Pripravovali sme domáce Sushi



AutorPavol
NáročnosťZačiatočník
ShareTweetSave
Ako sme pripravovali domáce Sushi
Čas na prípravu1 hod.Doba varenia20 min.Celkový čas1 hod. 20 min.

Pripravovali sme domáce Sushi

1

Keďže zažívame boom Japonskej kultúry na Slovensku, rozhodol som sa, že aj ja svojou troškou prispejem. Môj kamarát Ivan s prezývkou Classic mi raz spomenul, že mu chutí sushi a že si ho dokonca sám pripravuje. To ma dostalo a odvtedy som si to chcel tiež skúsiť. Trvalo to dlho, ale nakoniec sme si našli obaja čas a vôľu. Nuž a tak sme sa do toho pustili…

Uvarili sme ryžu, ktorú sme sušili na dreve a ovievali ju aby rýchlejšie vychladla. Bohužiaľ nevlastním orientálny vejár, tak museli stačiť noviny. Nakoniec sme ju dochutili octom.

Na “zavinovač” sa položí plátok morských rias hladkou stranou von a do 3/4 sa pokryje ryžovou vrstvou. Potom do stredu ryže vložíte nejaké farebné záležitosti. My sme dávali uhorku (zelená), japonskú reďkovku (žltá) a krabie prsty (biela s červeným okrajom). No a nakoniec sa to zavinovačom celé zloží do takej tej krásnej (čiernej) roľky.

Kto chce vedieť presnejší návod, asi ho odkážem na susi.sk kde ho dostane aj s príslušnou terminológiou. To čo som doteraz opisoval sa volá “Maki”.

Tiež sme robili “Nigiri” s lososom. Príprava tohoto je skutočne jednoduchšia. Stačí spraviť v dlani hrudku ryže a na jej vrch sa pritlačí plátok nejakého mäsa, v našom prípade lososa.

No a nakoniec sme jedli. Prvý raz s Classikom, to bolo fajn. Neskôr večer to už tak fajn nebolo. Tu sa dostávam k čisto subjektívnej reakcii na toto jedlo. Má zvláštnu chuť, ktorá sa nedá opísať pokiaľ sa vám nepodarí opísať chuť morských rias.

Pri príprave som sa dopustil niekoľkých chýb z nevedomosti, ktoré, ak sa do toho ešte raz pustím iste urobia z tohoto jedla skvelú ozdobu párty. Preto to tu spíšem a možno sa ich niekto iný nedopustí a bude mať 100 percentný zážitok už z prvej konzumácie.

Menšie je lepšie. Toto platí absolútne, pretože každý jeden kúsok, ktorý spravíte bude tvoriť jedno sústo. Musíte si byť istý, že ho celý vložíte do úst a nebudete sa pri tom dusiť.
Niektorým ľudom vadia morské plody. Je to psychický blok s ktorým človek veľa neurobí. Vždy majte nejakú alternatívu napr. my sme spravili uhorkové Maki, ale stále tam boli riasy…
Niekomu vadí studená ryža…
Najťažšie je asi namiešať správnu príchuť namáčacej omáčky zo sójovej omáčky a wasabi. Teraz už viem, že som sa ani nemal pokúšať a radšej dať misku so sójovkou a misku s wasabi.

Nuž nabudúce budem vedieť. Nakoniec to bola značná zábava a iste som už minul prachy na väčšie a oveľa menej užitočné hlúposti. Nezabudnite, že ochutnať treba všetko. :o)

Prísady

Postup

1

Keďže zažívame boom Japonskej kultúry na Slovensku, rozhodol som sa, že aj ja svojou troškou prispejem. Môj kamarát Ivan s prezývkou Classic mi raz spomenul, že mu chutí sushi a že si ho dokonca sám pripravuje. To ma dostalo a odvtedy som si to chcel tiež skúsiť. Trvalo to dlho, ale nakoniec sme si našli obaja čas a vôľu. Nuž a tak sme sa do toho pustili…

Uvarili sme ryžu, ktorú sme sušili na dreve a ovievali ju aby rýchlejšie vychladla. Bohužiaľ nevlastním orientálny vejár, tak museli stačiť noviny. Nakoniec sme ju dochutili octom.

Na “zavinovač” sa položí plátok morských rias hladkou stranou von a do 3/4 sa pokryje ryžovou vrstvou. Potom do stredu ryže vložíte nejaké farebné záležitosti. My sme dávali uhorku (zelená), japonskú reďkovku (žltá) a krabie prsty (biela s červeným okrajom). No a nakoniec sa to zavinovačom celé zloží do takej tej krásnej (čiernej) roľky.

Kto chce vedieť presnejší návod, asi ho odkážem na susi.sk kde ho dostane aj s príslušnou terminológiou. To čo som doteraz opisoval sa volá “Maki”.

Tiež sme robili “Nigiri” s lososom. Príprava tohoto je skutočne jednoduchšia. Stačí spraviť v dlani hrudku ryže a na jej vrch sa pritlačí plátok nejakého mäsa, v našom prípade lososa.

No a nakoniec sme jedli. Prvý raz s Classikom, to bolo fajn. Neskôr večer to už tak fajn nebolo. Tu sa dostávam k čisto subjektívnej reakcii na toto jedlo. Má zvláštnu chuť, ktorá sa nedá opísať pokiaľ sa vám nepodarí opísať chuť morských rias.

Pri príprave som sa dopustil niekoľkých chýb z nevedomosti, ktoré, ak sa do toho ešte raz pustím iste urobia z tohoto jedla skvelú ozdobu párty. Preto to tu spíšem a možno sa ich niekto iný nedopustí a bude mať 100 percentný zážitok už z prvej konzumácie.

Menšie je lepšie. Toto platí absolútne, pretože každý jeden kúsok, ktorý spravíte bude tvoriť jedno sústo. Musíte si byť istý, že ho celý vložíte do úst a nebudete sa pri tom dusiť.
Niektorým ľudom vadia morské plody. Je to psychický blok s ktorým človek veľa neurobí. Vždy majte nejakú alternatívu napr. my sme spravili uhorkové Maki, ale stále tam boli riasy…
Niekomu vadí studená ryža…
Najťažšie je asi namiešať správnu príchuť namáčacej omáčky zo sójovej omáčky a wasabi. Teraz už viem, že som sa ani nemal pokúšať a radšej dať misku so sójovkou a misku s wasabi.

Nuž nabudúce budem vedieť. Nakoniec to bola značná zábava a iste som už minul prachy na väčšie a oveľa menej užitočné hlúposti. Nezabudnite, že ochutnať treba všetko. :o)

Notes

Pripravovali sme domáce Sushi