Špenátová roláda s vajíčkovou plnkou
Ako sa pripravuje špenátová roláda s vajíčkovou plnkou?
Pripravíme si omáčku.
250 g šampiňónov očistíme, nakrájame, orestujeme na lyžici masla. Orestované huby podlejeme trochou vody, mierne osolíme, okoreníme štipkou mletého bieleho korenia alebo štipkou nastrúhaného muškátového oriešku a 10 minút podusíme zakryté pokrievkou.
Podusené mäkké šampiňóny zaprášime hladkou múkou, pridáme 250 ml smotany na varenie alebo šľahačky a za stáleho miešania varíme asi 10 minút. Ak je treba zahustíme kukuričným škrobom alebo rozriedime mliekom. Omáčka by mala byť primerane hustá, nesmie sa roztekať.
Do 500 g špenátového pretlaku (ak bol zmrazený vytlačíme a odstránime vodu) pridáme 3-4 polievkové lyžice hrubej múky, žĺtka z 3 čerstvých vajec a dobre premiešame. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a pridáme štipku mletého bieleho korenia alebo muškátového oriešku. Biele korenie je veľmi aromatické, pridávame ho veľmi opatrne.
Do špenátovej zmesi zľahka vmiešame sneh z troch vaječných bielkov a zmes vylejeme na maslom vymastený a hrubou múkou vysypaný plech. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 170 stupňoch Celzia asi 10 -15 minút. Zo 4 - 5 čerstvých vajec a 1 lyžice masla spravíme praženicu, ktorú mierne osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Do praženice môžeme pridať nadrobno nakrájanú čerstvú pažítku alebo petržlenovú vňať.
Teplú praženicu rovnomerne natrieme na upečené špenátové cesto, zavinieme a nakrájame.
Špenátový závin s plnkou podávame so zemiakmi s maslom a pažítkou alebo so zemiakovým pyré.
Prísady
Postup
Ako sa pripravuje špenátová roláda s vajíčkovou plnkou?
Pripravíme si omáčku.
250 g šampiňónov očistíme, nakrájame, orestujeme na lyžici masla. Orestované huby podlejeme trochou vody, mierne osolíme, okoreníme štipkou mletého bieleho korenia alebo štipkou nastrúhaného muškátového oriešku a 10 minút podusíme zakryté pokrievkou.
Podusené mäkké šampiňóny zaprášime hladkou múkou, pridáme 250 ml smotany na varenie alebo šľahačky a za stáleho miešania varíme asi 10 minút. Ak je treba zahustíme kukuričným škrobom alebo rozriedime mliekom. Omáčka by mala byť primerane hustá, nesmie sa roztekať.
Do 500 g špenátového pretlaku (ak bol zmrazený vytlačíme a odstránime vodu) pridáme 3-4 polievkové lyžice hrubej múky, žĺtka z 3 čerstvých vajec a dobre premiešame. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a pridáme štipku mletého bieleho korenia alebo muškátového oriešku. Biele korenie je veľmi aromatické, pridávame ho veľmi opatrne.
Do špenátovej zmesi zľahka vmiešame sneh z troch vaječných bielkov a zmes vylejeme na maslom vymastený a hrubou múkou vysypaný plech. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 170 stupňoch Celzia asi 10 -15 minút. Zo 4 - 5 čerstvých vajec a 1 lyžice masla spravíme praženicu, ktorú mierne osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Do praženice môžeme pridať nadrobno nakrájanú čerstvú pažítku alebo petržlenovú vňať.
Teplú praženicu rovnomerne natrieme na upečené špenátové cesto, zavinieme a nakrájame.
Špenátový závin s plnkou podávame so zemiakmi s maslom a pažítkou alebo so zemiakovým pyré.