Guláš z husokačky s hrnčekovými knedlíkmi



Reklama

AutorMartin
NáročnosťStredná

ShareTweetSave

Guláš z husokačky s hrnčekovými alebo hrnkovými knedlíkmi

Guláš z husokačky recept :
1

Ako pripravíme guláš z husokačky s hrnčekovými knedlíkmi?
Budeme potrebovať:

3 veľké cibule, gulášové korenie, divoké korenie, víno (radšej červené ako biele, pretože husokačka má mäsko dočervena, podobne ako divá kačka), sušené huby, jalovcové guličky, 3 bobkové listy, čili papričku, čerstvé alebo sušené oregano, medovku, šalviu a majorán.

Očistenú husokačku stiahneme z kože, vykostíme a nakrájame na kocky. Kožu nakrájame na kúsky a vytopíme ako bravčovú slaninu.

Do hrnca s vytopenou masťou z kože husokačky dáme nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú dusíme do mäkka. Pridáme gulášové korenie a stíšime plameň. Podusíme asi 5 minút, pridáme nasekané kosti z husokačky a zalejeme vodou. Hrniec priklopíme pokrievkou a dusíme približne 20 minút.

Pridáme nakrájané mäso, bobkový list, podrvené koreniny a nasekané bylinky okrem majoránu, ten príde až nakoniec. Približne po 30 minútach dusenia pridáme červené víno. Keď nám mäsko začne mäknúť, vyberieme kosti, pooberáme mäso ktoré na nich zostalo a pridáme ho späť do hrnca.

Keď je mäsko mäkké, guláš zahustíme nastrúhaným suchým chlebom a pridáme majorán. Soľ pridávame opatrne, pretože víno a bylinky urobia dostatočnú chuť.

Guláš podávame s bagetou alebo knedľou. Napríklad hrnkovou.

Hrnkové knedle:
2

Budeme potrebovať:
4 rožky,3 vajcia, 3 dl mlieka, 90 g masla, 180 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok, soľ, maslo alebo masť na vymastenie hrnčekov.
Hrnček má byť klasický, aby sa dala knedľa uvoľniť nožíkom od hrán.

Pred samotnou výrobou knedle si pripravíme čajové hrnčeky, ktoré vymastíme buď maslom alebo masťou a vysypeme hrubou múkou. Z uvedeného množstva budeme mať cca 6 čajových hrnčekov knedlí.

Postup:
Žemle pokrájame na menšie kocky a zalejeme rozpusteným maslom. V mlieku rozhabarkujeme žĺtky, osolíme, nalejeme na žemle a necháme chvíľu postáť. Pridáme múku a kypriaci prášok, všetko premiešame a nakoniec zľahka vmiešame vyšľahaný tuhý sneh z bielkov. Zmes má byť vláčna.

Veľkou lyžicou naplníme čajové hrnčeky do polovice, vložíme do hrnca, do ktorého dáme niečo nad polovicu čajových hrnčekov vody a dáme variť na 40 – 45 minút. Skúsime drevenou špajdľou, či sú knedle hotové, na špajdľu sa nesmie lepiť cesto.

Hrnčeky opatrne vyberieme z horúceho kúpeľa, tenkým nožíkom opatrne odrežeme od hrnčeka a vyklopíme na dosku. Ak sme dobre vymastili a vysypali hrnčeky, vyklopia sa aj bez pomoci nožíka. Knedle môžeme hneď nakrájať.

Prajem Vám dobrú chuť,
Stano z Malaciek

Prísady

Postup

Guláš z husokačky recept :
1

Ako pripravíme guláš z husokačky s hrnčekovými knedlíkmi?
Budeme potrebovať:

3 veľké cibule, gulášové korenie, divoké korenie, víno (radšej červené ako biele, pretože husokačka má mäsko dočervena, podobne ako divá kačka), sušené huby, jalovcové guličky, 3 bobkové listy, čili papričku, čerstvé alebo sušené oregano, medovku, šalviu a majorán.

Očistenú husokačku stiahneme z kože, vykostíme a nakrájame na kocky. Kožu nakrájame na kúsky a vytopíme ako bravčovú slaninu.

Do hrnca s vytopenou masťou z kože husokačky dáme nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú dusíme do mäkka. Pridáme gulášové korenie a stíšime plameň. Podusíme asi 5 minút, pridáme nasekané kosti z husokačky a zalejeme vodou. Hrniec priklopíme pokrievkou a dusíme približne 20 minút.

Pridáme nakrájané mäso, bobkový list, podrvené koreniny a nasekané bylinky okrem majoránu, ten príde až nakoniec. Približne po 30 minútach dusenia pridáme červené víno. Keď nám mäsko začne mäknúť, vyberieme kosti, pooberáme mäso ktoré na nich zostalo a pridáme ho späť do hrnca.

Keď je mäsko mäkké, guláš zahustíme nastrúhaným suchým chlebom a pridáme majorán. Soľ pridávame opatrne, pretože víno a bylinky urobia dostatočnú chuť.

Guláš podávame s bagetou alebo knedľou. Napríklad hrnkovou.

Hrnkové knedle:
2

Budeme potrebovať:
4 rožky,3 vajcia, 3 dl mlieka, 90 g masla, 180 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok, soľ, maslo alebo masť na vymastenie hrnčekov.
Hrnček má byť klasický, aby sa dala knedľa uvoľniť nožíkom od hrán.

Pred samotnou výrobou knedle si pripravíme čajové hrnčeky, ktoré vymastíme buď maslom alebo masťou a vysypeme hrubou múkou. Z uvedeného množstva budeme mať cca 6 čajových hrnčekov knedlí.

Postup:
Žemle pokrájame na menšie kocky a zalejeme rozpusteným maslom. V mlieku rozhabarkujeme žĺtky, osolíme, nalejeme na žemle a necháme chvíľu postáť. Pridáme múku a kypriaci prášok, všetko premiešame a nakoniec zľahka vmiešame vyšľahaný tuhý sneh z bielkov. Zmes má byť vláčna.

Veľkou lyžicou naplníme čajové hrnčeky do polovice, vložíme do hrnca, do ktorého dáme niečo nad polovicu čajových hrnčekov vody a dáme variť na 40 – 45 minút. Skúsime drevenou špajdľou, či sú knedle hotové, na špajdľu sa nesmie lepiť cesto.

Hrnčeky opatrne vyberieme z horúceho kúpeľa, tenkým nožíkom opatrne odrežeme od hrnčeka a vyklopíme na dosku. Ak sme dobre vymastili a vysypali hrnčeky, vyklopia sa aj bez pomoci nožíka. Knedle môžeme hneď nakrájať.

Prajem Vám dobrú chuť,
Stano z Malaciek

Guláš z husokačky s hrnčekovými knedlíkmi