Hríbová polievka so smotanou a zemiakmi



AutorZuzana
NáročnosťStredná
ShareTweetSaveShare
Hríbová polievka so smotanou a zemiakmi
Čas na prípravu15 min.Doba varenia45 min.Celkový čas1 hod.

Hríbová polievka so smotanou a zemiakmi

 700 g čerstvých alebo mrazených hríbovalebo 2 - 3 hrste sušených
 2 ks cibuľa
 1 ks mrkva
 5 ks zemiakov
 5 strúčikov cesnaku
 250 ml sladká smotana
 250 ml kyslá smotana
 bobkový list
 nové korenie
 čierne korenie
 hladká múka
 worchester
 muškátový oriešok
 čerstvý alebo sušený kôpor (nemusí byť)
1

Primerane zahustená tradičná hríbová polievka so smotanou a zemiakmi, pripravená najlepšie z čerstvých húb, smotany a zemiakov, má jemnú a vyváženú chuť. Tradičný pokrm z oblasti senického záhoria, má charakteristickú vôňu a chuť použitých surovín.

Postup :
2

Asi 700 g čerstvých, mrazených alebo 2-3 hrste sušených hríbov (najlepšie suchohríby, kozáky, dubáky) umyjeme a nakrájame na plátky. Mrazené hríby nerozmrazujeme, sušené vložíme pred prípravou na 15 - 20 minút do vlažnej vody.

3

2 cibule očistíme, nakrájame na kocky a speníme na oleji do sklovita. Pridáme nakrájané hríby, 3 pretlačené strúčiky cesnaku a 2 celé strúčiky cesnaku, 5 bobkových listov, 7 guličiek nového korenia a mleté čierne korenie. Osolíme a pridáme 1 väčšiu mrkvu postrúhanú najemno, najlepšie na kašu.

4

Zalejeme vodou do výšky ingrediencií, nie viac. Zakryjeme a dusíme asi pol hodinu na miernom ohni.

Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme ich do čiastočného zmäknutia asi 5 - 7 minút. Pokrm zahustíme 250 - 400 ml kelímkom sladkej smotany, v ktorej vydličkou zatrepeme polievkovú lyžicu hladkej múky. Na miernom ohni povaríme 5 - 10 minút aby sa uvarila múka a aby sa dovarili zemiaky. Polievka by mala byť primerane hustá.

5

Na záver dochutíme ďalšími 1 - 2 roztlačenými strúčikmi cesnaku, strúhaným muškátovým orieškom, nasekaným čerstvým kôprom (nemusí byť), pár kvapkami worchestru a octu podľa chuti. Kto má rád, môže pridať troška vegety.

6

Polievku odstavíme, vmiešame rozhabarkovaný 250 ml kelímok kyslej smotany a môžme podávať.
Ak je smotana veľmi hustá, rozriedime ju troškou mlieka alebo vody.

7

Hríbová polievka so smotanou chutí najlepšie s čerstvým chlebom alebo slaným čerstvým pečivom.

Prísady

 700 g čerstvých alebo mrazených hríbovalebo 2 - 3 hrste sušených
 2 ks cibuľa
 1 ks mrkva
 5 ks zemiakov
 5 strúčikov cesnaku
 250 ml sladká smotana
 250 ml kyslá smotana
 bobkový list
 nové korenie
 čierne korenie
 hladká múka
 worchester
 muškátový oriešok
 čerstvý alebo sušený kôpor (nemusí byť)
Hríbová polievka so smotanou a zemiakmi