Chrumkavé pečené zemiaky ako osvedčená príloha



Reklama

AutorZuzana
NáročnosťZačiatočník

ShareTweetSave

Chrumkavé pečené zemiaky ako osvedčená príloha

Čas na prípravu10 min.Doba varenia20 min.Celkový čas30 min.

Chrumkavé pečené zemiaky ako osvedčená príloha

1

Chrumkavé pečené zemiaky ako osvedčená príloha k nedeľnému obedu, sú ako stvorené aj ku grilovačke. Vhodne dopĺňajú pokrm, na stole pôsobia pútavo a pokrm esteticky dopĺňajú, pričom príprava je rýchla a nenáročná.

2

Ak na pečené zemiaky použijeme nové mladé zemiaky, nemusíme ich šúpať, očistíme ich s kefkou najlepšie pod prúdom tečúcej vlažnej vody. Staré jesenné zemiaky bude treba ošúpať. Očistené nakrájame podľa vlastnej predstavy, pomocou vlnkovaču alebo iných strúhadiel, avšak nie na drobno, najčastejšie sa krájajú na štvrtinky až šestinky podľa veľkosti zemiaku.

3

Zemiaky vložíme do vyššej nádoby, posolíme, popaprikujeme, posypeme hladkou múkou a premiešame. Lepšie je tento postup zopakovať viac krát, aby sa zemiaky rovnomerne obalili a vytvorila sa jemná súvislá vrstvička. Nakoniec zemiaky polejeme slnečnicovým olejom a posledný krát premiešame.
Takto pripravené zemiaky vložíme do pekáča alebo inej nádoby na pečenie, osvedčené sú nádoby s teflónovým povrchom.

4

Pekáč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 200 °C asi 20-30 minút. Ak na pečenie použijeme mikrovlnku s funkciou Crisp - zapekanie po 12 minútach pečenia zemiaky otočíme a dopečieme asi 6 minút. Zemiaky by mali byť po dopečení jemne chrumkavé.

Variácie :
5

Do nakrájaných zemiakov môžme pridať údenú slaninu a posypať strúhaným údeným syrom alebo roztlačený cesnak a strúhaný plesňový syr. Takto pripravené pečené zemiaky s pohárom studeného acidofilného mlieka alebo kefíru, sú výbornou ľahkou večerou.

Kategória,

Rozmýšľali ste nad výrobou VAŠEJ DOMÁCEJ ŠUNKY bez konzervantov a chemických prísad?  Potom potrebujete kvalitnú, rokmi preverenú formu na šunku alebo pečeňový syr.  Na tomto odkaze nájdete širokú ponuku profesionálnych foriem vhodných aj na domáce použitie.  Formy sú v rôznych veľkostiach od 1 kg vloženého diela až po veľké 6 kg formy.  Sú pevné, odolné a jednoduché na obsluhu pri vkladaní a vyberaní mäsa.  Kvalitná mäsiarska forma poteší každého domáceho údenárskeho majstra a je zmysluplným darčekom. 

Prísady

Postup

1

Chrumkavé pečené zemiaky ako osvedčená príloha k nedeľnému obedu, sú ako stvorené aj ku grilovačke. Vhodne dopĺňajú pokrm, na stole pôsobia pútavo a pokrm esteticky dopĺňajú, pričom príprava je rýchla a nenáročná.

2

Ak na pečené zemiaky použijeme nové mladé zemiaky, nemusíme ich šúpať, očistíme ich s kefkou najlepšie pod prúdom tečúcej vlažnej vody. Staré jesenné zemiaky bude treba ošúpať. Očistené nakrájame podľa vlastnej predstavy, pomocou vlnkovaču alebo iných strúhadiel, avšak nie na drobno, najčastejšie sa krájajú na štvrtinky až šestinky podľa veľkosti zemiaku.

3

Zemiaky vložíme do vyššej nádoby, posolíme, popaprikujeme, posypeme hladkou múkou a premiešame. Lepšie je tento postup zopakovať viac krát, aby sa zemiaky rovnomerne obalili a vytvorila sa jemná súvislá vrstvička. Nakoniec zemiaky polejeme slnečnicovým olejom a posledný krát premiešame.
Takto pripravené zemiaky vložíme do pekáča alebo inej nádoby na pečenie, osvedčené sú nádoby s teflónovým povrchom.

4

Pekáč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 200 °C asi 20-30 minút. Ak na pečenie použijeme mikrovlnku s funkciou Crisp - zapekanie po 12 minútach pečenia zemiaky otočíme a dopečieme asi 6 minút. Zemiaky by mali byť po dopečení jemne chrumkavé.

Variácie :
5

Do nakrájaných zemiakov môžme pridať údenú slaninu a posypať strúhaným údeným syrom alebo roztlačený cesnak a strúhaný plesňový syr. Takto pripravené pečené zemiaky s pohárom studeného acidofilného mlieka alebo kefíru, sú výbornou ľahkou večerou.

Chrumkavé pečené zemiaky ako osvedčená príloha