Aspik – Aspikové dobrôtky – Rôsol



AutorMartin
NáročnosťZačiatočník
ShareTweetSave
Aspik - Aspikové dobrôtky - Rôsol
Čas na prípravu10 min.Doba varenia30 min.Celkový čas40 min.

Aspik - Aspikové dobrôtky - Rôsol

Aspik
1

Ako pripraviť Aspik - Aspikové dobrôtky - Rôsol? Pripravíme si želatínu. Výrobcovia uvádzajú rôzne pomery vody a želatíny, ale podľa mojich skúseností na 350-400 ml vody treba 10 g želatíny. Ak nemáme s výrobkom skúsenosť, je dobré vyskúšať tuhnutie v malom množstve v chladničke. Želatína nemá rada varenie a tak ju vložíme do studenej vody a zahrejeme do 60 stupňov Celzia, pričom občas zamiešame. Želatínu ochutíme bujónom, octom a osolíme podľa vlastnej chuti.

Na dno najlepšie okrúhlych misiek nalejeme tenkú vrstvu aspiku a dáme do chladničky. Misky je dobré položiť na tácku ktorá sa nám zmestí do chladničky, čo nám podstatne zrýchli manipuláciu. Len čo stuhne, vložíme kúsok sterilizovanej uhorky, uvarenú na kocky nakrájanú mrkvu, uvarený hrášok, sterilizovanú kápiu, kukuricu, plátok vajíčka, jednoducho komu čo chutí.

Túto vrstvu zeleniny zalejeme aspikom a dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí položíme plátok šunky, šunkovej salámy alebo diétnej salámy, na ktorý vložíme lyžičku vlašského, zemiakového alebo iného šalátu, prekryjeme ďalším plátkom šunky a opatrne zalejeme aspikom.

Po stuhnutí podávame s čerstvým pečivom priamo vo formičkách, alebo formičky krátko ponoríme do teplej vody a vyklopíme.

Zeleninovo - salámová galaretka
2

Hrášok, mrkvu, sterilizované šampiňóny, menej sterilizovaných uhoriek a na slíže nakrájaný šunkový alebo diétny salám zamiešame, vložíme do misiek a zalejeme ochuteným aspikom.

Rybičková galaretka
3

Hrášok, mrkvu, na kúsky natrhané kyslé rybičky, sterilizované uhorky a kápiu zamiešame, vložíme do misiek a zalejeme ochuteným aspikom.

Aspikový blok
4

Diétny alebo šunkový salám nakrájame na cca 3 mm kolieska a následne na cca 3 mm rezance, pridáme sterilizované šampiňóny a sterilizovanú kápiu. Všetko vložíme do väčšej, najlepšie podlhovastej formy a zalejeme ochuteným aspikom. Pri podávaní krájame na cca 1,5 cm plátky, polejeme octom a posypeme pažítkou.

Šunkové rolky v aspiku
5

Použijeme tenko nakrájané veľké plátky zo strojovej šunky, ktoré naplníme plnkou podľa vlastného uváženia. (Vlašský šalát, zemiakový šalát, parížsky šalát, salámová šunková alebo syrová pena, chrenová šľahačka ... atď). Do podlhovastej formy nalejeme tenkú vrstvu aspiku a necháme stuhnúť. Na stuhnutú vrstvu uložíme naplnené rolky cca 2 cm od seba. Rolky opatrne pooblievame aspikom, aby sa nám po stuhnutí na rolkách vytvorila tenká tuhá vrstva ktorá zastaví prípadné vyplavovanie náplne a dozdobíme kápiou a petržlenom. Na záver zalejeme chladnejším aspikom.

Rozmýšľali ste nad výrobou VAŠEJ DOMÁCEJ ŠUNKY bez konzervantov a chemických prísad?  Potom potrebujete kvalitnú, rokmi preverenú formu na šunku alebo pečeňový syr.  Na tomto odkaze nájdete širokú ponuku profesionálnych foriem vhodných aj na domáce použitie.  Formy sú v rôznych veľkostiach od 1 kg vloženého diela až po veľké 6 kg formy.  Sú pevné, odolné a jednoduché na obsluhu pri vkladaní a vyberaní mäsa.  Kvalitná mäsiarska forma poteší každého domáceho údenárskeho majstra a je zmysluplným darčekom. 

Prísady

Postup

Aspik
1

Ako pripraviť Aspik - Aspikové dobrôtky - Rôsol? Pripravíme si želatínu. Výrobcovia uvádzajú rôzne pomery vody a želatíny, ale podľa mojich skúseností na 350-400 ml vody treba 10 g želatíny. Ak nemáme s výrobkom skúsenosť, je dobré vyskúšať tuhnutie v malom množstve v chladničke. Želatína nemá rada varenie a tak ju vložíme do studenej vody a zahrejeme do 60 stupňov Celzia, pričom občas zamiešame. Želatínu ochutíme bujónom, octom a osolíme podľa vlastnej chuti.

Na dno najlepšie okrúhlych misiek nalejeme tenkú vrstvu aspiku a dáme do chladničky. Misky je dobré položiť na tácku ktorá sa nám zmestí do chladničky, čo nám podstatne zrýchli manipuláciu. Len čo stuhne, vložíme kúsok sterilizovanej uhorky, uvarenú na kocky nakrájanú mrkvu, uvarený hrášok, sterilizovanú kápiu, kukuricu, plátok vajíčka, jednoducho komu čo chutí.

Túto vrstvu zeleniny zalejeme aspikom a dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí položíme plátok šunky, šunkovej salámy alebo diétnej salámy, na ktorý vložíme lyžičku vlašského, zemiakového alebo iného šalátu, prekryjeme ďalším plátkom šunky a opatrne zalejeme aspikom.

Po stuhnutí podávame s čerstvým pečivom priamo vo formičkách, alebo formičky krátko ponoríme do teplej vody a vyklopíme.

Zeleninovo - salámová galaretka
2

Hrášok, mrkvu, sterilizované šampiňóny, menej sterilizovaných uhoriek a na slíže nakrájaný šunkový alebo diétny salám zamiešame, vložíme do misiek a zalejeme ochuteným aspikom.

Rybičková galaretka
3

Hrášok, mrkvu, na kúsky natrhané kyslé rybičky, sterilizované uhorky a kápiu zamiešame, vložíme do misiek a zalejeme ochuteným aspikom.

Aspikový blok
4

Diétny alebo šunkový salám nakrájame na cca 3 mm kolieska a následne na cca 3 mm rezance, pridáme sterilizované šampiňóny a sterilizovanú kápiu. Všetko vložíme do väčšej, najlepšie podlhovastej formy a zalejeme ochuteným aspikom. Pri podávaní krájame na cca 1,5 cm plátky, polejeme octom a posypeme pažítkou.

Šunkové rolky v aspiku
5

Použijeme tenko nakrájané veľké plátky zo strojovej šunky, ktoré naplníme plnkou podľa vlastného uváženia. (Vlašský šalát, zemiakový šalát, parížsky šalát, salámová šunková alebo syrová pena, chrenová šľahačka ... atď). Do podlhovastej formy nalejeme tenkú vrstvu aspiku a necháme stuhnúť. Na stuhnutú vrstvu uložíme naplnené rolky cca 2 cm od seba. Rolky opatrne pooblievame aspikom, aby sa nám po stuhnutí na rolkách vytvorila tenká tuhá vrstva ktorá zastaví prípadné vyplavovanie náplne a dozdobíme kápiou a petržlenom. Na záver zalejeme chladnejším aspikom.

Aspik – Aspikové dobrôtky – Rôsol