Domáca majonéza a tatárska omáčka



AutorMartin
ShareTweetSave
Domáca majonéza a tatárska omáčka

Domáca majonéza a tatárska omáčka

Majonéza :
1

Ako sa jednoducho pripraví domáca majonéza a tatárska omáčka?

Ak použijeme mixér, šľahač alebo ponorný mixér, môžeme použiť celé vajíčko, teda žĺtok aj bielko.

Do misky vyklepnuté vajíčko izbovej teploty pár sekúnd premixujeme a pomaly po častiach prilievame olej, tiež má mať izbovú teplotu .
Olej prilievame do požadovanej tuhosti, pričom dobrá majonéza nesmie tiecť, ani sa nemá zlievať, má byť pevná a krémová.

Takto vyšľahanú majonézu dochutíme octom, šťavou z citrónu alebo limetky a osolíme.

Tatárska omáčka :
2

Do 200 ml majonézy pridáme polievkovú lyžicu nakrájanej cibule, pár kvapiek worcesterskej omáčky, mleté čierne korenie, mleté biele korenie, štipku tymianu, štipku kôpru (nemusí byť), lyžičku pikantnej horčice, špetku práškového cukru, sardelové očko alebo kúsok sardelovej pasty (nemusí byť) a rozmixujeme.

Sterilizované uhorky, (olivy a kapary - nemusí byť) pokrájame, posekáme alebo nastrúhame najemno a vmiešame do omáčky. Ak je omáčka veľmi hustá, rozriedime polievkovou lyžicou bieleho vína. Môžme pridať posekané sterilizované feferónky.

Omáčku necháme 2 hodiny v chladničke odstáť. Tatárska je fantastická v kombinácii s paprikovým pikantnom alebo rýchlou diabolskou omáčkou.

Rýchla diabolská omáčka: Do kečupu pridáme lyžicu bieleho vína a nasekané feferónky.

Tatárska omáčka so smotanou :
3

Do 200 ml majonézy pridáme 2 polievkové lyžice smotany, horčicu, nastrúhanú citrónovú kôru, nasekané sterilizované uhorky, mleté čierne, mletú rascu, nasekanú pažítku a petržlenovú vňať.

Pažítková omáčka :
4

2 rožky nakrájame nadrobno a zalejeme mliekom. Necháme postáť, vytlačíme a pretrieme cez jemné sitko. Pridáme dva žĺtky, 200 ml majonézy a dobre premiešame alebo krátko rozmixujeme. Pridáme pažítku a dochutíme octom, soľou, worcestrom a mletým bielym korením.

Maltézska omáčka k zelenine :
5

Do 200 ml majonézy vmiešame 100 g pokrájanej šunky, pomarančovú a citrónovú šťavu, worcester, mleté biele korenie, štipku práškového cukru a osolíme. Nakoniec vmiešame 2-3 polievkové lyžice neochutenej šľahačky.

Švédska omáčka k šunke :
6

Dve jablká ošúpeme, pokrájame a podusíme na bielom víne. Po vychladnutí jablká pretrieme cez jemné sitko, alebo rozmixujeme na kašu. Kašu zmiešame s 200 ml majonézy, strúhaným chrenom, pár kvapkami octu a worcestru a osolíme. Nakoniec vmiešame 2-3 polievkové lyžice neochutenej šľahačky.

Remuládová omáčka k mäsu za studena :
7

Do 200 ml majonézy vmiešame 100 ml neochuteného jogurtu, jednu malú posekanú cibuľu, 2 posekané sterilizované uhorky, 2 posekané sardelové očká alebo kúsok sardelovej pasty, čajovú lyžičku posekaných kapár, lyžičku pikantnej horčice (nemusí byť), štipka práškového cukru a soli. Nakoniec pridáme posekané bylinky podľa chuti. ( Pažítka, petržlenová vňať, tymian, oregano, kôpor...)

Prísady

Postup

Majonéza :
1

Ako sa jednoducho pripraví domáca majonéza a tatárska omáčka?

Ak použijeme mixér, šľahač alebo ponorný mixér, môžeme použiť celé vajíčko, teda žĺtok aj bielko.

Do misky vyklepnuté vajíčko izbovej teploty pár sekúnd premixujeme a pomaly po častiach prilievame olej, tiež má mať izbovú teplotu .
Olej prilievame do požadovanej tuhosti, pričom dobrá majonéza nesmie tiecť, ani sa nemá zlievať, má byť pevná a krémová.

Takto vyšľahanú majonézu dochutíme octom, šťavou z citrónu alebo limetky a osolíme.

Tatárska omáčka :
2

Do 200 ml majonézy pridáme polievkovú lyžicu nakrájanej cibule, pár kvapiek worcesterskej omáčky, mleté čierne korenie, mleté biele korenie, štipku tymianu, štipku kôpru (nemusí byť), lyžičku pikantnej horčice, špetku práškového cukru, sardelové očko alebo kúsok sardelovej pasty (nemusí byť) a rozmixujeme.

Sterilizované uhorky, (olivy a kapary - nemusí byť) pokrájame, posekáme alebo nastrúhame najemno a vmiešame do omáčky. Ak je omáčka veľmi hustá, rozriedime polievkovou lyžicou bieleho vína. Môžme pridať posekané sterilizované feferónky.

Omáčku necháme 2 hodiny v chladničke odstáť. Tatárska je fantastická v kombinácii s paprikovým pikantnom alebo rýchlou diabolskou omáčkou.

Rýchla diabolská omáčka: Do kečupu pridáme lyžicu bieleho vína a nasekané feferónky.

Tatárska omáčka so smotanou :
3

Do 200 ml majonézy pridáme 2 polievkové lyžice smotany, horčicu, nastrúhanú citrónovú kôru, nasekané sterilizované uhorky, mleté čierne, mletú rascu, nasekanú pažítku a petržlenovú vňať.

Pažítková omáčka :
4

2 rožky nakrájame nadrobno a zalejeme mliekom. Necháme postáť, vytlačíme a pretrieme cez jemné sitko. Pridáme dva žĺtky, 200 ml majonézy a dobre premiešame alebo krátko rozmixujeme. Pridáme pažítku a dochutíme octom, soľou, worcestrom a mletým bielym korením.

Maltézska omáčka k zelenine :
5

Do 200 ml majonézy vmiešame 100 g pokrájanej šunky, pomarančovú a citrónovú šťavu, worcester, mleté biele korenie, štipku práškového cukru a osolíme. Nakoniec vmiešame 2-3 polievkové lyžice neochutenej šľahačky.

Švédska omáčka k šunke :
6

Dve jablká ošúpeme, pokrájame a podusíme na bielom víne. Po vychladnutí jablká pretrieme cez jemné sitko, alebo rozmixujeme na kašu. Kašu zmiešame s 200 ml majonézy, strúhaným chrenom, pár kvapkami octu a worcestru a osolíme. Nakoniec vmiešame 2-3 polievkové lyžice neochutenej šľahačky.

Remuládová omáčka k mäsu za studena :
7

Do 200 ml majonézy vmiešame 100 ml neochuteného jogurtu, jednu malú posekanú cibuľu, 2 posekané sterilizované uhorky, 2 posekané sardelové očká alebo kúsok sardelovej pasty, čajovú lyžičku posekaných kapár, lyžičku pikantnej horčice (nemusí byť), štipka práškového cukru a soli. Nakoniec pridáme posekané bylinky podľa chuti. ( Pažítka, petržlenová vňať, tymian, oregano, kôpor...)

Domáca majonéza a tatárska omáčka