Karloveská mäsová plnená roláda
Ako sa pripravuje Karloveská mäsová plnená roláda?
1 - 1,5 kg bravčového pliecka položíme na širšiu dosku a snažíme sa ho rozrezať na čo najväčšiu plochu postupným "harmonikovým narezávaním" v hrúbke cca 1 cm, skrátka treba ukázať trochu šikovnosti a mäso narezať tak, aby nám vznikol pekný rovnomerný plát.
Po rozrezaní mäso zľahka naklepeme a osolíme. Ak sa nám kde tu nezadarilo a v mäsovom pláte máme tenšie miesta alebo dokonca diery, nerobíme si starosti, bez problémov sa dajú prekryť odrezkami z okraja mäsového plátu.
Upravený plát jemne potrieme horčicou, posypeme mletým čiernym korením. V hrnčeku si pripravíme 2 rozhabarkované osolené vajcia, ktoré rozlejeme na mäso. Na plnku použijeme tenké prúžky syra, šunky, červenej papriky, slaninky a sterilizovanej uhorky, ktoré rovnomerne poukladáme na pripravené mäso.
Dôležité sú bylinky: bazalka, rozmarín, tymian, ak nie sú k dispozícii, čo by bola škoda, použijeme petržlenovú a zelerovú vňať. Mäso opatrne zvinieme, konce zabezpečíme odrezkami mäsa. Nakoniec rolku obviažeme tenkým mäsiarskym špagátom, alebo hrubšou bielou niťou.
Podliate vodou alebo vývarom pečieme prikryté alobalom v trúbe pri 180-200° C asi 1 - 1 a 1/2 h podľa veľkosti rolády. Počas pečenia polievame vytvorenou šťavou a na posledných 15 minút pečenia alobal odstránime.
Roládu vyberieme a výpek zahustíme solamylom ktorý rozriedime vodou alebo kvapkou vína. Vzniknutú omáčku podávame samostatne v omáčniku.
Nie je vhodné roládu krájať hneď po upečení, bude sa rozpadávať. Ideálne je počkať asi 45 minút, kým roláda trochu vychladne a narezané plátky pred podávaním chvíľu ohriať.
Podávame so zemiakovými prílohami.
Prísady
Postup
Ako sa pripravuje Karloveská mäsová plnená roláda?
1 - 1,5 kg bravčového pliecka položíme na širšiu dosku a snažíme sa ho rozrezať na čo najväčšiu plochu postupným "harmonikovým narezávaním" v hrúbke cca 1 cm, skrátka treba ukázať trochu šikovnosti a mäso narezať tak, aby nám vznikol pekný rovnomerný plát.
Po rozrezaní mäso zľahka naklepeme a osolíme. Ak sa nám kde tu nezadarilo a v mäsovom pláte máme tenšie miesta alebo dokonca diery, nerobíme si starosti, bez problémov sa dajú prekryť odrezkami z okraja mäsového plátu.
Upravený plát jemne potrieme horčicou, posypeme mletým čiernym korením. V hrnčeku si pripravíme 2 rozhabarkované osolené vajcia, ktoré rozlejeme na mäso. Na plnku použijeme tenké prúžky syra, šunky, červenej papriky, slaninky a sterilizovanej uhorky, ktoré rovnomerne poukladáme na pripravené mäso.
Dôležité sú bylinky: bazalka, rozmarín, tymian, ak nie sú k dispozícii, čo by bola škoda, použijeme petržlenovú a zelerovú vňať. Mäso opatrne zvinieme, konce zabezpečíme odrezkami mäsa. Nakoniec rolku obviažeme tenkým mäsiarskym špagátom, alebo hrubšou bielou niťou.
Podliate vodou alebo vývarom pečieme prikryté alobalom v trúbe pri 180-200° C asi 1 - 1 a 1/2 h podľa veľkosti rolády. Počas pečenia polievame vytvorenou šťavou a na posledných 15 minút pečenia alobal odstránime.
Roládu vyberieme a výpek zahustíme solamylom ktorý rozriedime vodou alebo kvapkou vína. Vzniknutú omáčku podávame samostatne v omáčniku.
Nie je vhodné roládu krájať hneď po upečení, bude sa rozpadávať. Ideálne je počkať asi 45 minút, kým roláda trochu vychladne a narezané plátky pred podávaním chvíľu ohriať.
Podávame so zemiakovými prílohami.