Hríbová polievka so smotanou a zemiakmi



Reklama

AutorZuzana
NáročnosťStredná

ShareTweetSave

Hríbová polievka so smotanou a zemiakmi

Čas na prípravu15 min.Doba varenia45 min.Celkový čas1 hod.

Hríbová polievka so smotanou a zemiakmi

1

Primerane zahustená tradičná hríbová polievka so smotanou a zemiakmi, pripravená najlepšie z čerstvých húb, smotany a zemiakov, má jemnú a vyváženú chuť. Tradičný pokrm z oblasti senického záhoria, má charakteristickú vôňu a chuť použitých surovín.

Postup :
2

Asi 700 g čerstvých, mrazených alebo 2-3 hrste sušených hríbov (najlepšie suchohríby, kozáky, dubáky) umyjeme a nakrájame na plátky. Mrazené hríby nerozmrazujeme, sušené vložíme pred prípravou na 15 - 20 minút do vlažnej vody.

3

2 cibule očistíme, nakrájame na kocky a speníme na oleji do sklovita. Pridáme nakrájané hríby, 3 pretlačené strúčiky cesnaku a 2 celé strúčiky cesnaku, 5 bobkových listov, 7 guličiek nového korenia a mleté čierne korenie. Osolíme a pridáme 1 väčšiu mrkvu postrúhanú najemno, najlepšie na kašu.

4

Zalejeme vodou do výšky ingrediencií, nie viac. Zakryjeme a dusíme asi pol hodinu na miernom ohni.

Pridáme zemiaky a varíme ich do čiastočného zmäknutia asi 5 - 7 minút. Pokrm zahustíme 250 - 400 ml kelímkom sladkej smotany, v ktorej vydličkou zatrepeme polievkovú lyžicu hladkej múky. Na miernom ohni povaríme 5 - 10 minút aby sa uvarila múka a aby sa dovarili zemiaky. Polievka by mala byť primerane hustá.

5

Na záver dochutíme ďalšími 1 - 2 roztlačenými strúčikmi cesnaku, strúhaným muškátovým orieškom, nasekaným čerstvým kôprom (nemusí byť), pár kvapkami worchestru a octu podľa chuti. Kto má rád, môže pridať troška vegety.

6

Polievku odstavíme, vmiešame rozhabarkovaný 250 ml kelímok kyslej smotany a môžme podávať.
Ak je smotana veľmi hustá, rozriedime ju troškou mlieka alebo vody.

7

Hríbová polievka so smotanou chutí najlepšie s čerstvým chlebom alebo slaným čerstvým pečivom.

Prísady

Postup

1

Primerane zahustená tradičná hríbová polievka so smotanou a zemiakmi, pripravená najlepšie z čerstvých húb, smotany a zemiakov, má jemnú a vyváženú chuť. Tradičný pokrm z oblasti senického záhoria, má charakteristickú vôňu a chuť použitých surovín.

Postup :
2

Asi 700 g čerstvých, mrazených alebo 2-3 hrste sušených hríbov (najlepšie suchohríby, kozáky, dubáky) umyjeme a nakrájame na plátky. Mrazené hríby nerozmrazujeme, sušené vložíme pred prípravou na 15 - 20 minút do vlažnej vody.

3

2 cibule očistíme, nakrájame na kocky a speníme na oleji do sklovita. Pridáme nakrájané hríby, 3 pretlačené strúčiky cesnaku a 2 celé strúčiky cesnaku, 5 bobkových listov, 7 guličiek nového korenia a mleté čierne korenie. Osolíme a pridáme 1 väčšiu mrkvu postrúhanú najemno, najlepšie na kašu.

4

Zalejeme vodou do výšky ingrediencií, nie viac. Zakryjeme a dusíme asi pol hodinu na miernom ohni.

Pridáme zemiaky a varíme ich do čiastočného zmäknutia asi 5 - 7 minút. Pokrm zahustíme 250 - 400 ml kelímkom sladkej smotany, v ktorej vydličkou zatrepeme polievkovú lyžicu hladkej múky. Na miernom ohni povaríme 5 - 10 minút aby sa uvarila múka a aby sa dovarili zemiaky. Polievka by mala byť primerane hustá.

5

Na záver dochutíme ďalšími 1 - 2 roztlačenými strúčikmi cesnaku, strúhaným muškátovým orieškom, nasekaným čerstvým kôprom (nemusí byť), pár kvapkami worchestru a octu podľa chuti. Kto má rád, môže pridať troška vegety.

6

Polievku odstavíme, vmiešame rozhabarkovaný 250 ml kelímok kyslej smotany a môžme podávať.
Ak je smotana veľmi hustá, rozriedime ju troškou mlieka alebo vody.

7

Hríbová polievka so smotanou chutí najlepšie s čerstvým chlebom alebo slaným čerstvým pečivom.

Hríbová polievka so smotanou a zemiakmi