Frankfurtská polievka so zemiakmi a párkom
Jedna z TOP desiatových polievok je určite aj frankfurtská polievka so zemiakmi a párkom. Primerane zahustená polievka zasýti a dodá energiu.
Cibuľu očistíme, nakrájame na drobno a na tuku osmažíme do sklovita. Podľa toho akú chceme mať polievku hustú, pridáme 2 - 3 lyžice hladkej múky a na miernom ohni premiešavame, kým sa múka zafarbí do ružova. Keď je múka prefarbená, pridáme kopcovitú čajovú lyžičku mletej červenej papriky, krátko premiešame a odstavíme z ohňa.
Do hrnca s pripravenou zásmažkou nalejeme asi 1/2 litra vývaru alebo bujónu, necháme pár minút odstáť a všetko metličkou dobre rozmiešame alebo rozmixujeme ponorným mixérom, čo je rýchlejšie a lepšie.
Dolejeme ďalší 1/2 liter vývaru a mierne, za občasného premiešavania pár minút povaríme, aby sa nám začala variť použitá múka.
Do vývaru pridáme očistené, na menšie kúsky nakrájané zemiaky a na kolieska alebo polkolieska nakrájané najlepšie frankfurtské alebo ak nemáme možnosť, iné kvalitné údené párky. Nemali by byť krájané príliš nahrubo. Okoreníme rascou, mletým čiernym korením a mierne posolíme, rátame s tým, že z párkov sa vyvarí soľ.
Varíme miernym varom za občasného premiešania, kým zemiaky nezmäknú. Pred koncom varenia môžme pridať plnotučné mlieko alebo sladkú smotanu na zjemnenie.
Frankfurtská polievka sa podáva horúca, s čerstvým chrumkavým pečivom alebo chlebom.
Prísady
Postup
Jedna z TOP desiatových polievok je určite aj frankfurtská polievka so zemiakmi a párkom. Primerane zahustená polievka zasýti a dodá energiu.
Cibuľu očistíme, nakrájame na drobno a na tuku osmažíme do sklovita. Podľa toho akú chceme mať polievku hustú, pridáme 2 - 3 lyžice hladkej múky a na miernom ohni premiešavame, kým sa múka zafarbí do ružova. Keď je múka prefarbená, pridáme kopcovitú čajovú lyžičku mletej červenej papriky, krátko premiešame a odstavíme z ohňa.
Do hrnca s pripravenou zásmažkou nalejeme asi 1/2 litra vývaru alebo bujónu, necháme pár minút odstáť a všetko metličkou dobre rozmiešame alebo rozmixujeme ponorným mixérom, čo je rýchlejšie a lepšie.
Dolejeme ďalší 1/2 liter vývaru a mierne, za občasného premiešavania pár minút povaríme, aby sa nám začala variť použitá múka.
Do vývaru pridáme očistené, na menšie kúsky nakrájané zemiaky a na kolieska alebo polkolieska nakrájané najlepšie frankfurtské alebo ak nemáme možnosť, iné kvalitné údené párky. Nemali by byť krájané príliš nahrubo. Okoreníme rascou, mletým čiernym korením a mierne posolíme, rátame s tým, že z párkov sa vyvarí soľ.
Varíme miernym varom za občasného premiešania, kým zemiaky nezmäknú. Pred koncom varenia môžme pridať plnotučné mlieko alebo sladkú smotanu na zjemnenie.
Frankfurtská polievka sa podáva horúca, s čerstvým chrumkavým pečivom alebo chlebom.