Grilovaná makrela na chorvátsky spôsob
Ako sa pripraví grilovaná makrela na chorvátsky spôsob? Podstatný je olej. Do 2 dcl olivového oleja nasekáme zelerovú vňať, petržlenovú vňať a rozmarín v pomere 2:1:0,5, tzn. najviac bude zeleru, potom petržlenu a nakoniec rozmarínu, toho bude najmenej. Budú to menšie viazaničky. Vňate treba toľko, aby sa olej aj po pridaní stále lial, aby sa zmesou dalo potierať. Pridáme štipku soli, pár kvapiek citrónovej šťavy a 1 strúčik prelisovaného cesnaku, zamiešame a necháme odstáť.
Makrely dobre umyjeme pod tečúcou vodou. Nožom nakrojíme zárezy po oboch stranách ryby, snažíme sa neprerezať kosti, treba rezať trochu šikmo. Rybu jemne nasolíme zvonku i zvnútra, pokvapkáme citrónom a potrieme olivovým olejom. Ryby sa lepšie grilujú v pomocnom drôtenom držiaku na ryby. Držiak naolejujeme! Rozpálime uhlie a až keď začne obelievať, alebo ruku udržíme cca 4 sekundy nad uhlím, položíme ryby na ražeň. Majme na pamäti, že je to ryba, netreba silnú pahrebu, skôr miernu.
Dá sa grilovať aj bez držiaku, ale tam je treba skúsenosti, ryba sa môže rozpadnúť a je po paráde. Môžme použiť aj tácku na grilovanie s dierkami. Grilujeme cca 20-30 min. otáčame min. 2x podľa potreby, pričom rybu jemne potierame zmesou. Na tanieri rybu silnejšie potrieme vňaťami a polejeme olivovým olejom, do ktorého sa namáča bageta, prípadne čerstvý chlieb. Ak nechceme, ryba v oleji plávať nemusí, chutí aj tak.
Prísady
Postup
Ako sa pripraví grilovaná makrela na chorvátsky spôsob? Podstatný je olej. Do 2 dcl olivového oleja nasekáme zelerovú vňať, petržlenovú vňať a rozmarín v pomere 2:1:0,5, tzn. najviac bude zeleru, potom petržlenu a nakoniec rozmarínu, toho bude najmenej. Budú to menšie viazaničky. Vňate treba toľko, aby sa olej aj po pridaní stále lial, aby sa zmesou dalo potierať. Pridáme štipku soli, pár kvapiek citrónovej šťavy a 1 strúčik prelisovaného cesnaku, zamiešame a necháme odstáť.
Makrely dobre umyjeme pod tečúcou vodou. Nožom nakrojíme zárezy po oboch stranách ryby, snažíme sa neprerezať kosti, treba rezať trochu šikmo. Rybu jemne nasolíme zvonku i zvnútra, pokvapkáme citrónom a potrieme olivovým olejom. Ryby sa lepšie grilujú v pomocnom drôtenom držiaku na ryby. Držiak naolejujeme! Rozpálime uhlie a až keď začne obelievať, alebo ruku udržíme cca 4 sekundy nad uhlím, položíme ryby na ražeň. Majme na pamäti, že je to ryba, netreba silnú pahrebu, skôr miernu.
Dá sa grilovať aj bez držiaku, ale tam je treba skúsenosti, ryba sa môže rozpadnúť a je po paráde. Môžme použiť aj tácku na grilovanie s dierkami. Grilujeme cca 20-30 min. otáčame min. 2x podľa potreby, pričom rybu jemne potierame zmesou. Na tanieri rybu silnejšie potrieme vňaťami a polejeme olivovým olejom, do ktorého sa namáča bageta, prípadne čerstvý chlieb. Ak nechceme, ryba v oleji plávať nemusí, chutí aj tak.