Čevapčiči alebo čevapi s hranolkami
Malé valčeky opečeného mäsa čevapčiči alebo čevapi s ajvarom a hranolkami pripravené zo zmesi mletého hovädzieho, bravčového a baranieho mäsa zmiešaného s ďalšími prísadami opečené na tuku. Čevapčiči sú krehké a šťavnaté, obložené plátkami čerstvej cibule a sterilizovaným ajvarom. Vôňa a chuť je typická pre opečenú mäsovú zmes, výrazné korenie a cibuľu.
Čevapčiči je známe jedlo balkánskej kuchyne.
200 g hovädzieho, 200 g bravčového a 200 g baranieho mäsa pomelieme na jemno v mäsovom mlynčeku. Ak nemáme baranie mäso, nahradíme ho hovädzím.
1 cibuľu asi 70 - 80 g očistíme a nakrájame nadrobno alebo ju môžme pomlieť po častiach spolu s mäsom.
Pomleté mäso spolu s cibuľou okoreníme mletým čiernym korením, kávovou lyžičkou mletej papriky osolíme a dôkladne premiešame.
Z pripravenej zmesi formujeme menšie valčeky na 1 porciu 4 kusy.
Miesto formovania valčekov v ruke si môžme pomôcť nástavcom na párky alebo klobásy a valčeky vytvoriť pomocou mlynčeku.
Pripravené valčeky opekáme na panvici v rozohriatom tuku do zlata, pričom ich pri vyprážaní otáčame, aby boli opečené zo všetkých strán. Dbáme na to, aby sa príliš neprepiekli a zostali šťavnaté.
Opečené čevapčiči podávame s hranolkami alebo zemiakmi s maslom a petržlenom, obložené plátkami čerstvej cibule a ajvarom.
Ak nemáme ajvar, ako náhradu môžme použiť paprikový pikant alebo horčicu.
Recept na "Pikant - sterilizovaná pasta z paprík".
Prísady
Postup
Malé valčeky opečeného mäsa čevapčiči alebo čevapi s ajvarom a hranolkami pripravené zo zmesi mletého hovädzieho, bravčového a baranieho mäsa zmiešaného s ďalšími prísadami opečené na tuku. Čevapčiči sú krehké a šťavnaté, obložené plátkami čerstvej cibule a sterilizovaným ajvarom. Vôňa a chuť je typická pre opečenú mäsovú zmes, výrazné korenie a cibuľu.
Čevapčiči je známe jedlo balkánskej kuchyne.
200 g hovädzieho, 200 g bravčového a 200 g baranieho mäsa pomelieme na jemno v mäsovom mlynčeku. Ak nemáme baranie mäso, nahradíme ho hovädzím.
1 cibuľu asi 70 - 80 g očistíme a nakrájame nadrobno alebo ju môžme pomlieť po častiach spolu s mäsom.
Pomleté mäso spolu s cibuľou okoreníme mletým čiernym korením, kávovou lyžičkou mletej papriky osolíme a dôkladne premiešame.
Z pripravenej zmesi formujeme menšie valčeky na 1 porciu 4 kusy.
Miesto formovania valčekov v ruke si môžme pomôcť nástavcom na párky alebo klobásy a valčeky vytvoriť pomocou mlynčeku.
Pripravené valčeky opekáme na panvici v rozohriatom tuku do zlata, pričom ich pri vyprážaní otáčame, aby boli opečené zo všetkých strán. Dbáme na to, aby sa príliš neprepiekli a zostali šťavnaté.
Opečené čevapčiči podávame s hranolkami alebo zemiakmi s maslom a petržlenom, obložené plátkami čerstvej cibule a ajvarom.
Ak nemáme ajvar, ako náhradu môžme použiť paprikový pikant alebo horčicu.