Černohorský rezeň tradičný a plnený



AutorMartin
NáročnosťPokročilé
ShareTweetSave
Černohorský rezeň tradičný a plnený
Čas na prípravu30 min.Doba varenia15 min.Celkový čas45 min.

Černohorský rezeň tradičný a plnený

1

Ako pripravíme poriadny tradičný a plnený černohorský rezeň ?

Zemiaky očistíme a nastrúhame ako na placky alebo na kašu, pridáme vajíčko, pár lyžíc mlieka, soľ, čierne korenie, štipku majoránky, prelisovaný cesnak a zahustíme hladkou múkou tak, aby cesto z varešky nestekalo.

Bravčové rezne osolíme, okoreníme a mierne naklepeme. Ak budeme rezne plniť, je potrebné vyklepať ich na tenšie (všetko s mierou), inak sa nám plnka nemusí dostatočne prepiecť. Na jednu polovicu mäsa naložíme plnku a preložíme druhou polovicou. Naplnené mäso po krajoch spoja naklepeme aby sa spojilo, prípadne spojíme kovovou alebo drevenou špajdľou. (Špajdle treba po vypražení z mäsa odstrániť, na tanieri sa tento úkon prevádza zle a jedlo je zväčša po celom stole.)

Naplnené rezne obalíme v hladkej múke, v pripravenom zemiakovom ceste a vyprážame na panvici vo väčšom množstve rozohriateho oleja. (Výška oleja musí byť viac ako je polovica mäsa.) Pri servírovaní plnený rezeň šikmo prekrojíme tak, aby bolo vidieť plnku v celej kráse. Černohorský rezeň môžeme posypať strúhaným syrom, avšak pri plnenom rezni by som syr určite vynechal.

Ako príloha sú vhodné zemiaky na akýkoľvek spôsob, prípadne postačí aj zeleninový šalát.

Variácie plniek:
2

Rezeň plnený šampiňónmi:
Čerstvé šampiňóny nakrájame na plátky a spolu s kúskom údenej slaniny nakrájanej na malé kocky, soľou, čiernym korením, štipkou tymianu (alebo inej bylinky) podusíme na masle. Podlejeme pár lyžicami bieleho vína, pridáme na plátky nakrájanú šunku a zatiahneme štipkou solamylu. Rezne naplníme a vysmažíme.

3

Jánošíkov rezeň:
Na plnku použijeme plátok oštiepka alebo iného údeného syra, plátok šunky, lyžicu sterilizovaných šampiňónov.

4

Gazdovský rezeň:
Na plnku použijeme klobásovú zmes (dá sa použiť z klobásy na zapekanie) a na kocky nakrájanú červenú kápiu.

5

Bryndzový rezeň:
Výborný je naplnený bryndzou, kôprom a pažítkou.

6

Brnenský rezeň:
Z vajec, hrášku, šunky, štipky čierneho korenia a soli pripravíme praženicu, ktorou mäso naplníme.

Prísady

Postup

1

Ako pripravíme poriadny tradičný a plnený černohorský rezeň ?

Zemiaky očistíme a nastrúhame ako na placky alebo na kašu, pridáme vajíčko, pár lyžíc mlieka, soľ, čierne korenie, štipku majoránky, prelisovaný cesnak a zahustíme hladkou múkou tak, aby cesto z varešky nestekalo.

Bravčové rezne osolíme, okoreníme a mierne naklepeme. Ak budeme rezne plniť, je potrebné vyklepať ich na tenšie (všetko s mierou), inak sa nám plnka nemusí dostatočne prepiecť. Na jednu polovicu mäsa naložíme plnku a preložíme druhou polovicou. Naplnené mäso po krajoch spoja naklepeme aby sa spojilo, prípadne spojíme kovovou alebo drevenou špajdľou. (Špajdle treba po vypražení z mäsa odstrániť, na tanieri sa tento úkon prevádza zle a jedlo je zväčša po celom stole.)

Naplnené rezne obalíme v hladkej múke, v pripravenom zemiakovom ceste a vyprážame na panvici vo väčšom množstve rozohriateho oleja. (Výška oleja musí byť viac ako je polovica mäsa.) Pri servírovaní plnený rezeň šikmo prekrojíme tak, aby bolo vidieť plnku v celej kráse. Černohorský rezeň môžeme posypať strúhaným syrom, avšak pri plnenom rezni by som syr určite vynechal.

Ako príloha sú vhodné zemiaky na akýkoľvek spôsob, prípadne postačí aj zeleninový šalát.

Variácie plniek:
2

Rezeň plnený šampiňónmi:
Čerstvé šampiňóny nakrájame na plátky a spolu s kúskom údenej slaniny nakrájanej na malé kocky, soľou, čiernym korením, štipkou tymianu (alebo inej bylinky) podusíme na masle. Podlejeme pár lyžicami bieleho vína, pridáme na plátky nakrájanú šunku a zatiahneme štipkou solamylu. Rezne naplníme a vysmažíme.

3

Jánošíkov rezeň:
Na plnku použijeme plátok oštiepka alebo iného údeného syra, plátok šunky, lyžicu sterilizovaných šampiňónov.

4

Gazdovský rezeň:
Na plnku použijeme klobásovú zmes (dá sa použiť z klobásy na zapekanie) a na kocky nakrájanú červenú kápiu.

5

Bryndzový rezeň:
Výborný je naplnený bryndzou, kôprom a pažítkou.

6

Brnenský rezeň:
Z vajec, hrášku, šunky, štipky čierneho korenia a soli pripravíme praženicu, ktorou mäso naplníme.

Notes

Černohorský rezeň tradičný a plnený