Domáci zemiakový chlieb pečený v rúre
Ako pripravíme domáci zemiakový chlieb pečený v rúre ?
50 g čerstvých kvasníc rozdrobíme do vyššieho hrnčeka alebo misky. Pridáme 150 ml vlažnej vody, 1 lyžičku cukru premiešame, odložíme do tepla a pripravíme kvások.
Keď nám kvások nakysne, zmiešame ho s 1 kg hladkej múky (najlepšie T-650) preosiatej cez sitko.
Pridáme 1 uvarený a postrúhaný zemiak, 1 lyžičku rasce, 2 lyžičky soli, 1 lyžicu octu, 1 lyžicu oleja a 500 ml vlažnej vody.
Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté na plechu, v miske alebo v ošatke na chleba pri izbovej teplote dobre prekysnúť aj 1,5 - 2 hodiny.
Prekysnuté cesto prevrátime, vyformujeme do tvaru chleba, potrieme vlažnou slanou vodou a dáme piecť do rozhorúčenej rúry pri 180 stupňoch Celzia, 60 - 90 minút podľa potreby, každá rúra pečie inak.
V polovici pečenia potrieme chlieb slanou vodou druhý krát.
Prísady
Postup
Ako pripravíme domáci zemiakový chlieb pečený v rúre ?
50 g čerstvých kvasníc rozdrobíme do vyššieho hrnčeka alebo misky. Pridáme 150 ml vlažnej vody, 1 lyžičku cukru premiešame, odložíme do tepla a pripravíme kvások.
Keď nám kvások nakysne, zmiešame ho s 1 kg hladkej múky (najlepšie T-650) preosiatej cez sitko.
Pridáme 1 uvarený a postrúhaný zemiak, 1 lyžičku rasce, 2 lyžičky soli, 1 lyžicu octu, 1 lyžicu oleja a 500 ml vlažnej vody.
Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté na plechu, v miske alebo v ošatke na chleba pri izbovej teplote dobre prekysnúť aj 1,5 - 2 hodiny.
Prekysnuté cesto prevrátime, vyformujeme do tvaru chleba, potrieme vlažnou slanou vodou a dáme piecť do rozhorúčenej rúry pri 180 stupňoch Celzia, 60 - 90 minút podľa potreby, každá rúra pečie inak.
V polovici pečenia potrieme chlieb slanou vodou druhý krát.