Čas na prípravu5 min.Doba varenia15 min.Celkový čas20 min.
Fazuľkové lúsky ako príloha k jedlám
600 g zelená alebo žltá fazuľka
1 menšia cibuľanajlepšie červená
cesnak
3 lyžice slnečnicového oleja
mleté čierne korenie
oregáno
cukor
soľ
1Fazuľkové lúsky ako príloha k jedlám sú veľkou pochúťkou a je na škodu, že sa v našej kuchyni objavujú len sporadicky. Sú veľmi cennou zeleninou, pretože obsahujú vitamíny skupiny B, hrubú vlákninu a podporujú tvorbu inzulínu v tele.
Pred použitím prelomením skontrolujeme, či majú fazuľky vrchné tvrdé vlákna. Ak áno vylomíme stopku a vlákno stiahneme. Dnešné moderné odrody už poväčšine tieto vlákna nemajú. Fazuľkové struky nikdy nepoužívame surové, musia prejsť tepelnou úpravou a varíme ich v dostatočnom množstve osolenej vody, aby zoslali pekné zelené. Čerstvé fazuľkové lúsky vkladáme do vlažnej vody, ak používame zmrazené, vkladáme ich do vriacej vody.
Postup:
2Fazuľkové lúsky uvaríme, scedíme, pokrájame na kúsky podľa vlastného uváženia. Na drobno alebo na mesiačiky nakrájanú, najlepšie červenú cibuľu vložíme do panvice, kde ju na oleji krátko osmažíme, len aby zmäkla a nebola surová. Do panvice pridáme scedenú fazuľku, pridáme roztlačený cesnak, okoreníme mletým čiernym korením, pridáme štipku práškového cukru, kto má rád môže pridať štipku oregána, osolíme a premiešame.
Pár minút opekáme aby sa spojili chute a podávame.
Namiesto cesnaku môžeme použiť pesto z medvedieho cesnaku.
3Fazuľkové lúsky sú výbornou prílohou ku grilovaným a pečeným jedlám.
Variácie:
4Ku fazuľke môžeme pridať huby, tvrdý syr, na tenko nakrájanú papriku alebo rajčiaky.
Výborné sú aj s lyžicou paprikového pikantu.
Prísady
600 g zelená alebo žltá fazuľka
1 menšia cibuľanajlepšie červená
cesnak
3 lyžice slnečnicového oleja
mleté čierne korenie
oregáno
cukor
soľ
Postup
1Fazuľkové lúsky ako príloha k jedlám sú veľkou pochúťkou a je na škodu, že sa v našej kuchyni objavujú len sporadicky. Sú veľmi cennou zeleninou, pretože obsahujú vitamíny skupiny B, hrubú vlákninu a podporujú tvorbu inzulínu v tele.
Pred použitím prelomením skontrolujeme, či majú fazuľky vrchné tvrdé vlákna. Ak áno vylomíme stopku a vlákno stiahneme. Dnešné moderné odrody už poväčšine tieto vlákna nemajú. Fazuľkové struky nikdy nepoužívame surové, musia prejsť tepelnou úpravou a varíme ich v dostatočnom množstve osolenej vody, aby zoslali pekné zelené. Čerstvé fazuľkové lúsky vkladáme do vlažnej vody, ak používame zmrazené, vkladáme ich do vriacej vody.
Postup:
2Fazuľkové lúsky uvaríme, scedíme, pokrájame na kúsky podľa vlastného uváženia. Na drobno alebo na mesiačiky nakrájanú, najlepšie červenú cibuľu vložíme do panvice, kde ju na oleji krátko osmažíme, len aby zmäkla a nebola surová. Do panvice pridáme scedenú fazuľku, pridáme roztlačený cesnak, okoreníme mletým čiernym korením, pridáme štipku práškového cukru, kto má rád môže pridať štipku oregána, osolíme a premiešame.
Pár minút opekáme aby sa spojili chute a podávame.
Namiesto cesnaku môžeme použiť pesto z medvedieho cesnaku.
3Fazuľkové lúsky sú výbornou prílohou ku grilovaným a pečeným jedlám.
Variácie:
4Ku fazuľke môžeme pridať huby, tvrdý syr, na tenko nakrájanú papriku alebo rajčiaky.
Výborné sú aj s lyžicou paprikového pikantu.
Fazuľkové lúsky ako príloha k jedlám