paradajok zbavíme vodnatého vnútra a tiež pomelieme na mäsovom mlynčeku. Ak nemáme paradajky, pretože je už väčšinou po sezóne a paradajky už majú rôzne jesenné choroby, pridáme 2 - 3 konzervy paradajkového pretlaku.
Ak by sme chceli pikant jemnejší na konzistenciu, môžme zmes pomixovať priamo v hrnci ponorným mixérom.
Vo väčšom hrnci pomletú zmes varíme na miernom ohni a občasným premiešavaním odparujeme. Asi po hodinke varenia keď sa Pikant prirodzene zahustí, pridáme 300 ml oleja, 200 ml octu a jedno vrecko Deka alebo Zelka, pričom môžme oddeliť horčicové semienka, nie každému chrumkavé semienka v Pikante chutia. Druhá možnosť je Deko pred pridaním rozmixovať.
Kto má rád sladšie, môže pridať podľa chuti pár lyžíc kryštálového cukru alebo kečupu.
Povaríme, ochutnáme, dosolíme, zahustíme jednou polievkovou lyžicou kukuričného škrobu rozmiešaného v pohári studenej vody.
Ak je Pikant málo štipľavý, môžme pomlieť feferónky, alebo pridať chilli papričky, ale deti a ženy nebudú príliš nadšené. Dá sa doštipľaviť aj po otvorení pohára primiešaním chilli korenia.
Zmes naplníme do menších pohárikov (vhodná veľkosť je do 200 ml napríklad od detskej výživy) a zasterilizujeme 20 minút pri 90 stupňoch Celzia.
Skladujeme v chladnej tmavej miestnosti, aby Pikant nestratil farbu.
Výborný je k syrom, údeninám, k vyprážaným jedlám, do omáčok, pod mäso a ku všetkému, kde sa podáva horčica alebo tatárska omáčka.
Pestujete papriku, kápiu alebo inú zeleninu? Tu nájdete pevné špirálové opory.
Prísady
Postup
Ako sa pripravuje Pikant - papriková sterilizovaná pasta z mletých kápií ?
Na paprikový zeleninový Pikant použijeme 3 kg kápie alebo pekných červených dozretých paprík, čím červenšie tým lepšie.
Papriky umyjeme, odstránime stopky so semenníkmi a spolu s 1 kg očistenej cibule pomelieme na mäsovom mlynčeku s priemerom dierok 4 - 5 mm.
1 kg červených paradajok zbavíme vodnatého vnútra a tiež pomelieme na mäsovom mlynčeku. Ak nemáme paradajky, pretože je už väčšinou po sezóne a paradajky už majú rôzne jesenné choroby, pridáme 2 - 3 konzervy paradajkového pretlaku.
Ak by sme chceli pikant jemnejší na konzistenciu, môžme zmes pomixovať priamo v hrnci ponorným mixérom.
Vo väčšom hrnci pomletú zmes varíme na miernom ohni a občasným premiešavaním odparujeme. Asi po hodinke varenia keď sa Pikant prirodzene zahustí, pridáme 300 ml oleja, 200 ml octu a jedno vrecko Deka alebo Zelka, pričom môžme oddeliť horčicové semienka, nie každému chrumkavé semienka v Pikante chutia. Druhá možnosť je Deko pred pridaním rozmixovať.
Kto má rád sladšie, môže pridať podľa chuti pár lyžíc kryštálového cukru alebo kečupu.
Povaríme, ochutnáme, dosolíme, zahustíme jednou polievkovou lyžicou kukuričného škrobu rozmiešaného v pohári studenej vody.
Ak je Pikant málo štipľavý, môžme pomlieť feferónky, alebo pridať chilli papričky, ale deti a ženy nebudú príliš nadšené. Dá sa doštipľaviť aj po otvorení pohára primiešaním chilli korenia.
Zmes naplníme do menších pohárikov (vhodná veľkosť je do 200 ml napríklad od detskej výživy) a zasterilizujeme 20 minút pri 90 stupňoch Celzia.
Skladujeme v chladnej tmavej miestnosti, aby Pikant nestratil farbu.
Výborný je k syrom, údeninám, k vyprážaným jedlám, do omáčok, pod mäso a ku všetkému, kde sa podáva horčica alebo tatárska omáčka.