Vyprážaný syr s tatárskou omáčkou
Asi najznámejší recept našich reštaurácií a bufetov je vyprážaný syr s tatárskou omáčkou a hranolkami.
Ako ho jednoducho pripraviť tak, aby sa nám pri príprave neroztekal?
Najčastejšie sa na vyprážaný syr používa eidamská tehla, ale môžme použiť aj iné druhy ako je údený syr, oštiepok, gouda a iné tvrdé syry. Syr nakrájame tenkým nožom na asi 10 až 15 mm plátky. V prípade eidamskej tehly ktorá je pomerne vysoká a krája sa dosť ťažko, je výhodnejšie nechať si syr nakrájať priamo pri nákupe v predajni.
Nakrájané plátky syru necháme vyložené z chladničky pri izbovej teplote odstáť minimálne 20 minút. Toto je veľmi dôležité, pretože takto odstáty syr sa nám nebude pri vysmážaní nadmerne roztekať.
Syr obalíme v hladkej múke, rozšľahanom vajíčku a strúhanke. Často sa strúhankou obaľuje dva krát a to najmä z obavy z roztekania a pri mäkších syroch. Spravíme to tak, že syr po obalení v strúhanke znovu vložíme do vajíčka a následne do strúhanky. Vrstva strúhanky bude v tomto prípade hrubšia a nasaje viac tuku pri vyprážaní.
Na panvici si rozhorúčime dostatočné množstvo oleja. Jeho hladina by mala siahať nad polovicu výšky syru pri vyprážaní. Správnu teplotu odhadneme vložením kúsku strúhanky pri zahrievaní. Keď sa okolo strúhanky začnú vytvárať bublinky, olej je pripravený. Vložíme plátky obaleného syru, chvíľku počkáme, stiahneme teplotu a vyprážame. Treba dávať pozor, syr potrebuje pomerne krátky čas a na strúhanke sa pomerne rýchlo vytvoria nepekné prepálené tmavé škvrny, ktoré sú horké.
Syr kontrolujeme opatrným nadvihnutím tenkou vareškou alebo inou pomôckou so širokou plochou. Do syru pri obracaní nepicháme ale uvedenou širšou vareškou syr podoberieme, druhou vareškou zvrchu zaistíme, opatrne otočíme a dovyprážame.
Vypražený syr položíme na papierovú kuchynskú utierku, odstránime prebytočný tuk po vyprážaní a ihneď podávame. Servírovať treba hneď, inak nám syr začne prirodzene tvrdnúť.
Podávame s tatárskou omáčkou a ako prílohu zemiakové hranolky alebo varené zemiaky s maslom a petržlenom.
Do 200 ml majonézy pridáme polievkovú lyžicu nakrájanej cibule, pár kvapiek worcesterskej omáčky, mleté čierne korenie, mleté biele korenie, štipku tymianu, štipku kôpru (nemusí byť), lyžičku pikantnej horčice, špetku práškového cukru, sardelové očko alebo kúsok sardelovej pasty (nemusí byť) a rozmixujeme.
Sterilizované uhorky, (olivy a kapary - nemusí byť) pokrájame, posekáme alebo nastrúhame najemno a vmiešame do omáčky. Ak je omáčka veľmi hustá, rozriedime polievkovou lyžicou bieleho vína. Môžme pridať posekané sterilizované feferónky.
Omáčku necháme 2 hodiny v chladničke odstáť.
Prísady
Postup
Asi najznámejší recept našich reštaurácií a bufetov je vyprážaný syr s tatárskou omáčkou a hranolkami.
Ako ho jednoducho pripraviť tak, aby sa nám pri príprave neroztekal?
Najčastejšie sa na vyprážaný syr používa eidamská tehla, ale môžme použiť aj iné druhy ako je údený syr, oštiepok, gouda a iné tvrdé syry. Syr nakrájame tenkým nožom na asi 10 až 15 mm plátky. V prípade eidamskej tehly ktorá je pomerne vysoká a krája sa dosť ťažko, je výhodnejšie nechať si syr nakrájať priamo pri nákupe v predajni.
Nakrájané plátky syru necháme vyložené z chladničky pri izbovej teplote odstáť minimálne 20 minút. Toto je veľmi dôležité, pretože takto odstáty syr sa nám nebude pri vysmážaní nadmerne roztekať.
Syr obalíme v hladkej múke, rozšľahanom vajíčku a strúhanke. Často sa strúhankou obaľuje dva krát a to najmä z obavy z roztekania a pri mäkších syroch. Spravíme to tak, že syr po obalení v strúhanke znovu vložíme do vajíčka a následne do strúhanky. Vrstva strúhanky bude v tomto prípade hrubšia a nasaje viac tuku pri vyprážaní.
Na panvici si rozhorúčime dostatočné množstvo oleja. Jeho hladina by mala siahať nad polovicu výšky syru pri vyprážaní. Správnu teplotu odhadneme vložením kúsku strúhanky pri zahrievaní. Keď sa okolo strúhanky začnú vytvárať bublinky, olej je pripravený. Vložíme plátky obaleného syru, chvíľku počkáme, stiahneme teplotu a vyprážame. Treba dávať pozor, syr potrebuje pomerne krátky čas a na strúhanke sa pomerne rýchlo vytvoria nepekné prepálené tmavé škvrny, ktoré sú horké.
Syr kontrolujeme opatrným nadvihnutím tenkou vareškou alebo inou pomôckou so širokou plochou. Do syru pri obracaní nepicháme ale uvedenou širšou vareškou syr podoberieme, druhou vareškou zvrchu zaistíme, opatrne otočíme a dovyprážame.
Vypražený syr položíme na papierovú kuchynskú utierku, odstránime prebytočný tuk po vyprážaní a ihneď podávame. Servírovať treba hneď, inak nám syr začne prirodzene tvrdnúť.
Podávame s tatárskou omáčkou a ako prílohu zemiakové hranolky alebo varené zemiaky s maslom a petržlenom.
Do 200 ml majonézy pridáme polievkovú lyžicu nakrájanej cibule, pár kvapiek worcesterskej omáčky, mleté čierne korenie, mleté biele korenie, štipku tymianu, štipku kôpru (nemusí byť), lyžičku pikantnej horčice, špetku práškového cukru, sardelové očko alebo kúsok sardelovej pasty (nemusí byť) a rozmixujeme.
Sterilizované uhorky, (olivy a kapary - nemusí byť) pokrájame, posekáme alebo nastrúhame najemno a vmiešame do omáčky. Ak je omáčka veľmi hustá, rozriedime polievkovou lyžicou bieleho vína. Môžme pridať posekané sterilizované feferónky.
Omáčku necháme 2 hodiny v chladničke odstáť.