Domáca bravčová masť – Oškvarky – Škvarenie slaniny



Reklama

AutorMartin
NáročnosťZačiatočník

ShareTweetSave

Domáca bravčová masť - Oškvarky - Škvarenie slaniny

Čas na prípravu10 min.Doba varenia30 min.Celkový čas40 min.

Domáca bravčová masť - Oškvarky - Škvarenie slaniny

1

Ako sa jednoducho pripravuje voňavá domáca bravčová masť, chrumkavé oškvarky a ako na škvarenie slaniny?

Ak chceme dosiahnuť prvotriedne výrobky, musíme použiť prvotriednu surovinu, takže použijeme peknú, čerstvú, čistú slaninu. Ak nám ide hlavne o bravčovú masť na dlhodobé uskladnenie, potom zo slaniny vyrežeme všetky kúsky kože a mäsa. Takto pripravenú slaninu pokrájame na 2 -3 cm kocky, prípadne sa môže slanina pomlieť na mäsovom mlynčeku na kockovej doske. Tiež je dôležité vedieť, že na ošípanej sa vyskytujú dva druhy tuku. Jeden je podkožná slanina a druhý podradnejší je vnútorné sádlo. Nikdy nemiešajte kvalitnú podkožnú slaninu so sadlom, pretože sadlo nie je trvanlivé a masť znehodnotí.
Ak nám ide hlavne o oškvarky a vieme, že bravčovú masť spotrebujeme v najbližšej dobe, prípadné kúsky mäsa na slanine necháme, oškvarky budú chutnejšie. Určite však odstránime kožu, pri škvarení veľmi stvrdne a nie je na oškvarkoch chutná.

Nakrájanú slaninu môžme veľmi mierne posoliť a vložíme ju do kotla, väčšieho hrnca, doma pri menšom množstve môžme použiť napríklad väčší teflónový wok. Pridáme trošku vody aby sa nám zo začiatku slanina neprichytila. Na miernom ohni slaninu premiešavame dostatočne pevnou, na spodnej časti dorovna zarezanou varechou, ktorá nám bude prichytávajúcu sa slaninu od dna nádoby dobre odškrabovať. Je podstatné dávať pozor na pripaľovanie slaniny, nakoľko aj kúsok pripálenej slaniny nám vie pokaziť celé snaženie.

Ak máme slaniny veľa, pridávame ju do nádoby postupne. Takže prvá časť sa čiastočne odtaví, pridáme ďalšiu časť a tak ďalej. Hlavne nezabudneme miešať odškrabávaním od dna nádoby. Keď masť prestáva peniť a voda je vyparená, oheň stiahneme na minimum a masť odoberáme naberačkou, pričom ju cez jemné sitko vlievame do zbernej nádoby. Po poslednej naberačke masť v nádobe dobre premiešame. Masť necháme v chladnej miestnosti samovoľne vychladnúť v otvorenej nádobe. Zatvorime až po úplnom vychladnutí.

Po odobratí masti treba strážiť teplotu a oškvarky pomaly dosmažíme do ružova. Pre vyfarbenie oškvarkov sa niekde pridáva mlieko, ale mne sa tento spôsob neosvedčil. Mlieko skaramelizuje a je na oškvarkoch cítiť.

Hotové oškvarky zľahka posolíme. Najlepšie chutia ešte teplé s čerstvým chlebom.

 

Rozmýšľali ste nad výrobou VAŠEJ DOMÁCEJ ŠUNKY bez konzervantov a chemických prísad?  Potom potrebujete kvalitnú, rokmi preverenú formu na šunku alebo pečeňový syr.  Na tomto odkaze nájdete širokú ponuku profesionálnych foriem vhodných aj na domáce použitie.  Formy sú v rôznych veľkostiach od 1 kg vloženého diela až po veľké 6 kg formy.  Sú pevné, odolné a jednoduché na obsluhu pri vkladaní a vyberaní mäsa.  Kvalitná mäsiarska forma poteší každého domáceho údenárskeho majstra a je zmysluplným darčekom. 

Prísady

Postup

1

Ako sa jednoducho pripravuje voňavá domáca bravčová masť, chrumkavé oškvarky a ako na škvarenie slaniny?

Ak chceme dosiahnuť prvotriedne výrobky, musíme použiť prvotriednu surovinu, takže použijeme peknú, čerstvú, čistú slaninu. Ak nám ide hlavne o bravčovú masť na dlhodobé uskladnenie, potom zo slaniny vyrežeme všetky kúsky kože a mäsa. Takto pripravenú slaninu pokrájame na 2 -3 cm kocky, prípadne sa môže slanina pomlieť na mäsovom mlynčeku na kockovej doske. Tiež je dôležité vedieť, že na ošípanej sa vyskytujú dva druhy tuku. Jeden je podkožná slanina a druhý podradnejší je vnútorné sádlo. Nikdy nemiešajte kvalitnú podkožnú slaninu so sadlom, pretože sadlo nie je trvanlivé a masť znehodnotí.
Ak nám ide hlavne o oškvarky a vieme, že bravčovú masť spotrebujeme v najbližšej dobe, prípadné kúsky mäsa na slanine necháme, oškvarky budú chutnejšie. Určite však odstránime kožu, pri škvarení veľmi stvrdne a nie je na oškvarkoch chutná.

Nakrájanú slaninu môžme veľmi mierne posoliť a vložíme ju do kotla, väčšieho hrnca, doma pri menšom množstve môžme použiť napríklad väčší teflónový wok. Pridáme trošku vody aby sa nám zo začiatku slanina neprichytila. Na miernom ohni slaninu premiešavame dostatočne pevnou, na spodnej časti dorovna zarezanou varechou, ktorá nám bude prichytávajúcu sa slaninu od dna nádoby dobre odškrabovať. Je podstatné dávať pozor na pripaľovanie slaniny, nakoľko aj kúsok pripálenej slaniny nám vie pokaziť celé snaženie.

Ak máme slaniny veľa, pridávame ju do nádoby postupne. Takže prvá časť sa čiastočne odtaví, pridáme ďalšiu časť a tak ďalej. Hlavne nezabudneme miešať odškrabávaním od dna nádoby. Keď masť prestáva peniť a voda je vyparená, oheň stiahneme na minimum a masť odoberáme naberačkou, pričom ju cez jemné sitko vlievame do zbernej nádoby. Po poslednej naberačke masť v nádobe dobre premiešame. Masť necháme v chladnej miestnosti samovoľne vychladnúť v otvorenej nádobe. Zatvorime až po úplnom vychladnutí.

Po odobratí masti treba strážiť teplotu a oškvarky pomaly dosmažíme do ružova. Pre vyfarbenie oškvarkov sa niekde pridáva mlieko, ale mne sa tento spôsob neosvedčil. Mlieko skaramelizuje a je na oškvarkoch cítiť.

Hotové oškvarky zľahka posolíme. Najlepšie chutia ešte teplé s čerstvým chlebom.

Domáca bravčová masť – Oškvarky – Škvarenie slaniny