Fazuľová polievka s údeným mäsom



Reklama

AutorZuzana
NáročnosťStredná

ShareTweetSave

Fazuľová polievka s údeným mäsom

Čas na prípravu10 min.Doba varenia1 hod.Celkový čas1 hod. 10 min.

Fazuľová polievka s údeným mäsom

1

Ako sa pripravuje tradičná fazuľová polievka s údeným mäsom? Je to jednoduché.

Asi pol kila dobre umytého údeného mäsa, môže byť krkovička, údené rebro alebo pliecko, vložíme do väčšieho hrnca a zalejeme studenou vodou do výšky mäsa.

Pridáme 7 guličiek celého čierneho korenia, 5 guličiek nového korenia, 4 bobkové listy. Ďalej pridáme 1 celú hlavičku cesnaku nahrubo očistenú od vrchných šupiek a 1 celú cibuľu, tiež nahrubo očistenú od vrchných šupiek a varíme na miernom ohni, kým je mäso polomäkké, asi 20 minút.

K mäsu pridáme 12 hodín namočenú fazuľu, najlepšie peknú veľkú fazuľu "bobicu", 5 očistených mrkiev, 2 - 3 očistené petržleny. Zeleninu môžme nakrájať alebo len na väčšie časti rozkrojiť, komu ako chutí. Čo sa týka soli, musíme byť opatrní a pridať len také množstvo, aby sme vývar nepresolili, pretože údené mäso je slané a soľ sa z neho vyvára. Doporučujem pred solením vývar ochutnať.

Pred dovarením fazule a zeleniny pridáme 1 - 2 celé klobásy. Keď je všetko uvarené, údené mäso s klobásou vyberieme a pridáme hrubé vaječné rezance. Mäso a klobásu nakrájame a pridáme späť do polievky. Vyvarený cesnak a cibuľu z polievky odstránime.

Na záver v miske rozmiešame v troške studenej vody lyžicu kukuričného škrobu, pridáme a rozmiešame lyžicu hladkej múky a 1 kyslú smotanu. Touto zátrepkou polievku zahustíme, pár minút povaríme aby sa uvarila múka a odstavíme.

Môžme dochutiť octom, ale lepšie je ocot pridávať až na tanieri, nie každému ocot chutí.

Fazuľová polievka je najlepšia s čerstvým chlebom.

Prísady

Postup

1

Ako sa pripravuje tradičná fazuľová polievka s údeným mäsom? Je to jednoduché.

Asi pol kila dobre umytého údeného mäsa, môže byť krkovička, údené rebro alebo pliecko, vložíme do väčšieho hrnca a zalejeme studenou vodou do výšky mäsa.

Pridáme 7 guličiek celého čierneho korenia, 5 guličiek nového korenia, 4 bobkové listy. Ďalej pridáme 1 celú hlavičku cesnaku nahrubo očistenú od vrchných šupiek a 1 celú cibuľu, tiež nahrubo očistenú od vrchných šupiek a varíme na miernom ohni, kým je mäso polomäkké, asi 20 minút.

K mäsu pridáme 12 hodín namočenú fazuľu, najlepšie peknú veľkú fazuľu "bobicu", 5 očistených mrkiev, 2 - 3 očistené petržleny. Zeleninu môžme nakrájať alebo len na väčšie časti rozkrojiť, komu ako chutí. Čo sa týka soli, musíme byť opatrní a pridať len také množstvo, aby sme vývar nepresolili, pretože údené mäso je slané a soľ sa z neho vyvára. Doporučujem pred solením vývar ochutnať.

Pred dovarením fazule a zeleniny pridáme 1 - 2 celé klobásy. Keď je všetko uvarené, údené mäso s klobásou vyberieme a pridáme hrubé vaječné rezance. Mäso a klobásu nakrájame a pridáme späť do polievky. Vyvarený cesnak a cibuľu z polievky odstránime.

Na záver v miske rozmiešame v troške studenej vody lyžicu kukuričného škrobu, pridáme a rozmiešame lyžicu hladkej múky a 1 kyslú smotanu. Touto zátrepkou polievku zahustíme, pár minút povaríme aby sa uvarila múka a odstavíme.

Môžme dochutiť octom, ale lepšie je ocot pridávať až na tanieri, nie každému ocot chutí.

Fazuľová polievka je najlepšia s čerstvým chlebom.

Fazuľová polievka s údeným mäsom